• BIST 9079.97
  • Altın 2323.132
  • Dolar 32.3439
  • Euro 34.8631
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Elinizde uyuşma varsa dikkat

Elinizde uyuşma varsa dikkat
Başlangıçta önemsenmeyen el uyuşmaları ve ağrılar, sonraki süreçte çok daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep oluyor.

El hastalıkları, özellikle ev hanımlarını ve ofis çalışanlarını tehdit ediyor.

Vücudumuzun en önemli uzuvlarından biri olan ellerimizle ilgili yaşanan sorunlar, ne yazık ki ertelenen sağlık problemlerinin ilk sıralarında yer alıyor. Özellikle el işlerine düşkün ev hanımlarının ve uzun süre bilgisayar başında çalışan kişilerin maruz kaldıkları el hastalıkları, önlem alınmadığı takdirde cerrahi müdahaleye kadar varacak sonuçlara neden olabiliyor.

İstanbul İli Anadolu Güney Kamu Hastaneler Genel Sekreterliği-Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmotoloji Klinik Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Halil İbrahim Bekler, “Bilinenin aksine el cerrahisi sadece el yaralanmaları ya da kopmalarıyla ilgilenmez. Ellerini çok fazla ve hatalı bir şekilde kullanan bireylerde görülen sinir sıkışması da el cerrahisi gerektirecek sağlık sorununa dönüşebilir. Özellikle ev hanımlarında görülen parmak uçlarında uyuşma, his kaybı ve başparmakta güçsüzlükle başlayan sinir sıkışmaları, birçok hastalığın belirtisi olabilir.” dedi.

El uyuşması olan bir kişide ilk olarak boyun emarı ve koldaki sinirlerin gücünü ölçen EMG tetkiklerinin yapılması gerektiğini belirten Bekler, alınan veriler doğrultusunda ve kolda sinir sıkışması da tespit edilmişse hastanın ameliyat olup olmayacağına karar verdiklerini söyledi.
Tıp dünyasında yaşanan gelişmelerle birlikte el cerrahisinde de önemli adımlar atıldığını ifade eden Doç. Dr. Halil İbrahim Bekler, özellikle mikrocerrahinin getirdiği yeniliklerle el ve üst ekstremite cerrahisinin başarısının arttığını belirtti.

0,3 mm çaplı damarların onarımı mümkün

El cerrahisinin en önemli tekniğinin mikrocerrahi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Halil İbrahim Bekler: “Parmakların beslenmesini sağlayan damarlar 1mm çaplıdır ve bu damarlar yaralandığı zaman onarımı için yaklaşık olarak 10-12 dikiş atılması gerekir. Bu da damarı 30-40 kat büyütecek bir ortam içinde yapılmalıdır. Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanan mikrocerrahi yöntemiyle 0.3 mm çaplı damarların da onarımını mümkün hale getiriyoruz.” derken, cerrahi ortamda 30-40 kat büyüten mikroskoplarla damarları başarılı bir şekilde onardıklarını açıkladı. Bekler, bu yüzden de her el cerrahının muhakkak mikrocerrahi konusunda yetkin olması gerektiğine de dikkat çekti.

Cerrahi müdahale sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon önemli

El cerrahisi uygulanan hastalarda ameliyatın başarısı kadar fizik tedavi ve rehabilitasyonun da hastanın sağlığı için çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Halil İbrahim Bekler: “El cerrahisi ameliyatlarının başarıya ulaşabilmesi için ameliyat sonrasında fizik tedavi ve rehabilitasyonun uygulanması gerekiyor. Rehabilitasyon süresince doktor, hasta ve fizyoterapist iş birliği içinde olmalıdır. Bu süreçte, tedaviye uyum sağlayan, ev egzersiz programlarını düzenli uygulayan, atellerini doğru şekilde kullanan hastalar, çok kısa bir süre sonra sağlıklarına kavuşacaklardır.” şeklinde konuştu.

Doğru bilinen yanlışlardan kaçının

Doç. Dr. Halil İbrahim Bekler, gündelik yaşamda yapılan hatalı davranışların önüne geçerek, karşılaşılacak sağlık sorunlarının da azaltılabileceğini belirtiyor. Bekler, el rahatsızlıklarına karşı: “Genç yaşta yapılan hatalarla vücut yıpratılıyor ve orta yaşta sağlık sorunları belirmeye başlıyor. Bu yüzden genç ve orta yaşta vücuda iyi bakılmalı, obeziteye dikkat edilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Bununla birlikte düzenli yaptırılacak sağlık kontrolleriyle de pek çok hastalığın cerrahi müdahaleye gerek kalmadan önüne geçmiş olunur. Bu yüzden sağlığımızı ihmal etmemeliyiz.” önerilerinde bulunuyor. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim