• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C

Emrullah İşler: Sahipsiz değiller

Emrullah İşler: Sahipsiz değiller
Yurtdışı Türkler’den Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Almanya’da Türk vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanınmasına ilişkin düzenlemenin olumlu ancak yeterli bir adım olmadığını açıkladı.

Yurtdışı Türkler’den Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Almanya’da Türk vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanınmasına ilişkin düzenlemenin olumlu ancak yeterli bir adım olmadığını açıkladı.

TRT’de soruları cevaplandıran İşler, Almanya’nın en fazla vatandaşımızın yaşadığı ülke olduğunu belirterek, “Almanya’da son yapılan seçimlerden sonra koalisyon hükümeti kuruldu. Koalisyon hükümeti protokolünde opsiyon modelinin kaldırılacağı vaat edilmişti. Opsiyon modeline göre Almanya vatandaşlarımızın 90 yılından sonra doğan çocuklarının 18 yaşından 23 yaşına kadar ya Alman ya da Türk vatandaşlığını seçmek zorundaydı. Bu karar Türk vatandaşları açısından negatif ayrımcılıktı. Almanya’da AB üyesi ülkesi vatandaşları ve başka ülke vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanırken Türk vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanınmıyordu. Bu konu bizi rahatsız ediyordu. Şimdi opsiyon modeli kaldırılıyor“dedi.

BÜTÜN VATANDAŞLARIMA TANINMALI

Almanya’da getirilmek istenen sistemle çifte vatandaşlık hakkının bazı şartlara bağlandığını hatırlatan İşler şöyle devam etti:

“Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bütün vatandaşlarımıza çifte vatandaşlık hakkının verilmesini savunuyoruz ve savunmaya devam ediyoruz ve ileride bu hakkı alacaklarını düşünüyoruz. Şimdiki düzenlemede Almanya’da doğup 21 yaşına kadar Almanya’da 8 yıl ikamet edenlere veya 6 yıl okula gidenlere çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor. Bu bir iyileştirmedir. Geçmiş uygulama ile karşılaştırıldığı zaman Türk vatandaşları lehine olan uygulamadır. Ama yeterli değildir. Almanya’da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına diğer ülke vatandaşlarına yaptığı uygulamanın Türk vatandaşlarına uygulanmasını istiyoruz ve bunun takipçisi olacağız."

SAHİPSİZ DEĞİLLER

Başbakan Yardımcısı İşler, her Türk vatandaşına Almanya olmak üzere birinci sınıf uygulamaya tabi tutulması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurgulayarak ," Yurtdışındaki Türklere sahip çıkan bir iktidarız. 2010 yılında Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nı kurduk. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın sorunları ile yakından ilgilenecek bir kurum yoktu. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın her türlü sorunu ile ilgilenen bir kurumdur. Bizden önceki iktidarlar döneminde yurtdışındaki vatandaşlarımız her zaman sahipsiz oldu. Şimdi onlara sahip çıkan bir hükümet ve devlet var. Başbakanımız yurtdışıgezilerinde hep vatandaşlarımız ile biraraya geliyor, devlet millet kaynaşmasıyurtdışında sağlandı” ifadesini kullandı.

OY KULLANABİLECEKLER

İşler, yurtdışında yaşayan vatandaşların Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bulundukları ülkelerde oy kullanabileceklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Bildiğiniz gibi yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız giriş kapılarında ve hava limanlarında oy kullanıyordu. 2012 yılında yaptığımızı yasal düzenlemeyle yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza bulundukları ülkelerde oy kullanma imkanı getirdik. Son yapılan seçimlerin yerel seçim olması nedeniyle yurtdışındaki vatandaşlarımız oy kullanamadı.

Ancak, genel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yapılacak referandumlarda yurtdışındaki vatandaşlarımız bulundukları ülkelerde oy kullanabilecek. Alternatif olarak gümrük kapılarında vatandaşlarımız oy kullanabilecekler. Bu vatandaşlarımız için büyük kolaylık getiriyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda dört gün ve ikinci turda dört gün oy kullanma imkanı olacak. Sandıkların yurtdışında misyonların bulunduğu yerlerde kurulacak. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın oy kullanmasıiçin büyük kolaylık sağlanmış olacak.

Büyükelçiliklerimiz ve konsolosluklarda sandıklar kurulacak ve oy kullanma imkanı sağlanacak. Almanya’da en uzak mesafedeki vatandaşımız iki saat içinde giderek oyunu kullanabilecek. Sadece bir günde olmayacak, sandıklarda dört gün oy kullanma imkanı sağlanacak. Vatandaşlarımız istediği takdirde rahat bir şekilde oylarını kullanabilecekler. Genel seçimlerde farklı sistemi uygulanacak. 2015 seçimlerinde oy kullanma süresi 38 gün öncesinden başlayacak.”

http://www.istanbulhaber.com

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim