• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Elvan: Marmaray tüm ülkelerin kazanımı

Elvan: Marmaray tüm ülkelerin kazanımı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Marmaray'ın sadece Türkiye'nin değil Demir İpek Yolu güzergahındaki tüm ülkelerin kazanımı olduğunu kaydetti.

Uluslararası Demiryolları Birliği'nin (UIC) "11. Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi (ERTMS) Dünya Konferansı ve Fuarı", Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın himayesinde ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) işbirliğinde, Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.
Elvan, konferanstaki konuşmasına Şili'de meydana gelen depremle başlayarak, Türkiye'nin depremin acısını en derin yaşayan ülkelerden biri olarak Şili halkına geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'nin insani yardımlar başta olmak üzere her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi.
Türk demiryolu idaresiyle sıcak işbirliğini bu konferansla taçlandıran UIC'i kutlayan Elvan, 38 ülkeden demiryolu idarecisi ve tedarikçisi sıfatıyla konferansa katılan konuklara teşekkür etti.
Ulaşımın bugünün dünyasında üretimle tüketim arasındaki zincirin en önemli halkasını oluşturduğunu belirten Elvan, bir ürünün değer haline gelmesinin de yine dolaşıma girmesiyle mümkün olduğunu dile getirdi.
Demiryolu ulaşımının zamandan tasarruf ederek hızlı, güvenli ve düşük maliyetli taşımacılık özellikleriyle büyük avantajlar sağladığını vurgulayan Elvan, 20. yüzyılın başında modernleşmenin en önemli araçlarından birinin de yine demiryolu ulaşımı olduğuna işaret etti.
Özellikle sınırlar ötesi ticaretin artırılmasıyla birlikte demiryolu ulaşımının küresel ölçekte bir ulaşım modu olarak kullanılmaya başlandığını anlatan Elvan, çevre-insan ilişkisi, daha az arazi kullanımı, kaynakların sürdürülebilir alanlara kaydırılmasının da demiryolunu ayrıcalıklı kıldığını belirtti.
Uluslararası sürdürülebilir bir taşımacılık politikasının her ulaşım modunun gelişmesini ve aralarındaki uyumu zorunlu hale getirdiğine dikkati çeken Elvan, bu açıdan bu konferansın ülke ve bölge demiryolu koridorlarının açılarak trafik güvenliğinin sağlanması, ortak standartlarda buluşma ve uygulamada birlik açısından önem arzettiğini söyledi.
- "Demiryolu ağının tamamına yakını Türkiye'de üretilen raylarla yenilendi"
Ülke olarak özellikle son 12 yıllık süreçte demiryolunu devlet politikası olarak diğer ulaşım modlarıyla birlikte gerçekleştirdiklerini belirten Elvan, modlar arası uyumu da ayrıca bir politika olarak ele aldıklarını ve bu yönde projeler geliştirdiklerini ifade etti.
Bu dönemde hızlı tren ağını kurduklarını ve ülkenin dört bir yanına ulaştırmaya başladıklarını anlatan Elvan, şöyle devam etti:
"Modern Demir İpek Yolu'nun önemli ayaklarından biri olan Marmaray'ı açarak denizin altından iki kıtayı birleştirdik. Türkiye'de demiryolu endüstrisinin oluşması için çok önemli adımlar attık. Demiryolu sektörünü serbestleştirecek yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Bunların yanında Avrupa Birliği (AB) demiryoluyla ulusal demiryolunu entegre edecek mevzuatı oluşturduk. İşte bu dönemde UIC ve Avrupa demiryolu kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde bu tür organizasyonlarda bir araya gelmemiz hem Türkiye, hem Avrupa hem de bölge ülkeleri açısından büyük önem arzetmektedir. Bu bağlamda Türkiye doğal koridor işlevi görmekte, adil ve sürdürülebilir bir ulaşım ortaklığının etkin taraflarından biri olmaktadır."
Bakan Elvan, Türk demiryollarının son yıllarda geliştirdiği ve uyguladığı projelerle demiryolu ulaşım standartlarını oldukça yükselttiğini belirterek, bunun yanında Türkiye'de yeni hızlı ve konvansiyonel demiryolu hatları yapıldığını ve demiryolu sektörünü canlandıracak uygulama ve adımların da eş zamanlı olarak atıldığını söyledi.
Demiryolu ağının tamamına yakınının Türkiye'de üretilen raylarla yenilendiğini ve altyapısının yüksek standartlı hale getirildiğini vurgulayan Elvan, Türkiye'de ulusal demiryolu ağının geliştirilmesinin demiryolu özel sektörünün oluşmasına da ivme kazandırdığını kaydetti.
Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir yüksek hızlı tren hatlarının işletmeye açıldığını ve Türkiye'nin dünyada yüksek hızlı tren işleticisi ülkeler liginde yer aldığını aktaran Elvan, "İstanbul-Ankara yüksek hızlı demiryolunun, İstanbul-Eskişehir kesimi de tamamlanmış, test ve sertifikasyon çalışmaları devam etmektedir. Şu anda yapımı devam eden yüksek hızlı ve hızlı demiryolu projeleri de kısa vadede tamamlanacak ve yaklaşık 40 milyonluk bir nüfus doğrudan yüksek hızlı tren ulaşımına erişmiş olacaktır" diye konuştu.
- "Avrupa'dan gelen bir yük, blok trenlerle Pakistan'a kadar gidebiliyor"
Bölgesel ve kıtalar arası ölçekte gerçekleşen büyük demiryolu projelerinden birinin de Marmaray olduğunu belirten Elvan, "Marmaray ile sadece İstanbul'un iki yakası birleştirilmekle kalmamış, Uzak Asya'dan Batı Avrupa'ya uzanan modern İpek Demiryolu'nun en önemli halkalarından biri, İstanbul Boğazı'nın 62 metre altında bir mühendislik harikası olarak inşa edilmiştir. Marmaray sadece Türkiye'nin bir kazanımı değil, İpek Demiryolu güzergahındaki tüm ülkelerin kazanımıdır. İpek Demiryolu'nun diğer önemli halkası olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun ise inşası devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan, Avrupa, Orta Doğu ve Asya ülkelerine blok yük treni koridorları oluşturulduğunu dile getiren Elvan, şöyle devam etti:
"Avrupa'nın Orta Doğu'ya, Kuzey Afrika'ya ve Orta Asya'ya demiryolu yük koridorlarıyla bağlanması bu açıdan Avrupa için önem arzetmektedir. Türkiye'nin yük yoğun bölgelerine inşa edilen ve edilmekte olan lojistik merkezlerle yük taşımacılığı ve kombine taşımacılık da ayrıca teşvik edilmektedir. Aynı zamanda üretim merkezleri ve organize sanayi bölgeri de demiryolu hatlarıyla ulusal ağlara bağlanmıştır ve bağlanmaktadır.
Örneğin, Manisa'dan bir tren Almanya'ya, Orta Doğu'dan Akdeniz kıyısındaki Mersin'e gelen bir yük ise Karadeniz kıyısındaki Samsun'dan tren feri bağlantısıyla Kavkaz'a, oradan da Rusya'nın içlerine kadar ulaşmaktadır. Yahut Avrupa'dan gelen bir yük, blok trenlerle Pakistan'a kadar gidebilmektedir. Bütün bu coğrafya içerisindeki demiryolu yatırımları, yük taşımaları, kombine taşımacılık örnekleri, AB ile demiryolu bağlamındaki ilişkilerimizin daha da güçlenmesi ve işbirliğimizin artmasını kaçınılmaz kılmaktadır."
Bu büyük fotoğrafa bakıldığında bugün açılışında bulundukları konferansın ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını ifade eden Elvan, konferanstan çıkacak sonuçların demiryolu sektörüne ve ülkelerin birlikteliğine önemli katkılar sağlayacağına inandığını da sözlerine ekledi.
Bakan Elvan, daha sonra konferans kapsamında düzenlenen fuarın açılışını gerçekleştirdi ve standları gezerek demiryolu ulaşımına ilişkin projeler ve uygulamalar hakkında bilgi aldı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim