• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

Elitaş: Krizin faturasını Rus halkı ödüyor

Elitaş: Krizin faturasını Rus halkı ödüyor
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Rusya, Türkiye Cumhuriyeti devletine koyduğu ambargo ile Türkiye'ye zarar vereceğini düşünüyor. Ama aldığımız bilgilerle...

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Rusya, Türkiye Cumhuriyeti devletine koyduğu ambargo ile Türkiye'ye zarar vereceğini düşünüyor. Ama aldığımız bilgilerle Rusya kendi ülkesine eziyet ediyor. Fiyatlar büyük oranda artmış." dedi.

Kayseri programı kapsamında Kayseri Sanayi Odası tarafından düzenlenen Sanayi Gecesi 2015 programına katıldı.

Türkiye'nin kurulduğu günden beri önüne engeller çıkarılmaya çalışıldığını belirten Bakan Elitaş; "1950 ile başlayan, Adnan Menderes ile başlayan süreçti. 12 Eylül darbesi, 28 Şubat, 27 Nisan bildirgesi. AK Parti ile ilgili kapatma davası açıldı. Bir siyasi parti kapattıkları zaman deprem olacağını bile bile AK Partiye kapatma davası açarak önümüzü kesmeye çalıştılar. 28 Nisan günü her şeyin değiştiği gün oldu. AK Parti iktidarı bir karar verdi ve herkes haddini bilmeli, dedi. Farklı dönemlerden geçiyoruz. İş aleminin de büyümesinden, Anadolu sermayesinin büyümesinden endişelenenler engellemeler yapıyor." ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'DE ARAP BAHARI GİBİ DARBE GİRİŞİMİ YAPILMAYA ÇALIŞILDI'

'Siyasi istikrarın sağlanmasıyla ortaya çıkan güzellikler 2008 devam etti" diyen Bakan Elitaş, Gezi eylemlerini yapanları da ağır dille eleştirerek, şunları söyledi; "2008 yılında dünyaya yayılan küresel bir kriz vardı. 2009 yılında eksi olarak büyüme oldu. Sonrasında çabalarımız oldu ve yeniden büyümeler oldu. Mayıs ayının son haftasında 10 tane ağaçtan, miladını tamamlayan üç ağacın kesilmesi ve 7 tanesinin taşınmasıyla ilgili olarak Türkiye'de Arap baharı bir benzeri darbe girişimi yapmaya çalışıldı. 17-25 Aralık darbe girişimi oldu. Bugün 25 Aralık. 17 Aralık'ta başlayıp 25 Aralık tarihine kadar süren ve dönemin başbakanı ifadesi kullanıldığı süreçti. Yapılan darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık. Cumhurbaşkanımızın, yani o dönemki başbakanımızın dik duruşu, konulara cesaretle gidişle Türkiye farklı bir darbenin önüne geçmiş oldu."

'RUSYA KENDİ HALKINA EZİYET EDİYOR"

Rusya ile başlayan krizin faturasını Rus halkının ödediğini dile getiren Elitaş, "24 Kasım'da bakan olduğumda sabah saat 9'da Rusya uçağı, hava sahasını ihlal ettiği için 5 dakikada 10 kez uyarıldı. İki savaş uçağından biri ihlalden vazgeçti. Diğeri devam etti. Angajman kuralları olmasına rağmen. Bunu sonucu olarak uçak düşürüldü. Şimdi bu uçakla ilgili kara kutu bozuk denildi. Kara kutunun ne zaman ne şartlarda bozulacağını bu teknolojiyi bilenler iyi bilir. Rusya, Türkiye Cumhuriyeti devletine koyduğu ambargo ile Türkiye'ye zarar vereceğini düşünüyor. Ama aldığımız bilgilerle Rusya kendi ülkesine eziyet ediyor. Fiyatlar büyük oranda artmış. Domatesin yüzde 46'sını Türkiye'den, salatalığın yüzde 35'inden fazlası Türkiye'den temin ediliyor. Rusya'da tüketici fiyatlarında artış oldu. Bu iş siyasi işse, siyaset mekanizması sorunu çözer. Askeri ise, askeri görüşmelerle çözüm olur. Ticaret ise ticari görüşmelerle çözülür. Rusya'dan turistler geliyor. Yolcuların geri dönüşte beraberinde götürdükleri eşyalar ihmal edilecek seviyede değil. Türk müteahhitleri orada yaptığı yatırımlar var. Dostluk anlamında iyi bir noktaya geldik. Ticareti ticaretin kurallarına göre yapalım. Başka kurallarla ve yöntemlerle engellersen iki ülke arasında dostluk onarılamaz yola Rusya yönetiminin sebep olacağını uyarmalıyız" şeklinde konuştu.

Elitaş, iş dünyasının da beklentileri dikkate alınarak asgari ücretin 1300 lira olacağını kaydetti.

Elitaş: Krizin faturasını Rus halkı ödüyor

Elitaş: Krizin faturasını Rus halkı ödüyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim