• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C

Elazığ’da Anne Ve Kızlarına Sağlık Semineri Verildi

Elazığ’da Anne Ve Kızlarına Sağlık Semineri Verildi
Elazığ Sosyal Yardımlaşma Spor Kulübü Derneği ve Medical Park Elazığ Hastanesinin ortaklaşa uyguladığı "Annelerin Gururu Memleketin Huzuru Kızlarımız...

Elazığ Sosyal Yardımlaşma Spor Kulübü Derneği ve Medical Park Elazığ Hastanesinin ortaklaşa uyguladığı "Annelerin Gururu Memleketin Huzuru Kızlarımız Projesi" kapsamında kızlar ve annelerine sağlık semineri verildi.

Medical Park Elazığ Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sağlık seminerine Elazığ Sosyal Yardımlaşma Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Bayraktar, anneler ile kızları ve hastane personelleri katıldı. Program kapsamında anne ve kızlarına, anne ve çocukları arasında yaşanan kuşak çatışmaları, sağlıklı beslenme, çocuk psikoloji ve meme kanseri hakkında seminer verildi. Anneler ve çocuklar arasında ki anlaşmazlıklara hakkında bilgi veren Elazığ Sosyal Yardımlaşma Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Bayraktar, "Bu özellikle çatışma dediğimiz şey aslında anlaşmazlık değil. Çatışmadan kastımız annelerle kızlar arasında değil. Gençlerle büyükler arasındadır. Bunların nedenleri var. Bu nedenler, çocukların evden geliş gidiş saatleri, okuldaki dersler, dışarıdaki arkadaşlar, derslerdeki başarı ve ahlaki davranışlar gibi şeyler. Aslında değerlerle ilgilidir. Yani bizim aile toplumumuzun değerleriyle ilgili bir anlaşmazlıktan doğan sıkıntılardır ve bu sıkıntılar çatışmaya dönüşüyor. Bazıları ben kızımla arkadaşım diyor ama genç olduğu zaman bazı şeyler artık onlarda daha çok nefis den dolayı sizinle çatışmak zorunda kalıyor. Sebebi ise onlar daha genç, dünyayı toz pembe görüyor. O siz anneler gibi tecrübeli değil ve hayatın gerçek anlamını bilmiyor. O sizin çektiklerinizi bilmiyor, bilseydi büyük ihtimalle size hak verirdi. Empati kurmuyor. Annemde benim bir zamanlar gençti demiyor. Her şeye gülüp geçiyor. Ama bir gün onların başlarına öyle bir şey gelecek ki onlara tecrübe olarak dönecek. Siz anneler aslında onların başına kötü şeyler gelmesini istemediğiniz için, sizin yaşadıklarını yaşamaması için uğraşıyorsunuz" dedi.

"SPORDAN 1 SAAT ÖNCE MUTLAKA ANA ÖĞÜN ALINMASI LAZIM"

Spor kulübü öğrencilerine beslenmeleri hakkında dikkat edilmesi gerekecek noktalara değinen Medical Park Elazığ Hastanesi Diyetisyeni Penbe Berna Karaca, "Günlük almanız gereken enerji miktarı karbonhidrat, yağ, protein olarak belli miktarlarda alınması gerekiyor. Bunlar eğer yeterli miktarlarda alınmazsa yaptığınız antrenman yeterince verimli olmaz, sakatlanma riskiniz artar, gün içinde daha yorgun ve mutsuz olursunuz. Buda dolayısıyla genel olarak performansınızı etkiler. Karbonhidratın önemli olmasının sebebi , aldığımız karbonhidratın büyük bir kısmı kaslarda ve karaciğerde depo ediliyor. Yani siz eğer kaslardaki karbonhidrat depolarını boş bir şekilde spor yapmaya başlarsanız kaslardaki karbonhidrat depoları boş olduğu için yüksek bir verim elde edemeyeceksiniz. O yüzden biz genelde spordan 1 saat önce mutlaka bir ana öğün yapılmasını öneriyoruz" diye konuştu.

"EN BÜYÜK HATALARDAN BİRİ YAĞI TAMAMEN ATMAK"

Eğer uzun süreli antrenmanlar yapılıyorsa, karbonhidrat harcadıktan sonra vücudun bu sefer yağı harcamaya başladığını ve bazı vitamin ve minerallerin emilimi için yağın mutlaka vücutta bulunması gerektiğini belirten Karaca, "Yağda eriyen vitaminler yemek yediğiniz zaman, diyelim ki bir salata yediğiniz zaman salatanın içindeki vitaminlerin vücuda geçebilmesi için miktarına dikkat etmek kaydıyla o salataya bir miktarda olsa yağ eklemeniz lazım ki o yağdaki vitaminler erisin ve vücuda geçsin. Yapılan en büyük hatalardan birdi diyete girildiği zaman yağı tamamen hayatımızdan çıkarmak. Çıkardığımız zamanda yeterli bir vitaminleri alamadığımız zaman yine aynı şekilde sağlıklı bir beslenme olmamış olacak" ifadelerinde bulundu.

"ÇOCUKLARINIZLA ABLA GİBİ KONUŞUN"

Çocuk psikolojisi hakkında bilgi veren Psikiyatri Uzmanı Dr. Kemal Barım ise şunları kaydetti:

"Adölesan çağındaki kişiler daha çok her şeyi kendilerinin bildiğini zannederler. Doğru kararı kendilerinin vereceğini düşünürler ve her işe at gözü kapalı atılırlar. Tabi bunun sonucunda ağızları yanar. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer diye bir atasözümüz var. Ağızları yandıktan sonra ancak akılları başlarına gelir. Ama annelerde çocuklarının böyle tatsız deneyimleri en az zararla atlatmalarını sağlamak için devamlı onlara öğüt verirler. Onların hareketlerine karışırlar. Annelerin çocukların hareketlerine ne kadar çok karışırsan çocukların tepkileri de o kadar çok olur. Demek ki çocuklarımızla bir anne gibi değil de bir abla gibi konuşacağız ve onlara baştan başlayıp bunların başınıza gelen tecrübelerle bilgili anılarını anlatarak bunların düşünerek yapılması gereken hareketler olmasını anlatacaksınız."

"MEME KANSERİ ÖLÜM SEBEBİNDE 2. SIRADA"

Meme kanserinin kadınlarda en sık görünen kanserlerden biri olduğunu vurgulayan Genel Cerrahi Op. Dr. Yusuf Tekeş, "Meme kanseri yaklaşık yüzde 31 oranında görülür. Ölüm sebebinde ise 2. sıradadır. En sık olan ölüm sebebi akciğer kanseridir. Her 9 kadının birinde mutlaka meme kanseri oluşmaktadır. Bazen hatta sekizde bir diyen bile olmuştur. Her memede görülen şey kötü diye bir şey yoktur. İyi huylu hastalıkları da vardır. Enfeksiyonları , kistleri, meme başı akıntı hastalıkları var. Meme hastalığın belirtilerinden birisi ağrıdır. Benim en sık gördüğüm hastalık memede ağrıdır. Günde 10 tane kadın bana geliyorsa 10 taneden 9'u ağrıdan geliyor. Ağrıyı kötü hastalık belirtisi diye düşünüyorlar ama kesinlikle değil. Meme ağrısı her kadında mutlaka olan ve adet zamanlarında sık sık olur. Yani mutlaka olan bir şeydir kötü hastalık belirtisi değildir. Yediğimiz içtiğimiz şeyler, kahve, sigara, kakaolu içecekler ve günlük stres bunların hepsi memede ağrı yapan şeylerdir" ifadelerinde bulundu.

Seminer sonunda katılımcıların sağlık kontrolünden geçirilmesiyle sona erdi.

Elazığ’da Anne Ve Kızlarına Sağlık Semineri Verildi

Elazığ’da Anne Ve Kızlarına Sağlık Semineri Verildi

Elazığ’da Anne Ve Kızlarına Sağlık Semineri Verildi

Elazığ’da Anne Ve Kızlarına Sağlık Semineri Verildi

Elazığ’da Anne Ve Kızlarına Sağlık Semineri Verildi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim