• BIST 9708.77
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C

El Fetih Camii'ne müdahale başladı

Dün akşamdan beri Kahire’deki El Fetih Camii’nde olan ve 15 saatten uzun süredir zor koşullar altında bekleyen göstericilere Mısır güvenlik güçlerinin müdahalesi başladı. Camiye gaz bombaları atarak müdahale ediliyor.
Kahire’nin Ramses Meydanı yakınındaki El Fetih Camii’nde dün yatsı namazından bu yana mahsur kalan TRT muhabiri Metin Turan yaşadıklarını anlattı. Halen cami içinde olan Turan, “Caminin etrafı Baltacılar, zırhlı araçlar, polis ve keskin nişancılarla çevrili. Dışarı çıkabilmek mümkün değil” dedi.
 
Cep telefonundan ulaşılan Turan şunları söyledi:
 
“Caminin içinde olanları görüntülemek için buraya geldim. Ben içeride görüntü alırken biranda ortalık karıştı ve caminin kapıları kapatıldı. Twitter’dan durumu anlattığımda ‘Bana niye içeride kalıyorsun’ diye sitemler geldi. Ben isteyerek kalmadım ki. Yatsı namazından önce buraya iş yapmaya geldim ama mahsur kaldım.
 
BALTACILAR KAPIDA
 
Dışarı çıkmak mümkün değil. Cami kapısının önü Baltıcılarla sarılmış durumda. Caminin bir tarafı ve arkası zırhlı araçlarla, bir diğer tarafı da polisle çevrilmiş durumda. Caminin civarındaki binaların üzerlerinde de keskin nişancılar var. Camiden iki kişi çıktı önce Baltacılar tarafından ölesiye dövüldü, sonra da gözaltına alındılar.
 
TAVŞAN GİBİ AVLIYORLAR 
 
Dışarıda hareketlilik olduğu zaman caminin pencerelerinden bakıyoruz. İnsanlar kaçışıyor. Sanki tavşan avlanıyor gibi insanların üzerine ateş açılıyor. El Cezire televizyonu da camide mahsur kalan insanların serbest bırakılmaları için çağrı yapıyorlar, buraya dışarıdan insanlar gelsin bizleri kurtarsın diye. Ama bu şartlar altında dışarıdan insanların camiye girebilmeleri mümkün değil.
 
KOLUMA İSİMİMİ VE NUMARAYI YAZDIM
 
Kurtulmak için dua ediyoruz. Aç susuz durumda bekliyoruz. Camii içinde iki tane priz var. Telefonları şarj etmek için kuyrukta bekliyoruz. Benim de şarjım bitmek üzere. Ne olur olmaz diye ben de koluma ismimi ve haber verilecek telefon numaramı hem Türkçe, hem de Arapça yazdım. Herkes aynı şeyi yapıyor.
 
“HAKKINIZI HELAL EDİN”
 
Camide 12 saatten uzun süredir mahsur kalan 500 kişiden biri olan Turan yaşadıklarını Twitter hesabından da bildirdi. Vasiyetini not düşen Turan “hakkınızı helal edin” yazdı.
 
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ
 
Olayla ilgili Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Daire Başkanlığı’ndan bir açıklama yapıldı. Gelişmelerin endişeyle takip edildiğinin belirtildiği açıklama şöyle:
 
Kahire'nin Ramses meydanında bulunan Fatih Camii’nde aralarında bir Türk gazetecinin de yer aldığı yaklaşık 500 kişilik bir grubun  güvenlik güçlerince kuşatma altında tutulması endişeyle takip edilmektedir.
 
İnsan hayatına, kişi onuruna ve kutsal mekanlara saygı gösterilmesi en temel insanî, dinî ve kültürel değerlerden olup, Mısır makamlarının söz konusu değerlerle bağdaşmayacak eylemlerden kaçınmaları beklenmektedir. Fatih Camii'nde bulunan Mısırlı kardeşlerimizin ve vatandaşımızın emniyet içinde salimen camiden ayrılmalarının sağlanması Mısır yönetiminin sorumluluğundadır.
 
Türkiye, Fatih Camii'ndeki kuşatmanın kan dökülmeden ve insan haklarına saygı temelinde biran evvel sonlandırılması çağrısında bulunmaktadır.
 
Bu konuda uluslararası örgütlerin ve uluslararası toplumun da devreye girmesini bekliyoruz.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim