• BIST 9548.09
  • Altın 2492.767
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.5674
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Enerjinin "İpek Yolu" için geri sayım

Enerjinin İpek yolu olarak nitelendirilen TANAP 21 İle ve 69 ilçeye uğrayacak olan hat ile Türkiye büyük bir maddi kazanım sağlayacak.
Enerjinin "ipek yolu" olarak nitelindirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), 9 milyar dolarlık yatırım bedeli ile dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olma özelliği taşıyor.
 
AVRUPA'YA İLETİLMESİ PLANLANIYOR
 
TANAP'ın Çevresel Etki Değerlendirme Başvuru Dosyası'nda yer alan bilgilere göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temelini gelecek yıl atmayı plandıklarını belirttiği proje ile Azerbaycan'da Şah Deniz-2 sahası ve diğer sahalar ile çevre ülkelerdeki doğal gazın gerek Türkiye iç pazarına dağıtımının yapılması ve gerekse Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine iletilmesi planlanıyor.
 
Proje ile TANAP Doğalgaz İletim AŞ tarafından, Gürcistan-Türkiye sınırından başlayarak sırasıyla Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'den geçecek hat taşıdığı gazı Avrupa'ya ulaştıracak.
 
21 İLE UĞRAYACAK
 
TANAP, 21 il 69 ilçeye uğrayarak yaklaşık 1900 kilometre yol kat edecek. Hattın yaklaşık 18 kilometrelik kısmı ise Marmara Denizi'nden geçecek.
 
Projenin inşaat aşamasında hattın geçeceği güzergahta ortalama 36 metre genişliğinde bir koridor oluşturulacak. Böylece hattın yapımı için yaklaşık 70 milyon metrekarelik bir inşaat alanı kullanılacak.
 
9 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILACAK
 
2017-2018 yılları içerisinde tamamlanması hedeflenen proje, 9 milyar dolarlık yatırım bedeli ile dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın inşa aşamasının yaklaşık 3 yıl, işletme aşamasının ise 40 yıl olması öngörülüyor.
 
TANAP için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018'de ilk gazın akışıyla gerçekleştirilecek, ikinci aşamada 2020'de yıllık 16 milyar metreküp olacak kapasitenin, üçüncü aşama olan 2023'de 23 milyar metreküp, dördüncü ve son aşama olan 2026'da 31 milyar metreküp seviyesine ulaşması hedefleniyor. Projenin gelecekte Türkmen gazının Türkiye ve Avrupa'ya iletimi için alternatif bir hat olma özelliği taşıdığı da ifade ediliyor.
 
TÜRKİYE'NİN HEDEFLERİNE KATKI SAĞLAYACAK
 
Şah Deniz-2 Konsorsiyumu'nun 16 milyar metreküp gazının, 6 milyar metreküp kısmı Türkiye'ye satılacak, 10 milyar metreküp kısmı da TANAP ile Avrupa'ya teslim edilecek.
 
TANAP, hem Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğine hem de ülkenin enerji alanındaki bölgesel hedeflerine önemli katkılar sağlayacak.
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim