• BIST 8878.9
  • Altın 2239.55
  • Dolar 32.3367
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Engellilere sağlıklı üreme anlatıldı

Engellilere sağlıklı üreme anlatıldı
SBÜ Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof.

SBÜ Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Yaprak Üstün koordinesinde engelliler için "Sağlıklı Üreme" çalıştayı düzenlendi.

AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, Türkiye Engelliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı Saime Toptan, Zihinsel Engelliler Federasyon Başkanı Aynur Dankaz, Sağlık Bakanlığı ve Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşlardan üst düzey yönetici ve çok sayıda engelli bireyin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda engellilerde sağlıklı, cinsellik ve sağlıklı üreme konuları etraflıca ele alındı. SBÜ Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi Prof. Dr. Yaprak Üstün, "Entelektüel ve gelişimsel engelliliğe bakılmaksızın tüm kadınların cinselliği yaşamaya, cinsellik ve üreme sağlığı konusunda bilgi ve gerekli hizmetleri almaya hakkı vardır. Yazık ki bu hak, engelliler olunca ihmal edilen ve gözden kaçan bir konu. Çünkü engelli kadınlar çoğu kimse tarafından "aseksüel" olarak görülmektedir. Ancak unutulmamalı ki engelli nüfusu tüm dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 12.5'ini oluşturmakta ve ülkemizde de yaklaşık 5 milyon civarında engelli insan bulunmaktadır. Dolayısıyla böyle bir topluluğu göz ardı etmek ne insani, ne vicdani ne de siyasi açıdan mümkün değildir" diye konuştu.

Prof. Dr. Yaprak Üstün, sözlerine şöyle devam etti:

"Hele de her insan gelecekte bir engelli adayı iken. Engelli kadınların cinsel istismara uğrama ihtimalleri üç kat daha fazladır. Mental yetersizlikleri olanlar en kırılgan gruptur. Engelli kadınların üreme sağlığı konusunda yaşadıkları problemleri ele alıp, onlara ne tür hizmetler ve çözümler sunulması gerektiğini ele almayı planladığımız bu toplantıya katılımınız konunun önemini gözler önüne sermemizi sağlamıştır. Bu alanda yaşanılan sorunların tespiti ve çözüm üretilmesi amacıyla düzenlediğimiz bu çalıştay tüm engelli kardeşlerimize faydalı olacağına inancım sonsuz."

Engelli bireylere bebek bakım ünitelerinin gezdirilmesiyle ve yerinde bilgiler verilmesiyle çalıştay sona erdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim