• BIST 9694.45
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 28 °C

EMO: Enerji politikaları iflas etti

EMO: Enerji politikaları iflas etti
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, 16. Olağan Genel Kurul'da güven tazeledi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, 16. Olağan Genel Kurul'da güven tazeledi. Ülkede son yıllardaki enerji politikası nedeniyle elektrikte serbestleşmenin çivisinin çıkarıldığını ifade eden Mak, uygulanan enerji politikalarının iflas ettiğini söyledi.

Enerjinin, kamusal bir hak olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan Mehmet Mak, bunun özel sektöre ihale edilemeyeceğini ve tek merkezden planlanması gerektiğini anlattı. 31 Mart krizinde arızanın büyümesi ve kısa sürede giderilememesi ile sebebinin tam olarak açıklanamamasının, becerisizlik ve enerjiyi iyi yönetememe anlamına geldiğini ifade eden Mak, elektrik kesintilerinden her kesimin etkilendiğini söyledi. Mehmet Mak, "Elektrikte serbestleşmenin çivisini çıkardılar. Teknik kurallara ve projelere uyulmaması durumunda can ve mal güvenliği açısından ciddi tehlikeler barındıran elektrik üretim tesisleri; Elektrik Tesisleri Kabul Yönetmeliği dışına çıkarılarak, teknik zorunlulukların ve kamu denetiminin yok sayıldığı yeni bir düzenlemeye alındı ve odamız bu yanlış düzenlemeye karşı Danıştay'a başvurdu.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun'un yayımlanmasından bu yana yaklaşık 10 yıl geçtiği halde, zengin yenilenebilir potansiyele karşı gelinen nokta hiç iç açıcı değildir. Hidroelektrik potansiyelinin değerlendirilmesi için su kullanım hakkı anlaşmaları yoluyla kurulan ticari mekanizmanın, rekabetin ötesinde özel sektörü birbiri ve yurttaşlar ile karşı karşıya getirdiği görülmektedir. Hidroelektrik potansiyelinin değerlendirilmesi adına Anadolu'nun dünyada ender rastlanan doğal dokusu tahrip edilmekte, kültür mirası görmezden gelinmekte, ekonomik ve sosyal yaşam geri dönülemez bir noktaya sürüklenmektedir." dedi.

Elektrik dağıtım özelleştirmeleri nedeniyle yaşanan sıkıntılar ortadayken, üretimde de özelleştirmeler yapıldığını belirten Mehmet Mak, "Enerji politikalarındaki çarpıklıklar ve plansızlık nedeniyle kimilerinin fahiş kârlar elde ettiği elektrik sektöründe kamu üretim santralleri dengeleyici bir işlev görmektedir. Ancak 2001 yılından bu yana yatırım yaptırılmayan kamunun var olan santralleriyle dengeleme arayışı bile çok görülmekte, yılların birikimleriyle yaratılmış değerler satılmaktadır. Özelleştirmeler sonrası yaşanan denetimsizlik ise başlı başına ayrı bir konudur. Lisans dağıtıcısı EPDK ile Enerji Bakanlığı'nın, hem yatırımların yapılması sürecinde hem de dağıtım şirketlerinin faaliyetlerine ilişkin tarifelerin belirlenmesi aşamasında denetim görevlerini yerine getirmemeleri nedeniyle yaratılan kamu zararının boyutu dahi bilinmemektedir." ifadelerini kullandı.

"KESİNTİLER KATLANILMAZ HAL ALDI"

Adana, Hatay, İskenderun, Osmaniye ve Mersin'de yaşanan uzun süreli elektrik kesintilerinin artık katlanılamaz bir hal aldığına vurgu yapan Mak, şöyle devam etti: "Yaşanan kesintiler hem üreticileri hem esnafı hem de vatandaşı zora sokmaktadır. Yaşanan problemin temel sebebi, şebeke altyapısındaki yetersizliktir. Dağıtım şirketinin görevi; ortaya çıkan talebi elektrik kesintisi yaparak düşürmek değil şebeke altyapısını güçlendirerek talebi karşılamaktır. Yaklaşık iki yıl önce özelleştirilerek EnerjiSA'ya devredilen Toroslar EDAŞ'taki kalifiye personel yetersizliği de ayrı bir sorundur. Yaşanan kesintiler, trafo patlaması, aşırı yüklenme, bakım ve onarım gibi gerekçelerle açıklanamayacak ölçüde uzun süreli ve geniş çaplıdır. Kesintiler, karanlığın gezdirilmesiyle vatandaşı bezdirir hale gelmiştir. Uygulanan enerji politikaları iflas etmiştir. Özelleştirmeler ve serbest piyasa ısrarı sonucunda vardığımız nokta iddia edildiği gibi kaliteli, kesintisiz ve ucuz enerji değil, tersine kalitesiz, arzı sorunlu ve pahalı enerjidir. Bir an önce kamu adına enerji alanına yönelik müdahalelerde bulunulması zorunludur."

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil de elektrik üretiminde ithal kaynak bağımlılığının AK Parti döneminde sürekli artış gösterdiğinin altını çizerek, 2014 yılında gerçekleşen elektrik üretiminde ithal kaynak payının yüzde 62.6'ya tırmandığını ifade etti. Yeşil ayrıca, bu kadar dış bağımlılığı olan Türkiye'nin yakıtı dışarıdan getireceği ve işletmeciliğini de yabancılara bırakacağı yapılanmalarla nükleer santral kurma hevesini anlamanın da mümkün olmadığını kaydetti.

Öte yandan, tek liste ile gidilen genel kurulda EMO Adana Şubesi yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Mehmet Mak, İlhan Yıldırım, İ. Efdal Çiçekdemir, Derya Olpak Kardeş, Bilal Tanburoğlu, Turgay Kökten, Mehmet Çağrı Çetiner.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim