• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Emlakçılar Başkanı: Göç edenler için kiralar düşürülsün

Emlakçılar Başkanı: Göç edenler için kiralar düşürülsün
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağı olacağı söylentilerinin ardından ilçeden göç edenlerin ilk durağı olan Van'da, gayrimenkul ve...

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağı olacağı söylentilerinin ardından ilçeden göç edenlerin ilk durağı olan Van'da, gayrimenkul ve kira fiyatları yükseldi. Fiyat artışlarını doğru bulmadığını söyleyen Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, "Kesinlikle herhangi bir artış değil, hatta kirası 500 liralık bir evin kirasının 300 liraya indirilmesi, 700 lira kira bedeli olan bir evin de 500'e indirilmesi gerekiyor." dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok ilçede uygulanan sokağa çıkma yasağının Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde de uygulanacağı söylentileri, ilçede göç yaşanmasına neden oldu. Söylentilerin yayılması üzerine göç eden ailelerin çoğu Van'a geldi. Bunu fırsata çeviren ev sahipleri kiraları bir anda 200-300 TL'den 500 TL'ye çıkardı. Önceki dönemlerde özellikle Kiracılar TOKİ'de ev sahipleri sadece yakıt ve aidat parası alırken, yaşanan olaylardan sonra göçü ve halkın mağduriyetini fırsata çevirerek kira almaya başladı. Daha önce evlerini çok düşük ücretlerle kiraya veren ev sahipleri, fiyatlara yüzde 100'ün üzerinde zam yaptı. Zamlara tepki gösteren sivil toplum kuruluşları konuyla alakalı açıklamalarda bulunarak, kiraları artıran vatandaşlara tepki gösterdi. Bir tepki de Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek'ten geldi. Özdek, Hakkari ve Yüksekova'dan gelen vatandaşlara yardımcı olacaklarını belirtererek, diğer emlakçılara da göndermede bulundu. Özdek, "Dışarıdan gelen kardeşlerimize Hakkari, Yüksekova ve diğer illerden gelen kardeşlerimize muhakkak yardımcı olmamız gerektiğini bilmekteyiz. Bizim bu insanları kesinlikle kucaklamamız gerekiyor, kesinlikle yardımcı olmamız gerekiyor." diye konuştu.

"HAKKARİ, YÜKSEKOVA'DAN GELEN KARDEŞLERİMİZE MUHAKKAK YARDIMCI OLACAĞIZ"

Hakkari ve Yüksekova'dan gelen vatandaşlara yardımcı olacaklarını belirten Özdek, Vanlılar olarak kucak açacaklarını ifade etti. Nisan ayında emlakta ciddi bir ticaretin yaşanacağını beklediklerini dile getiren Özdek, "Emlak konusunda Van'da nisan ayından sonra çok ciddi bir ticaret söz konusu olacağını biliyoruz. Vanımız için de hayırlı olacağını biliyoruz. İnşallah bundan sonra da Van, biliyorsunuz merkez konumunda bir il olduğu bilinmektedir zaten. Vanımızda şu anda malumunuzdur, doğrudur, bir göç söz konusudur." şeklinde konuştu.

Van'a dışarıdan gelen vatandaşlarla ilgili değerlendirmede bulunan Özdek, "Yüksekova, Hakkari ve diğer yerlerden gelen insanlar Van'ımıza şu anda göç yapmışlardır. Bizler şunu istiyoruz ki Vanlı hemşerilerimizin, dışarıdan gelen bu kardeşlerimize sahip çıkmasını, kiralarını minimum seviyeye indirmelerini, kesinlikle kira konusunda dışarıdan gelen kardeşlerimize Hakkari, Yüksekova ve diğer illerden gelen kardeşlerimize muhakkak yardımcı olmamız gerektiğini bilmekteyiz. Bizim bu insanları kesinlikle kucaklamamız gerekiyor, kesinlikle yardımcı olmamız gerekiyor. Kiralama amacıyla bize müracaat eden ve Vanlı hemşerilerimize gidip ev isteyen bütün Yüksekova, Hakkari ve diğer illerden gelen vatandaşlarımıza Vanlı hemşerilerimiz olabildiğince yardımcı olması gerekiyor. Kesinlikle herhangi bir artış değil, hatta kirası 500 liralık bir evin kirasının 300 liraya indirilmesi, 700 lira kira bedeli olan bir evin de 500'e indirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"BİZ TİCARİ DEĞİL, İNSANİ BOYUTUNDAYIZ"

Özdek, Van'daki emlakçıların, yapılan göçlere ilişkin ticari boyutuna bakmadıklarını, dışarıdan gelen vatandaşlara karşı insani boyutunun ağır bastığını vurguladı. Ortada bir mağduriyetin söz konusu olduğunu aktaran Özdek, "Nitekim ortada bir mağduriyet vardır, bir perişanlık vardır. Bir zorunlu göç vardır, bir sıkıntı vardır. Gelen insanlar da bizim insanımızdır, bizim kardeşimizdir. Bu kardeşlerimize, bu insanlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor ve kucak açmamız gerekiyor. Biz Vanlılar misafirperveriz. Misafirperverliğimizi her zaman insanlarımıza göstermek bizim en asli görevimizdir. Emlakçılarımız, göçlere tabi ki çok büyük üzüntüyle bakıyorlar. Bizim emlakçılarımız kesinlikle işin ticari boyutuyla değiller, işin insanı boyutundalar. Emlakçılarımızın tamamı da şunu arzu eder ki burada keşke zorunlu göç olmamış olsaydı. Madem böyle bir tablo varsa bizim emlakçı kardeşlerimiz ve üyelerimiz bu insanlara olabildiğince yardımcı olmakla yaklaşmaktadırlar ve yaklaşacaklar. Bizler her şeyden önce insanız." açıklamasını yaptı.

"Kim olursa, etniği, milliyeti, cinsiyeti ne olursa olsun, bizler, dini ırkı ne olursa olsun, herkese gönlümüz açıktır." diyen Özdek, herkesi kucaklayacaklarını ve yardımcı olacaklarını kaydetti.

"ŞU ANA KADAR YÜKSEKOVA'NIN YARISI VAN'DA"

Yüksekova halkının yüzde 50'sinin Van'da olduğunu sözlerine ekleyen Özdek, konuşmasını şöyle tamamladı: "Suriyeli olsun, İranlı olsun, göç eden kendi ülkemizdeki, vatandaşlarımız, kardeşlerimiz, arkadaşlarımız olsun, bizler Vanlılar olarak hepsine yardımcı olmak bizim asli görevimizdir. Bizde resmi rakam şu anda yok, çünkü göçün belli bir standardı yoktur. Şu an dahi gelenler var ama büyük bir oranda, yani şu anda Yüksekova'nın yüzde 50'si geldiğini biliyoruz. Yüzde 50'ye yakın bir göç olduğunu biliyoruz. Belki daha da çok olacağını da şu an düşünmekteyiz. Önemli olan şudur: bu bir geçiştir. Bunlar tamamen geçici olan şeylerdir. Bu tür şeylerde insanların sağduyulu olması, insanların birbirine sıcak davranması, insanların daha iyi niyetli olması gerekmektedir."

Cihan

Emlakçılar Başkanı: Göç edenler için kiralar düşürülsün

Emlakçılar Başkanı: Göç edenler için kiralar düşürülsün

Emlakçılar Başkanı: Göç edenler için kiralar düşürülsün

Emlakçılar Başkanı: Göç edenler için kiralar düşürülsün

Emlakçılar Başkanı: Göç edenler için kiralar düşürülsün

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim