• BIST 9524.59
  • Altın 2497.973
  • Dolar 32.5765
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Emniyette kuş avı

Emniyette kuş avı
Sosyal paşlaşım sitesi twetter üzerinden Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devlet yetkilerine yapılan hakaretler nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu, harekete geçti.

Soruşturma kapsamında, savcılığın talimatı üzerine başta Twitter olmak suretiyle sosyal paylaşım platformlarında açılan sahte hesapların belirlenebilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü içeriğinde özel bilişim ekibi kuruldu.

Yurtiçinde açılan sahte hesapları kimlere ait olduğunu bulabilen ekip, hesaplarda, kullanıcı ve adres bilgilerinin ortaya çıkmasını zorlaştıran uygulamaların kullanıldığını belirleme etti. Ekipler, şüpheli şahıslardan "kaan_kursat" adlı kullanıcının 1 ve 7 Ocak'ta, diğer hesaplara tavsiye niteliğinde, "Bu kadar iddialıyım, artık seni Twitter kurucusu dahi bulamaz" ve "Vpn veya Tor kullanarak yaptıysanız, hiç kimse yerinizi belirleyemez, rahat olun helal olsun dostlar" biçiminde tweetler yazarak, suça teşvik ettiğini görüldü.

Bu kişinin, Twitter'da bazı paylaşımlarda bulunan "Fuat Avni" isimli profile ise 4 Ocak'ta, "Tor kullanın rahat edin, böyle saçma sapan muhabbetlere girmeyin Fuatlar Avniler" biçiminde tweet yazdığı belirleme edildi. Yaklaşık 3 ay süren çalışmalar sonucunda ekipler, söz konusu hesap sahiplerinin kimlik, e-posta ve adres bilgilerini ortaya çıkardı. Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından 5 Ocak'ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen yazıda, "hakaret", "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarına konu paylaşımlarda bulunan 4 Twitter kullanıcısıy ile ilgili açık kaynaklı belirleme çalışmaları yürütüldüğü belirtilerek, "kaan_kursat" adlı kişinin kullandığı e-posta adres kullanıcısının Eyüp'te oturan Ayten K'ya ait olduğu ve paylaşımların bu kişinin internet aboneliğinden yapıldığı aktarıldı.

3 KİŞİ GÖZALTINDA

Çalışmalarda "kaan_kursat" kullanıcısının, farklı iki Twitter hesabına sahip Sultangazi'de oturan Serpil I. ve Muğla'nın Fethiye ilçesinde oturan Serap K. ile iletişim durumunda olduğunun belirlendiği kaydedilen yazıda, İstanbul ve Muğla'da belirlenen  3 kişinin evlerinde eş zamanlı gündüz arama yapılabilmesi, kullandıkları cihazlara el konulabilmesi için mahkemeden karar aldırılması ve bu kişiler ile ilgili yasal prosedür yapılabilmesi için talimat yazdırılması talep edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin talimatıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de aralarında bulunduğu birden fazla devlet görevlisine küfür ve hakaret içerikli mesajlar yazdıkları belirlenen 3 kişinin evinde arama ve el koyma kararı verilmesi için 11 Mart'ta mahkemeye yazı yazıldı. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, bunun üzerine belirtilen adreslerde arama yapılması ve kişilere ait cihazlara el konulması kararı verdi. Talimat üzerine operasyon düzenleyen asayiş ekipleri, kimliği belirlenen Veli Hasan K, Serpil I. ve Serap K'yı evlerinde gözaltına aldı. İfadesi alınan şüphelilerin adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim