• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Enerjide "Denetim Başkanlığı" dönemi

Enerji ve Tabii kaynaklar bakanlığı kendi bünyesine bağlı bulunan ilgili ve ilişkili kuruluşlar ile bakanlığın denetim yetkisi altındaki her türlü kuruluş denetimini sağlayacak Denetim Hizmetleri Başkanlığı oluşturdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlar ile bakanlığın denetim yetkisi altındaki her türlü kuruluş ile gerçek ve tüzel kişilerin, kamu ve özel şirketlerin faaliyet ve işlemlerini bakanlığın görev ve yetkileri çerçevesinde denetlemek üzere Denetim Hizmetleri Başkanlığı oluşturuldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, başkanlığının teşkilat ve görevleri, başkan, denetçi ve şube müdürlüğünün görev, yetki ve sorumlulukları, başkan ve denetçilerin atanma ve görevlendirilmeleri ile denetim faaliyetleri, denetçi yardımcılarının giriş sınavı, mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, tez hazırlama ve yeterlik sınavları, yükselmeleri ve denetime tabi kişi ve kurumların yükümlülüklerine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Denetim Hizmetleri Başkanlığı doğrudan Bakana bağlı olacak ve Bakan bu yetkilerini kısmen veya tamamen müsteşara devredebilecek.

Denetim Hizmetleri Başkanlığı bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların her türlü faaliyet ve işlemleriyle ilgili denetim faaliyetlerini yürütecek. Bakanlığın denetim yetkisi altındaki her türlü kuruluş ile gerçek ve tüzel kişilerin, kamu ve özel şirketlerin faaliyet ve işlemlerini bakanlığın görev ve yetkileri çerçevesinde denetleyecek. Mevzuatın bakanlığa tanıdığı her türlü araştırma, inceleme, denetim, soruşturma yetkilerini kullanacak.

Başkanlığa, başkanlıkta 10 yıl fiilen denetçi olarak görev yapmış olan ve başdenetçi unvanını almış olanlar arasından atama yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında denetim hizmetleri ile ilgili görevlerde en az 12 yıl hizmeti bulunanlar ile genel müdürlük, dengi veya üstü görevleri yapmış olanlar arasından da başkanlığa atama yapılabilecek.

Görevden uzaklaştırma

Denetçiler, para ve para hükmündeki belge ve senetleri, her türlü mal ve eşyayı, bunların hesap, belge ve defterini göstermekten ve bunlarla ilgili soruları cevaplamaktan kaçınmak, denetim, inceleme ve soruşturmayı güçleştirecek, engelleyecek ve yanlış yollara sürükleyecek davranışlarda ve Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'nun 17. maddesine giren eylemlerde bulunmak, evrakta sahtecilik, kayıtlarda tahrifat yapmak, kamu hizmetleri gerekleri yönünden görev başında kalması sakıncalı olmak gibi durumlarda görevden uzaklaştırılması teklifi yapabilecek.

Bakanlık denetçileri, kendi istekleri dışında veya denetim hizmetlerinin gerekleriyle bağdaşmayan sıhhi, ahlaki veya mesleki yetersizlikleri tespit edilmedikçe görevden alınamayacak, diğer idari görevlere atanamayacak.

Yönetmelikle birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Yürürlük tarihinde başkanlıkta görev yapmakta olan başkan, denetçi ve denetçi yardımcılarının kazanılmış hakları saklı olacak. Denetçi yardımcılarının yeterlik sınavları atandıkları tarihteki yönetmelik hükümlerine göre yapılacak. 

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim