• BIST 9538.11
  • Altın 2486.5
  • Dolar 32.5
  • Euro 34.7941
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Emniyet kemeri için TBMM'ye araştırma önergesi verdi

Emniyet kemeri için TBMM'ye araştırma önergesi verdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, trafik kazalarında yolcu ve sürücülerin emniyet kemeri takmaması sebebiyle meydana gelen ölüm...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, trafik kazalarında yolcu ve sürücülerin emniyet kemeri takmaması sebebiyle meydana gelen ölüm ve yaralanmaların araştırılması için önerge verdi.

Karayolları Trafik Kanunu'nun sürücülerin ve yolcuların koruyucu tertibat kullanma zorunluluğunu düzenlediğini, kural ihlal eden sürücülere uygulanacak cezaların yer aldığı Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde de araçların türüne göre hangi koruyucu tertibatların kullanılacağına dair bilgiler yer aldığını ifade eden CHP'li Bozkurt, zorunlu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmama veya kullanmamanın cezasının 2016 Yılı Trafik İdari Para Ceza Rehberine göre, 92 TL, erken ödemede 69 TL olarak belirlendiğini hatırlattı.

"PEK ÇOK İNSAN EMNİYET KEMERİNİ KULLANMADIĞI İÇİN YAŞAMINI KAYBETMEKTE"

Bozkurt, önergesinde, ülkede trafiğe çıkan pek çok sürücünün, zorunlu olmasına rağmen, emniyet kemeri takmadığını, hem kendi hem de trafikteki diğer sürücülerin güvenliğini tehlikeye soktuğunu ifade ederek, her gün binlerce kazanın yaşandığı ülkemizde pek çok insanın emniyet kemerini kullanmadığı için yaşamını kaybettiğini belirtti.

Araştırmaların, ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların yüzde 24.8'inin hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oranın yüzde 6.3 olduğuna işaret ettiğini belirten Hüsnü Bozkurt, aynı şekilde emniyet kemeri kullanımının arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların 2/3'nü ve ön koltuktaki ölümlerin ise yüzde 6'sını önlediğini, ağır yaralanmalarda ise, arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini yüzde 50 oranında azalttığını dile getirdi.

CHP Konya Milletvekili Bozkurt, araştırma önergesinde "Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Eylül 2014 içinde gerçekleştirdiği ulusal çalışmanın neticesine göre ise, ülkemizde sürücülerin sadece yüzde 43.6'sı, ön koltuk yolcularının ise yüzde 35.9'u emniyet kemeri kullanmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı trafik ekiplerinin yaptığı denetimlerde 2013 yılında 719.583 kişiye emniyet kemeri kullanmama cezası almışken, 2014 yılında 533.400 kişiye ceza verilmiştir." bilgilerine yer verdi. Türkiye'nin küresel trafik kazası ölümlerinin neredeyse yarısını oluşturan on ülke arasında yer aldığını belirtti.

"ÜLKEMİZDE EMNİYET KEMERİ KULLANIM ORANI YÜZDE 50 BİLE DEĞİL"

"Sıklıkları, sağlık ve ekonomik sonuçları açısından trafik kazalarının halk sağlığı gündeminde öncelikli bir yeri olmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün trafik kazasına neden olan 5 temel faktörü kask kullanmamak, emniyet kemeri takmamak, alkollü sürüş, aşırı hız ve çocuk koltuğu kullanmamak olarak açıkladığı ve ülkemizde emniyet kemeri kullanım oranının yüzde 50'lileri dahi yakalamadığı göz önünde bulundurulduğunda bunun bir tercih değil, zorunluluk olduğu bilinci yerleştirilmelidir" diyen Bozkurt, emniyet kemeri kullanımı konusunda toplumsal bilincin arttırılmasına yönelik politikaların oluşturulması amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim