• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

En sıcak Mart'ı geçen ay yaşadık

En sıcak Mart'ı geçen ay yaşadık
ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) yayınladığı son rakamlar, geçen ayın kayıtların başladığı 1880 yılından bu yana Dünya’da yaşanan en sıcak mart ayı olduğunu ortaya koydu.

Hürriyet'te yer alan habere göre; uzmanlar, mart ayında Dünya’da ortalama sıcaklığın 13.6 santigrat derece olduğunu ve bunun 20’nci yüzyıl ortalamasının 0.85 derece üzerinde olduğunu belirtti. Uzmanlar ayrıca 2015’in ilk 2 ayının da sıcaklık rekoru kırdığını söyledi.

Dünya sıcaklık haritasına göre, özellikle Türkiye’nin batısı ve kuzeyindeki mart ayı sıcaklıkları ortalamanın çok üzerinde.

Mevsimler silindi

7 milyara ulaşan dünya nüfusu ve büyük orandaki enerji tüketimi, insanlığın ‘suyunu ısıttı’. Türkiye de bundan payına düşeni aldı. Prof. Dr. Şen’e göre 4 mevsimin yaşandığı Türkiye’de artık baharların yarısı kışa yarısı da yaza döndü. Yarı kurak ve tropik iklimse kapıda.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, hızla artan nüfus ve sanayileşmenin atmosfere etkileri ve küresel ısınmanın önemli iklimsel değişiklere yol açtığını vurguladı.  
Asrın sonunda bekledikleri iklimsel risklerin, birer birer öne çıkmaya başladığını aktaran Şen, şu bilgileri verdi: “Şu an küresel ısınmaya bağlı 2 derecelik bir sıcaklık artışı var, yani dünyanın sıcaklık ortalaması 15 derece iken 17 derece oldu. Bu artışı 2040-2050’de bekliyorduk, ancak günümüzde yaşadık. Bazı bölgeler bundan olumlu etkilenip faydalandı, bazıları da zarar gördü. Örneğin, Almanya’nın kuzeyindeki ülkelerde aşırı yağan kar sıcaklık artışı sonucu yağmura döndü ve tarımda verim arttı.”

‘GİDİŞAT TROPİK’

 “Akdeniz çukuru dediğimiz Türkiye’nin bulunduğu bölgede ise kuraklık baş gösterdi. Bu etkenler sonucunda bazı bölgelerde iklim şartları değişmeye, doğal afetlerin şiddet ve sayıları da artmaya başladı. Türkiye’de mevsimler yarı kurak ve tropik iklim özelliklerine doğru gidiyor. Son yıllarda sonbahar ve ilkbaharın yarısı kışa, yarısı da yaza döndü.”
Prof. Dr. Şen, basit tedbirlerle doğayı korumanın mümkün olduğunu belirterek “Ülke olarak atmosfere salınan karbondioksit miktarını azaltmalıyız” diye ekledi. 

‘Aşırı’ ısındık

DÜNYA Meteoroloji Örgütü son raporunda, en sıcak 15 yıldan 14’ünün içinde bulunduğumuz yüzyılda yaşandığını belirterek son 10 yıldaki ısınma eğiliminin sürdüğünü doğruladı. 2007’deki İTÜ araştırmasıyla da Türkiye’de yıllık ortalama sıcaklıktaki artışın 2.5-4 derece arasında olduğu belirlendi. Bu değişiklikten su kaynakları, kuru tarım ve hidro-elektrik enerji üretimi etkilenecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim