• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Emanet Karaciğer İle Top Koşturuyor

Emanet Karaciğer İle Top Koşturuyor
Bursa'da 9 yıl önce organ nakli olan 23 yaşındaki Yusuf Şakar, emanet karaciğeri ile top koşturuyor.

Bursa'da 9 yıl önce organ nakli olan 23 yaşındaki Yusuf Şakar, emanet karaciğeri ile top koşturuyor. 2007 yılında trafik kazasında hayatını kaybeden 9 yaşındaki Kübra Kılıçarslan'ın karaciğeri ile hayata tutunan Şakar, artık normal insanlar gibi hayatını idame ettiriyor.

2007 yılında organ nakliyle alakalı okuduğu bir haberden etkilenerek, kendisine bir şey olduğu takdirde organlarının başkalarına hayat vermesini istediğini annesine söyleyen Kübra Kılıçarslan (9), bu sözlerin ardından bir hafta sonra Samsun'da trafik kazası geçirerek, babaannesiyle beraber hayatını kaybetti. Kübra'nın anne ve babası kızlarının vasiyetini yerine getirerek, organları bağışlamak için 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Ünitesi'ni aradı. Bunun üzerine dokuları uyduğu belirlenen Yusuf Şakar'ın ailesine haber verildi. Özel uçakla Samsun'a giderek organı alan Uludağ Üniversitesi ekibi, 9 saatlik başarılı bir ameliyatla karaciğeri Şakar'a nakletti.

Yapılan başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşan Yusuf Şakar, 9 yıldır taşıdığı emanet karaciğer ile her insan gibi hayatını idam ettiriyor. Kendisinin ameliyatında bulunan doktoru ziyaret eden Şakar, kendisine teşekkür etti. İlkokula gittiği esnada böyle bir rahatsızlıkla karşılaştığını ifade eden Şakar, "Hiçbir şekilde arkadaşlarım gibi okula gidemiyordum. Durmadan hastaneye gelip hocalarımla birlikte Ankara'ya kontrole gidiyordum. Yediğime içtiğime çok dikkat etmem gerekiyordu. Ama bir gün hocam beni Ankara'ya götürmedi. Ameliyat edeceğini söyledi. Çok mutlu oldum. Şu an hiçbir sıkıntım yok. Ama artık her insan gibi çok şükür istediğimi yapıyorum. Koşabiliyorum. Ağırlık kaldırabiliyorum. Arkadaşlarımla birlikte halı saha maçları yapabiliyorum. Sadece ameliyat olduktan sonra 1 yıl sıkıntılıydı. Allah'a şükürler olsun onu da atlattık. Şimdi İstanbul'da üniversite okuyorum. Liseyi bitirdikten sonra KPSS'ye girip memuriyeti de kazandım. İkinci bir hayata başlamış oldum" dedi.

Uludağ Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya, "Yusuf bize geldiğinde son dönem karaciğer rahatsızlığı vardı. Gelişmesinde de gerileme vardı. Başarılı bir karaciğer nakli oldu. Organ nakli ikinci bir hayat demektir. Sadece kontrollü olarak ilaç kullanmaları gerekiyor. Organ nakli olduktan sonra hayal ettiği sporu yapanlar, hatta şampiyon olanlar var" şeklinde konuştu.

Yusuf'un tüm süreci ile yakından ilgilenen Uludağ Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Sahriye Keskin, "O zamanlar benden daha kısaydı. Ama şimdi kocaman adam olmuş maşallah" diye konuştu.

Emanet Karaciğer İle Top Koşturuyor

Emanet Karaciğer İle Top Koşturuyor

Emanet Karaciğer İle Top Koşturuyor

Emanet Karaciğer İle Top Koşturuyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim