• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Elde Görülen Titremeleri Dikkate Alın

Elde Görülen Titremeleri Dikkate Alın
Nöroloji Uzmanı Dr. Dilek Kasım Yücel, elde sık görülen titremelerin dikkat alınması gerektiğini belirterek, yaş ilerledikçe titremelerin arttığını...

Nöroloji Uzmanı Dr. Dilek Kasım Yücel, elde sık görülen titremelerin dikkat alınması gerektiğini belirterek, yaş ilerledikçe titremelerin arttığını eller dışında kafada, dilde ve bacaklarda da görülmeye başladığını söyledi.

En sık elde görülen titremelerin, günlük yaşamda basit olarak bilinen pek çok işin rahat yapılmasını engellediğini ifade eden Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Nöroloji Uzmanı Dr. Dilek Kasım Yücel, "Bu nedenle stresten uzak durun, aşırı çay ve kahve tüketmeyin" dedi.

Ellerde titreme yapan nörolojik hastalıkların içerisinde en çok bilinen "parkinson" hastalığı hakkında bilgiler veren Yücel, "Misafirlerinize çay, kahve ikramında bulunurken zorlanıyorsanız, Yazı yazarken harfler köşeli çıkıyor ise el titremesi sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Titreme vücudun bir kısmındaki kasların istemsiz olarak ritmik bir şekilde kasılması ve gevşemesi sonucu ortaya çıkan hareketlerdir. En sık ellerde görülen titreme sağlıklı diyebileceğimiz normal kişilerde görülebilir ve fark edilmeyebilir. Kişinin ellerdeki titremesi fark edilir düzeye gelince normal olmaktan çıkar. Stres, yoğun çay ve kahve içmek, açlık, yorgunluk, ani sinirlenme gibi bazı durumlar titremeyi fark edilir hale getirebilir. Bu faktör ortadan kalkınca kişi eski haline dönebilmektedir. Ellerde titremenin duruş ve harekete göre değişik tipleri vardır. Titreme istirahatte, hareket sırasında, eller öne uzatılmış halde veya bir olaya özel olarak, örneğin yazı yazmalarda ortaya çıkabilir. Ellerde titremenin şiddeti hafif olabileceği gibi yeme, içme, kişisel ihtiyaçlarını gidermede güçlük yapabilecek düzeyde çok şiddetli olabilir" diye konuştu.

VÜCUDUN DİĞER KISIMLARINDA GÖRÜLEBİLİR

Ellerde titreme ile sağlık merkezlerine başvuran hastaların büyük çoğunluğunda "esansiyel tremör" olarak adlandırılan iyi huylu bir durumun saptandığını ifade eden Yücel, "Sebebi bilinmemekle birlikte sıklıkla ailesel geçişlidir. Altta yatan ciddi bir hastalık yoktur. Genellikle 20'li yaşlarda belirginleşir ya da başlar, ama her yaşta da görülebilir. Yorgunluk, stres, kafein bu titremeyi artırabilir. Yaş ilerledikçe genellikle artış gösterir ve eller dışında kafada, dilde, bacaklarda da görülmeye başlayabilir. Sıklıklar kişinin yaşamını kısıtlayıcı ağırlıkta olmaz, ancak ince el becerisi gerektiren işlerde çalışırken zorluk çekebilirler. Ellerde titreme yapan nörolojik hastalıkların içerisinde en çok bilinen parkinson hastalığıdır. Parkinson hastalığı genellikle ileri yaşta ellerde titreme ile başlayan ve beyin hasarına yol açan ilerleyici bir hastalıktır. Parkinson hastalığında başlangıçta tek bir elde titreme vardır. Bu para sayma hareketi şeklinde kaba ve yavaş bir titremedir. Hastalığın başlangıcında hareket ile titreme kaybolur. İlerleyen dönemlerde titreme daha bariz bir hal alır. Diğer elde, vücudun diğer kısımlarında da görülebilir. Parkinson hastalarında titremenin tedavisinde hastalığa özgü ömür boyu kullanılmak üzere olan ilaçlar verilmektedir. İlaç ile tedavi edilemeyen hastalarda cerrahi ve beyin pili takılması gibi yöntemler kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Titremenin tipi, karakteri, şiddeti ve dağılımı belirlendikten sonra sebebe yönelik araştırma planlayarak tedavilerin sağlanabileceğinin altını çizen Dr. Dilek Kasım Yücel şu bilgileri verdi: "Kan tahlilleri, beyin, omurilik ve sinir sistemine yönelik tetkikler yapılabilir. Elektromiyografi aleti ile yapılan özel yöntemlerle titreme analizleri yapılabilir. Altta yatan sebep saptandıktan sonra buna yönelik ilaç ve tedaviler seçilmektedir. Kalıcı el titremelerinde titremenin şiddetine ve yaşamını etkilemesine göre tedavi düzenlenir. Şiddetli ve yaşamını etkileyen tipteki titremelerde kişiye sürekli kullanacağı ilaçlar verilir. İlaç seçiminde en az dozda ve en az yan etkisi olabilecek tek bir tip formüldür. El titremesinin ilaç tedavisinde "beta bloker" dediğimiz kalp ritim düzenleyiciler başta olmak üzere sara ilaçları uygulaması kullanılmaktadır. Ellerde titreme yapabilen diğer nörolojik hastalıklar multiple skleroz (MS), inme, travmatik beyin hasarı, ,beyincik ve beynin yıkımı ile giden ilerleyici hastalıklardır. Ayrıca vücuda dağılan sinir liflerinin hasarlandığı durumlarda, bazı omurilik hastalıklarında da ellerde titreme olabilir. Astım ilaçları, amfetamin gibi uyarıcılar, psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da yan etki olarak ellerde titremeye yol açabilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim