• BIST 8733.32
  • Altın 2234.448
  • Dolar 32.3362
  • Euro 35.1042
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Emziremediği bebeği için tedavi olacak

Emziremediği bebeği için tedavi olacak
Antalya'da uyuşturucu bağımlısı B. A. ve R.A. çiftinden bağımlı olarak dünyaya gelen 4 aylık R.E.A. bebeğin ve ailesinin tedavisine Sağlık Bakanı...

Antalya'da uyuşturucu bağımlısı B. A. ve R.A. çiftinden bağımlı olarak dünyaya gelen 4 aylık R.E.A. bebeğin ve ailesinin tedavisine Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla başlandı.

Kepez ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki R.A., 3 yıl önce tanıştığı 26 yaşındaki B.A. ile bir yıl önce dünya evine girdi. 8 yıldır arkadaş ortamında alıştığı uyuşturucu maddeyi kullanmaya devam eden çift, bırakma girişiminde bulunsalar da başarılı olamadı. Hamile olmasına rağmen madde kullanmaya devam eden B.A., R.A. çiftinin 4 ay önce erkek bebekleri dünyaya geldi. Kontrollerinde bebeğinde bağımlı olarak dünyaya geldiği belirlendi. B.A. madde kullanmaya devam ettiği için bebeğini hiç emziremedi. Genç çift madde kullanmaya devam ettiği için R.E.A. bebeğin bakımını anneanne Gülnar T. üstlendi. Gözü yaşlı anneannenin tek isteği ise çocuklarının madde bağımlılığından kurtulup, bebeklerine bir gelecek hazırlamaları.

"Bakanlık devreye girdi"

Genç çiftin uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için gösterdikleri yardım çığlığına Sağlık Bakanlığı cevap verdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın direktifleri doğrultusunda madde bağımlısı çiftin tedavisine Antalya Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezinde (AMATEM) başlandı. Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çeşitli tahlilleri yapılan genç çift daha sonra Aşır Aksu Hastanesindeki AMATEM'e sevk edildi.

"Bebeğim için maddeyi bırakacağım"

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik bölümünde bebeğine günler sonra kavuşmanın mutluluğunu yaşayan anne B.A., uyuşturucuya nasıl alıştığını anlattı.

Yeniden tedaviye başlayacak olmasından dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren B.A., "8 yıl önce arkadaşlarım tarafından uyuşturucu maddeye alıştırıldım. Bıraktığım dönemler oldu ama yeterli olmadı. 3 yıl önce eşimle tanıştım. Bir sene önce evlendik. Bebeğimiz oldu. Hamilelik dönemimde de uyuşturucu içtim. Uyuşturucuyu bırakamadım. Çok zor bir şey. Denedim, uğraştım ama olmadı. Bebeğimi de tehlikeye attım ve çok pişmanım. Keşke yapmasaydım. Bebeğimizde bağımlı olarak doğdu. Bebeğimin 3 ay sıkıntıları oldu şuan iyiyi gidiyor. Bebeğimde tedaviye gidiyor. Madde kullanmaya devam ediyorum. Ama tedavi olmaya çok kararlıyım. Böyle yaşanmıyor. Bebeğim için de, kendim için de maddeyi bırakacağım. İnşallah kurtulacağız" diye konuştu.

Madde kullandıkları için bebeklerinin yanın gidemediklerini kaydeden anne B.A., bu bir aile için en büyük cezalarından biri olduğunu vurguladı.

"Bize en büyük ceza"

Desteklerinden dolayı herkese teşekkür eden baba R.A., "10 yıldır madde kullanıyorum. Uyuşturucuyu bırakmaya bu kez çok kararlıyız. Uyuşturucu bağımlısı olan çocuğum için buradayız. Bir insanın çocuğunu görememesi çok büyük bir ceza. Onun için tedavi olmaya geldik" dedi.

"Kızıma, yapma, içme dedim"

Minik R.E.A.'nın bakımını üstlenen anneanne Gülnar T. ise çocuklarının uyuşturucudan kurtulmasını isteyerek, "Tüm isteğim çocuklarımın artık sonuç alması. Kızımın hamilelik süresince hep mücadele verdim. Kızıma "Yapma, içme, tedavi ol, bebeğine zarar verme" dedim. Çok büyük acı çektim. Biliyordum bebeğe zararı olacağını. Bebek doğana kadar da stres yaşadım. Bebeğin kontroller var ben getirip götürüyorum. Bundan sonra bebeğin anne ve babası kurtulsunlar ve çocuklarına bir gelecek hazırlasınlar. Ben hayattan gittiğim zaman bebeğimiz güvenli ellerde olsun bebeğimiz" ifadelerine yer verdi.

"Doktordan altı tavsiyeler"

AEAH AMATEM Polikliniği doktorlarından Mehmet Nedim Yargıcı tarafından genç çiftin muayeneleri yapıldı.

Çifte tedavi sürecinin yanında tavsiyelerde bulunan Yargıcı, " Eroin bağımlısı ve bunu damardan kullanmıyorlar. Tamamen folyo ile çekiyorlar. Hamileyken de kullanmışlar ve bu çocuk için çok büyük risk. Fiziksel olsun, beyinsel olsun gelişimi açısından bir takım zararları var. Madde kullanan annen doğumdan sonra eğer emziriyorsa, süt yoluyla bu madde çocuğa da geçiyor. Her iki hastamızı da yatıyoruz ve hastalar da bundan kurtulmak için kararlı. Biz de tedaviye alacağız. Ve kendilerine de diyorum ki yüzde 100 iyileşeceksiniz. Ama taburcu olduktan sonrası size kalmış. Size bu maddeyi, uyuşturucuyu temin edenlerle iletişiminizi keseceksiniz, koparacaksınız. Telefonda bu maddeyi temin edenlerin isimlerini de tamamen sileceksiniz. Bitti artık. Siz bu maddecilerle ve onların aracıları ile iletişiminizi koparacaksınız. Hatta yaşadığınız ortamda ve çevrenizde var ise evinizi dahi değiştireceksiniz" dedi.

Emziremediği bebeği için tedavi olacak

Emziremediği bebeği için tedavi olacak

Emziremediği bebeği için tedavi olacak

Emziremediği bebeği için tedavi olacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim