• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Enerji Bakanı Albayrak'tan 'doğalgaz' açıklaması

Enerji Bakanı Albayrak'tan 'doğalgaz' açıklaması
Enerji Bakanı Berat Albayrak, Rusya ile devam eden krize rağmen doğalgaz konusunda sorun yaşamadıklarını belirterek, “Yaşanan gerginlik haklı olarak bizi tedirgin etti ama doğalgaz konusunda bize herhangi bir olumsuzluk yansımadı." dedi.

Enerjiİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rusya’yla devam eden krize rağmen doğalgaz sorunu yaşayacaklarını düşünmediğini ve Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışmaların devam ettiğini söyledi. aHaber’e konuşan Albayrak, “Büyük bir kriz yaşamayız ama bununla ilgili tedbirlerimiz ve alternatiflerimiz var. Bunların hepsini eş zamanlı çalışıyoruz” dedi.  Enerji noktasında özellikle en önemli gaz tedarikçisi Rusya’dan şu ana kadar olumsuz bir açıklama gelmediğini kaydeden Albayrak şunları söyledi: 

SENARYOLAR HAZIR

“Almanya’dan sonra biz de en iyi gaz alan ülkeyiz. Bakanlığımız nezdinde çok kaliteli bir ekibimiz var. Ciddi çalışmalar yürütüyoruz. En önemli kış döneminde de tedbirlerimizi alıp her türlü çalışmayı tedbiri yürütüyoruz. Önemli ilişkilerimizin olduğu bir ülkeyle yaşanan gerginlik haklı olarak bizi tedirgin etti. Ancak enerji üzerinden bakarsak özellikle önemli gaz tedarikçisi olan ülke Rusya’yla yaşanan bu durum herhangi bir olumsuz şekilde bize yansımadı. Rusya’nın en büyük ikinci gaz alan ülkesi olarak yürüttüğümüz ilişkiyi aynı ciddiyette sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde yaşanacak herhangi bir sıkıntıda tedbirlerimizi almaya başladık. Önümüzdeki kış ve bundan sonraki dönemlerle ilgili her türlü senaryoyu çalışıyoruz. En iyiden en kötüye kadar senaryolarımız var. Gazla ilgili umudumuz büyük bir kriz yaşamamak. Türkiye’nin gaz konusunda orta ve uzun vadeli tabii ki stratejik çalışmalar yapıyoruz.”

AKKUYU İLERLİYOR

Akkuyu konusunda ise yatırımın devam ettiğini ve kendilerine iletilen bir durum olmadığını dile getiren Berat Albayrak, “ Mavi Akım’da Türkiye’nin talepleriyle ilgili husus yüzünden biz zaten durdurduk. İki ülke ilişkilerini de olumlu etkileyecekti. Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ise bize iletilmiş herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Akkuyu takvim dahilinde ilerliyor” dedi.

İsrail ile ilişkiler 3 şarta bağlı

İran'dan gaz indirimi almayı umduklarını belirten Albayrak, Rusya’dan gaz indirim talebinden de vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Albayrak, İsrail gazının Avrupa’ya nakli konusunda ise, “Türkiye ve İsrail ilişkilerinin ne düzeyde olduğunu tüm Türk toplumu biliyor. Bu konuyla ilgili Türkmenistan Cumhurbaşkanı’nın açıklaması olmuştu; Türkiye ve İsrail’in sorunlarının giderilmesinin bölgenin geleceği açısından önemli olduğuna yönelik. Burada masada somut bir mevzu var. 3 şartımız var. Türkiye bu şartlar gerçekleşmeden İsrail’le ilişkilerini normalleşmesini beklemek mümkün değil. Normalleşme sonrasında hem iki ülke ekonomisi, hem de Avrupa Birliği’nin (AB) gaz ihtiyacına dayalı konuda o şartlar altında konuşulur. Normalleşme enerji açısından da olumlu katkı yapacaktır” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim