• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Empürme Fasulyesi Değer Kazanmaya Başladı

Empürme Fasulyesi Değer Kazanmaya Başladı
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Ekim 2015 itibariyle faaliyetlerine başlayan Yöresel Değerler Mali Destek Programıyla beraber, yöresel değerlerin...

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Ekim 2015 itibariyle faaliyetlerine başlayan Yöresel Değerler Mali Destek Programıyla beraber, yöresel değerlerin geliştirilmesine yönelik olarak desteklenen projelerden bir tanesi de Karabük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Yerel Tat, Empürmeye Değer Kat" isimli projesi oldu. Proje kapsamında Empürme fasulyesine dikkat çekilerek, tarımsal faaliyetlere ilginin artırılması sağlanıyor.

Karabük'e has yerel bir tat olan "Empürme Fasulyesi" yıllar önce Tandır köyünden başlayıp Mehterler, Ortaca, Davutlar, Üçbaş hattı ile Keltepe köylerinde, ayrıca Yeşilköy, Öğlebeli, Kılavuzlar hattında, kısacası il genelinde yetiştiriciliği yoğun olarak yapılan ürünler arasındayken, günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.Her yıl Temmuz ayından Eylül ayı sonuna kadar yeşil veya kuru olarak üretilen "Empürme Fasulyesi', yetiştirildiği köyün adıyla, Tandır Empürmesi, Aktaş Empürmesi gibi isimler altında pazarlanabiliyor. Yine kış tüketiminde kullanılmak üzere konserve veya derin dondurucularda muhafaza etmek için tercih edilen fasulye çeşidi "Empürme'dir. Empürme fasulyesinin yanında halk dilinde farklı isimler verilen yerel fasulye çeşitleri de sadece birkaç üretici tarafından üretiliyor.

Proje kapsamında, Karabük'te yetiştiriciliği giderek azalmakta olan yöresel değer, "Empürme Fasulye" çeşidinin daha fazla üretici tarafından yetiştirilmesi, tüketicilere yerel çeşit tüketme bilincinin aşılanması ve yerel çeşitlerin böylece nesilden nesile aktarılması hedefleniyor. Bu amaç doğrultusunda eğitim verilecek olan başta kadın ve genç çiftçiler olmak üzere 3 farklı köyden toplam 45 çiftçiye hem yerel çeşit yetiştirmenin önemi hem de iyi tarım tekniklerinin esasları, doğru ilaç kullanımı, ilaç kalıntısız yetiştiriciliğin önemi, sağlıklı ve güvenilir ürünler yetiştirme becerisi kazandırılması ve Zonguldak'ta bu konuda kamuoyu oluşturarak genel bir farkındalık oluşturulması amacıyla 4 ay boyunca 108 saat eğitim verilmesi hedefleniyor. İlgili eğitimler başlarken, genciyle yaşlısıyla geniş bir kitlenin tarımsal faaliyetleri benimsemesi ve özendirilmesi sağlanıyor.

17 Eylül 2015 tarihinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Karabük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında imzalanan destek sözleşmesi ile başlayan proje kapsamında yöresel ürünlerden olan Empürme fasulyesinin geliştirilmesi alanındaki faaliyetler 18 Mart 2016 tarihinde sona erecek ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında bölge değerleri arasında yer almaya devam edecek.

Empürme Fasulyesi Değer Kazanmaya Başladı

Empürme Fasulyesi Değer Kazanmaya Başladı

Empürme Fasulyesi Değer Kazanmaya Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim