• BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

"Emniyet, Bin 500 IŞİD ve El-Kaide'liyi 2 yıl önce takipten çıkarmış"

"Emniyet, Bin 500 IŞİD ve El-Kaide'liyi 2 yıl önce takipten çıkarmış"
IŞİD'in Ankara'yı kana bulamasından sonra gözler bu örgüte çevrildi. Polis, iki yıl önce radikal örgütle irtibatlı bin 500 şüphelinin teknik ve fiziki takibini bıraktı. Terör örgütü bu sürede yeni yapılanmaya gitti.

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre;İki canlı bombanın Ankara'daki saldırısına ilişkin ihmaller tartışılırken yeni bir skandal ortaya çıktı. Terör örgütleri El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı yaklaşık bin 500 şüphelinin takibini polis iki yıl önce bıraktı. PKK, DHKP-C ve MLKP gibi örgüt mensupları da dahil edildiğinde bu sayının 10 bine yaklaştığı öğrenildi. Dosyaları kapatıldığı için takibi bırakılanlar arasında HDP'nin Diyarbakır mitinginde bomba patlatan Orhan Gönder ve Suruç'ta 33 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı düzenleyen canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz de yer alıyor. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı katleden DHKP-C'li Şafak Yayla'nın da cezaevinden çıktıktan sonra canlı bomba şüphelisi gerekçesiyle takip edilmesi gerekiyordu.

Ankara saldırısını düzenleyen militanların isimlerinin ‘canlı bomba listesinde' yer almasına rağmen yakalanamaması birçok soruyu beraberinde getirdi. Terörle mücadele birimleri tasfiyeler öncesinde Ankara, İzmir, Adana, Hatay, Gaziantep, Van, Adıyaman, İstanbul ve Şanlıurfa'nın aralarında bulunduğu 20'ye yakın şehirde El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı yaklaşık bin 500 şüpheliyi teknik ve fiziki takibe aldı. Çatışma bölgeleriyle irtibatlı bu şüphelilerin Suriye'deki irtibatları da deşifre edildi.

ŞÜPHELİ SERBEST, YAKALAYAN TUTUKLU

Aralarında cihatçıların ‘akıl hocası' olarak bilinen ‘Ebu Hanzala' kod adlı Halis Bayancuk gibi isimlerin de bulunduğu lider kadrolar tutuklandı. Bayancuk'ın Suriye'yi fethettikten sonra İstanbul'u ele geçireceklerini anlattığı ortaya çıkmıştı. Ancak Bayancuk ile birlikte 6 kişi geçtiğimiz yıl serbest bırakıldı. Operasyonu yöneten eski Van TEM Şube Müdürü Serdar Bayraktutan ise tutuklandı. Benzer süreç Ankara'yı kana bulayan IŞİD'in Adıyaman hücresinde de yaşandı. Örgütün lideri konumundaki M.D. ile birlikte birçok ismi adım adım izlendi. Ancak bu dosyalar da sonuçsuz kaldı.

UYUYAN HÜCRELER AKTİF

Son iki yılda Emniyet'te büyük tasfiye dalgası başlatılması ve şüphelilerin Takipten çıkmasıyla birlikte saldırılar art arda gelmeye başladı. IŞİD'in Diyarbakır, Suruç ve Ankara saldırılarında 140 kişi hayatını kaybetti. Diyarbakır'da HDP mitingine saldıran Orhan Gönder, tespit edilemedi. Suruç'u kana bulayan ve bir dönem polisin takip ettiği Şeyh Abdurrahman Alagöz engellenemedi. 10 Ekim'de ise soruşturma dosyası kapatılan Yunus Emre Alagöz ve Ömer Deniz Dündar göstere göstere gelip Ankara'yı kana buladı. Bunlar, takipten çıkan terör örgütü militanlarının nasıl rahat hareket ettiğini gösteriyor. Asıl sorun ise bunların dışında takibi bırakılan radikal terör örgütleriyle irtibatlı bin 500 şüpheli. Sadece IŞİD'in Adıyaman hücresi Diyarbakır, Suruç ve Ankara'da üç büyük saldırı düzenledi. Gaziantep, Ankara, Şanlıurfa, Kocaeli ve İstanbul'daki uyuyan hücrelerin aktif olduğu ve saldırı talimatı beklediği öne sürüldü. Terör örgütü son iki yılda birçok canlı bombayı devşirip eğitti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim