• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Enerji Yatırımlarına Hızlı Yeni Model Geliyor

Enerji Yatırımlarına Hızlı Yeni Model Geliyor
Nükleer ve yenilenebilir enerji için görüşmek üzere Çin'e giden Enerji Bakanı Albayrak "Türkiye'nin enerji ihtiyacı için en hızlı, ucuz model üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Nükleer ve yenilenebilir enerji alanlarında dev şirketlerle görüşmek üzere Çin'e giden Enerji Bakanı Albayrak "Türkiye'nin enerjiye en hızlı, en ucuz ve en optimum şekilde ulaşması için yeni bir model üzerinde çalışıyoruz. Bazı yatırımları özelleştirme şeklinde de yapabiliriz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kömür başta olmak üzere yenilenebilir ve nükleer enerji alanında dev yatırımcılarla bir dizi görüşmelerde bulunmak için Çin'e çıkarma yaptı. Özelleştirme İdaresi'nin yeni Başkanı Mehmet Bostan ve Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı Başkanı Arda Ermut'u da yanına alarak Çin'e gelen Bakan Albayrak, Pekin'de yaptığımız sohbet toplantısında, Türkiye'nin enerjiye en hızlı, en ucuz ve en optimum şekilde ulaşması için yeni bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. Albayrak "Bazı yapacağımız yatırımları, özelleştirme üzerinden yapmayı düşünüyoruz. Daha hızlı hayata geçsin diye bu modelleri çalıştırıyoruz" dedi. Albayrak, sohbette önce Türkiye'nin elektrik üretimindeki mevcut kapasitesini ortaya koydu. Albayrak "Şu anda 73 bin megavatlık kurulu ka-pasitemiz var. Bunun yüzde 70'ini özel sektör, kalanını kamu üretiyor. Türkiye'nin yüzde 3-4 dolayında seyreden büyüme temposu var. Elektrik üretim kapasitemizde de artış bu düzeyde. Oysa Türkiye'nin daha fazla kurulu güce ihtiyacı var. 10 yıl içinde 50 bin megavatlık yeni kapasite yaratmamız gerekiyor. Bu dönemde enerji için 100 milyar dolarlık yatırım gündeme gelecek" dedi.

BU YIL DEVREYE ALIRIZ

Albayrak, yeni modelle ilgili de şu bilgileri verdi: "Bazı yapacağımız yatırımları özelleştirme üzerinden yapmayı düşünüyoruz. Daha hızlı hayata geçsin diye bu modelleri çalıştırıyoruz. Ne gibi kömür sahalarımız var, rüzgar ve güneş enerjisi gibi çok farklı zenginliklerimiz var. Kaybedecek vaktimiz yok. Hem Türkiye hızlı bir şekilde büyüyor, hem de ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların en hızlı şekilde karşılanmasıyla ilgili bir süreç var. Kamu açısından en hızlı nasıl bir model oluşturabiliriz, yatırımcı açısından da yatırımı en sorunsuz nasıl başlatabilirim, üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan biri de gerekirse özelleştirme. Bunun için bir şirket kurduk. Çalışmaları da yapıyoruz. Kömürde belki en hızlısı hayata geçirilebilir."

Albayrak, kömür sahalarının işletilmesiyle ilgili geçmişten bugüne uzanan modele de değinerek, "Uygulamadaki modeller zamanla karmaşıklaşmış, yorucu hale gelmiş. Amacımız, en ucuz enerjinin en hızlı şekilde üretilebilmesini sağlayacak ortamı yaratmak" diye konuştu. Üzerinde çalıştıkları modellerin devreye girmesinin uzun sürmeyeceğini kaydededen Albayrak, şunları söyledi: "Ben kömür sahalarının işletilmesinde rödovans sistemine sıcak bakmıyorum. Çünkü devlet o modelde sadece bedel alıyor. Daha verimli olacağını düşündüğümüz yeni modeli bu yıl devreye alabileceğimizi düşünüyorum."

'SÜPER TERMİK' PROJESİ

Bölgedeki sıkıntılı ve zor tabloya da dikkat çeken Bakan Albayrak "Çevremizdeki sıkıntılara rağmen ülkemizdeki yatırım iklimini elverişli tutmaya özen gösteriyoruz. Çok şükür yatırımcının iştahı sürüyor. 3'üncü nükleer santral, kömüre dayalı termik santral, rüzgar ve güneş enerjisi için Çin'deki muhataplarımızla stratejik görüşmeler yapacağız" diye konuştu. Önümüzdeki dönemde yerli kaynaklara ağırlık verileceğini belirten Albayrak, Türkiye'deki kömürün enerji değerinin de altını çizdi. Albayrak, şunları söyledi: "Ülkemizde önemli kömür sahaları var. Ancak, 1.300-2.000 kalori arasında değişiyor. Günümüzde gelişen teknoloji, düşük kalorili kömürü dönüştürerek elektrik üretimine imkan veriyor. Çin'deki 'Süper Termik' teknolojisine bu açıdan bakacağız."

1 KURUŞ KOYMADAN YAPILINCA ALIM GARANTİSİ VERİLİR

Bakan Albayrak'a bazı enerji yatırımlarında devletin verdiği alım garantilerinin tartışmaya yol açtığını sorduk, nükleer santralları örnek gösterdi: "Eğer devlet 1 kuruş para koymadan 20 milyar dolarlık nükleer santral yatırımı yaptırıyorsa, burada alım garantisi gündeme gelmesi normaldir. Geçmişte doğalgaz çevrim santrallarına verilmiş alım garantileri var. Onların bazılarında süre doluyor. Onların süresi dolunca yeni yatırımların bazıları için alım garantisi gündeme geliyor. Burada önemli olan bir dengeyi tutturmak."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim