• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Elektrik ve doğalgaza 'gizli zam'

Elektrik ve doğalgaza 'gizli zam'
Vatandaş, dolar fiyatlarındaki artış sonrası elektrik ve doğalgaza gizli zam korkusu yaşıyor. Peki gerçekten zam var mı?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "yolsuzluk" iddialarına cevap verdi; dövizdeki hareketlenme ve beraberindeki ekonomik önlemlere değindi. Zam ve vergi artışı hakkında önemli açıklamalar yapan Şimşek, TGRT Haber'de babalık heyecanını da paylaştı.

DOĞALGAZ VE ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündemlerinde vergi artışı ya da vergi indirimi olmadığını belirterek, "Şu anda durum değerlendirmesi yapıyoruz. Mart sonu gibi oturup bakacağız. Elektrik, doğalgaz konusunda da 'gizli zam' diye de bir şey olamaz; zaten zamın gizlisi olmaz. Biz kimseyi kandıramayız. Bugüne kadar ne kandıran olduk, ne de kandırdık" diye iddialara sert cevap verdi.

"SUÇLAMALAR, TEDİRGİNLİK OLUŞTURDU"

Hükümet olarak yolsuzluk iddialarına karşı çok hızlı bir şekilde tedbir aldıklarını belirten Şimşek, kontrolü hiçbir zaman kaybetmediklerini anlatarak, 'ancak' vurgusuyla, "Suçlamalar içeride ve dışarıda ciddi manada bir tedirginlik oluşturdu. Yaşananlar siyasi istikrarı tehdit ediyor. Bu da piyasalarda güvensizlik ve tedirginlik oluşturuyor. Son 11 yılın en büyük kazanımı, siyasi istikrardır. 90'lı yılların başarısızlığının, iniş çıkışlarının, krizlerin, kötü performansın arka planında, zayıf koalisyon hükümetleri ve dolayısıyla siyasi istikrarsızlık vardı. Çok yüksek bütçe açıkları ve bunların sürekli para basılarak kapatılmaya çalışılması, bunun getirdiği enflasyon, zaman zaman üç hanelere kadar çıkan enflasyon, çok yüksek reel faizler ve Türkiye'deki bütçe kaynaklarının çok büyük bir kısmının faize gitmesi falan hep 90'lı yıllarda yaşanan kötü senaryolardı. Ancak bütün bunların arka planında, temelde siyasi istikrarsızlık vardı, Hükümet'e yönelik müdahaleler vardı. 2002 yılından sonra Türkiye apayrı bir kulvara girdi. Çok ciddi reformlar yapıldı, çok önemli kazanımlar elde edildi. Bunun sayesinde Türkiye'nin içeride de dışarıda da itibarı arttı. Yani güven ve istikrar her şeyin temelidir" hatırlatması yaptı.

"YATIRIMCILARA ANLATMAK ZOR OLDU"

Mehmet Şimşek, 'yolsuzluk' ithamları ile soruşturmalar devam ederken; Asya'dan Amerika'dan ve Avrupa'dan uluslararası yatırımcılarla telekonferans yaptığını anlatarak, "460'ın üzerindeki yatırımcıya durumu anlattım. Bununla da yetinmedik. Bir hafta boyunca, İngiltere ve Amerika'da durmaksızın 50'ye yakın toplantı yaptık, yatırımcı grupları ile biraraya geldik; yaşananları izah etmeye çalıştık. Başarılı da olduğumuzu zannediyorum. Türkiye'dekiler dahi, bazen yaşananları anlamakta zorluk çekiyor. Yani devlet içinde devlet, paralel yapı falan bunlar ancak komplo teorilerinde veya filmlerde olur. Yabancı yatırımcılara, Türkiye'de olanları anlatmak kolay olmadı. Neyse ki; artık onlar da burada olan biteni çok iyi anlamış durumda" ifadelerini kullandı.

www.istanbulhaber.com

Etiketler: ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim