• BIST 8718.11
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1533
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Enerji borsasına milli yazılım

Enerji borsasına milli yazılım
Türkiye'nin enerji borsası, EPİAŞ, kuruluşunun birinci yıl dönümünde "Yerli Gün Öncesi Piyasası Yazılım Projesi'ni" tamamlayarak elektrik piyasasında yerli yazılım dönemini başlattı.

Son yıllarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının stratejik kurumlarda milli projelere ağırlık vermesinin ardından Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bugün itibarıyla yerli yazılım projesini piyasa katılımcılarının kullanımına açtı.

Yerli yazılıma ilişkin konuşan EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hasan Hüseyin Savaş, projenin resmi başlangıç tarihinin Ağustos 2015 olduğunu ve 7 ay gibi kısa bir sürede büyük emek verilerek test aşamasına gelindiğini söyledi.

EPİAŞ ile beraber gerekli irade, bütçe ve deneyimli insanların bir araya gelmesi sonucu proje hayata geçtiğini belirten Savaş, "Elektrik piyasasında katılımcıların yerli yazılımımız üzerinde işlem yapacak olmaları ülkemiz adına gurur verici bir gelişmedir" dedi.

Savaş, "Göreve geldiğimiz ilk günden beri en önemli gündemimiz yerli yazılım meselesi oldu. Daha önce gün içi piyasasında yerli yazılıma geçilmişti. Gün öncesi piyasasında ise halen bir Fransız şirkete ait yazılım kullanılmakta. Bugün test süreci başlayan yazılımla birlikte kodları EPİAŞ tarafından geliştirilmiş, yüzde yüz yerli ve milli bir projeye imza atmış olduk" değerlendirmesinde bulundu.

"Dışa bağımlılık gibi pek çok olumsuzluk ortadan kalktı"

Yerli yazılım sayesinde geliştiricinin şirket veya ülke dışından olmasından kaynaklanan problemlerin de önüne geçileceğine dikkati çeken Savaş, "Mevcut yazılımın kaynak kodunun erişime açık olmaması, buna bağlı olarak geliştirme ve müdahale faaliyetlerinde dışa bağımlılık gibi pek çok olumsuzluk ortadan kalkmış oldu" ifadesini kullandı.

Test aşaması haziranda bitecek

Başkan Savaş, yazılımın test süresinin bitimine ilişkin olarak, "Gerekli mevzuat değişikliklerin yapılması ve yeni sistem hakkında piyasa katılımcılarına verilecek eğitimlerin tamamlanmasının ardından haziran sonuna kadar test aşamasını bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim