• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

En çok hatırlanan şarkı belirlendi

En çok hatırlanan şarkı belirlendi
Amsterdam Üniversitesi ve İngiltere Manchester'daki Bilim ve Endüstri Müzesi, tarihin en akılda kalıcı şarkısını belirledi:

Amsterdam Üniversitesi’nde bilgisayımsal (kompütasyonel) müzikolojist olan Ashley Burgoyn, BBC’ye “Bazı melodileri hayatınızda birkaç kez duysanız da, 10 yıl sonra aynı melodiyi işittiğinizde hatırlarsınız. Bazı şarkılarsa bu etkiye sahip değildir” diye konuştu, “Müzikal kavrama, yani beynin müziği nasıl işlediği üzerine çalışıyoruz ve özellikle müzik ve hafıza konusu üzerine yoğunlaşıyoruz. Neden bazı parçalar hafızamızda uzun süre kalıyor?” 

Peki bir şarkıyı akılda kalıcı yapan nedir? Araştırma, bu etkiyi aslında sadece insanın bilme ve tanıma yetisinin yarattığını ileri sürüyor. Bir şarkıyı durdurduğunuzda bile kafanızda çalmaya devam etmesinin nedeni de bu.

ONLINE OYUNLA VERİ TOPLADILAR

Araştırmacılar bunun için Hooked on Music adlı interaktif oyunu geliştirdi. Araştırmaya katılan 12 bin kişi, Hooked on Music web sitesindeki online deneye katıldı. Deneyde insanlardan rastgele çalan şarkıların melodisini tanıdıklarında müziği durdurmaları istendi. Deneyde 1940’lardan bugüne en çok dinlenen bin şarkı kullanıldı. 

Manchester Bilim Festivali yöneticisi Dr Marieke Navin, insanların bilimsel araştırmalara katılmayı tercih etmediğine, bu kadar geniş bir katılıma ihtiyaç olan bir araştırma için online bir oyun geliştirmenin önemine dikkat çekti. “İnsanlar oyun oynarken, araştırmacılar veri topluyor” dedi. 

YIL SONUNA KADAR ERİŞİME AÇIK

Araştırmacılar oyunun en azından sene sonuna kadar erişime açık olacağını belirtti. 

Dr. Burgoyne, araştırmanın bir sonraki aşamasının şarkıların akılda kalıcı olmasını sağlayan müzikal özellikleri incelemek olduğunu belirtti. “Deneyin bu aşamasında önemli olan şarkıların ne kadar akılda kalıcı olduğunu görmekti. Önümüzdeki sene odaklanacağımız soru şu: Şarkıları akılda kalıcı yapan müzikal özellikler neler?” dedi. 

İlk üç şarkı ve hatırlanma süreleri şöyle

1) Spice Girls’ün “Wannabe” şarkısı (2,29 saniyede tanındı) 
2) Lou Bega’nın “Mambo No5” şarkısı (2,48 saniyede tanındı) 
3) Survivor’ın “Eye of the Tiger” (2,62 saniyede tanındı)

 

Kaynak: Bianet

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim