• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever:

ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever:
Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, enerji yatırımlarında kullanılan makine ve ekipmanların yerli üretimine...

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, enerji yatırımlarında kullanılan makine ve ekipmanların yerli üretimine destek olunması halinde yıllık 43 milyar dolar seviyesinde olan cari ilacın azalacağını söyledi.

2017 sonu itibarıyla Türkiye'nin rüzgar ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji kurulu gücü 10 bin megavat düzeyine yaklaşırken, başta yenilenebilir kaynaklar olmak üzere enerji yatırımlarında kullanılan makine ve ekipmanlarında ithalata bağımlılık oranı yüzde 72'ye ulaştı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından Ankara'da düzenlenen "Enerji Ekipmanlarının Yerli İmalatı" başlıklı panelde konuşan ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, rüzgar enerjisinde 5346 sayılı Kanun kapsamında kule, kanat, jeneratör ve güç elektroniğine verilen 5. bölge teşviklerinin ana sanayi yatırımları ile sınırlı kalmamasını, yerli ekipman üreticilerinin de teşvik edilmesini talep ettiklerini vurguladı. Vatansever, "Böylelikle ülkemizin yüksek yenilenebilir enerji potansiyelini değerlendirirken aynı zamanda istihdam sağlamak, katma değerin yanında yeni teknolojik kazanımlar elde etmek ve cari açığımızı azaltmak için ekipman üretmenin hayati öneme haiz olduğu yadsınamaz bir gerçektir" dedi.

"Türk Kobileri de pastadan pay almalı"

Türkiye'nin son 10 yılda bu alanda çok önemli başarıya imza attığına dikkat çeken Hüseyin Vatansever, bu başarıya rağmen 48 bin megavatlık rüzgar enerjisi potansiyelinin ancak yüzde 15'nin kullanılabildiğini kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın "toplam kurulu güç içinde yerli ve yenilenebilir enerji payının yüzde 30'a ulaşması" vizyonunu gönülden desteklediklerini sözlerine ekleyen Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu hedef en az 25 milyar dolarlık bir ekipman pazarı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla iç pazarda oluşacak ihtiyacın ithalat ile değil, ülkemiz sınırlarında yapılacak üretimle karşılanması ve ihraç edilmesi; hem cari açığın azalmasını hem de dövizimizin cebimizde kalmasını sağlayacaktır. Kalkınma Bakanımız Lütfü Elvan'ın enerji ekipmanlarının yerli üretimine destek verilmesine yönelik açıklamalarını da memnuniyetle izlemekte ve gerçekleşmesini beklemekteyiz. Örneği pek çok gelişmiş ülkede görülen 100, 300, 500 kilovat ölçeğinde yapılacak Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEKA) ihaleleri; hem yerli firmalarımızın potansiyellerini göstermeleri ve pastadan pay almalarında; hem de onlara makine, ekipman ve komponent üretimi yapan Kobilerimizin büyümelerinde etkisi olacak ve tekelleşmeyi önleyecektir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim