• BIST 9524.59
  • Altın 2502.881
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.5572
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Ekonomistler ECB'nin "stres testi"ni değerlendirdi

Ekonomistler ECB'nin "stres testi"ni değerlendirdi
IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Archer, ECB'nin değerlendirmesinin, bankacılık sektöründeki güveni artırabileceğini ancak bölgenin zayıf ekonomisi için tek başına yeterli olmayacağını belirtti.

IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Howard Archer, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Avro Bölgesi bankalarına yönelik değerlendirmesinin, bankacılık sektöründeki güveni artırabileceğini ve bunun önemli bir gelişme sağlayabileceğini, ancak bölgenin zayıf ekonomisi için tek başına yeterli olmayacağını belirtti.

ECB'nin, Avro Bölgesi bankalarının "aktif kalitesinin" incelendiği ve "stres testi"ni kapsayan değerlendirmesinde, 25 bankada 25 milyar avroluk sermaye açığının tespit edildiğini açıklamasına ilişkin AA muhabirinin sorularını cevaplayan  Archer, Avro Bölgesi'nde daha etkili politikaların uygulanması gerektiğini söyledi.

Özellikle İtalya ve Fransa'nın yapısal reformlara önem vermesi gerektiğini vurgulayan Archer, ECB'nin Avro Bölgesi bankalarına yaptığı stres testinin bankacılık sektöründeki güveni artırabileceğini ve bunun önemli bir gelişme olabileceğini, ancak bölgenin zayıf ekonomisi için tek başına yeterli olmayacağını ifade etti. 

Archer, Avro Bölgesi'ndeki ekonomik belirsizliklerin de çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getirerek, bankaların kredi vermek için bilançolarını daha iyi hale getirmeleri durumunda bile zayıflayan ekonomik koşullar ve jeopolitik risklerden dolaylı birçok ülkede özel sektörden bankalara yapılacak kredi talebinde önemli bir artış olmayacağını aktardı.

Howard Archer, stres testinin beklentiler dahilinde gerçekleştiğini kaydetti.

"25 milyar avroluk sermaye açığı, 22 trilyon avroluk toplam bankacılık aktif  tutarına göre çok küçük bir rakam"

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz ise stres testinde tespit edilen 25 milyar avroluk sermaye açığının, 22 trilyon avroluk toplam bankacılık aktif tutarına göre çok küçük bir rakam olduğunu işaret etti.

ECB'nin değerlendirmesinin gereğinden fazla katı olduğunu ve tartışmaya açık bulunduğunu vurgulayan Schulz, ileride yapılacak stres testlerinin daha katı olabileceğini söyledi. Schulz, bu testin Avro Bölgesi'nin finansal sisteminde ilerleme sağlayabileceğini belirtti.

Avro Bölgesi'ndeki bankaların ECB'den alacakları kredilerde de azalma olabileceğini ifade eden Schulz, böylece ECB'nin ödeme sistemindeki dengesizliklerin de azalabileceğini bildirdi.

Schulz, stres testinin bankacılık sektöründeki belirsizliği sona erdirebileceğini aktardı.

Bankalardaki sermaye açığının endişe edilecek durumda olmadığını dile getiren Schulz, bankaların bundan sonra risk alırken daha dikkatli olabileceğine işaret etti. Schulz, bankaların kredi verme konusunda kademeli bir şekilde uygun hale geleceğini kaydetti.

Christian Schulz, özel sektör ve bankalar arasındaki güven ilişkisinin düzelme yolunda olduğunun altını çizerek, ancak ECB'nin bunun için biraz daha çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

"Değerlendirme İtalya'da bankacılık sektörünün ne kadar zor durumda olduğunu ortaya koydu"

IHS Global İnsight Kıdemli Ekonomisti Raj Badiani de 9 İtalyan bankasının testi geçememesinin ülkenin bankacılık sektörünün ne kadar zor bir durumda olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Badiani, İtalyan bankalarındaki bu durumun 2015 yılında da devam edeceğini dile getirdi.

 Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avro Bölgesi bankalarının "aktif kalitesinin" incelendiği ve bankalara ilişkin stres testini kapsayan kapsamlı değerlendirmesinde, dün 130 banka arasında 25 bankada 25 milyar avroluk sermaye açığının tespit edildiğini açıkladı. İtalya'da 9 banka testi geçemezken, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde de 3 banka stres testinde başarısız oldu. Ayrıca, Fransa'da da 1 banka testi geçemedi. İncelenen 130 banka, Avro Bölgesi'nde toplam bankacılık aktiflerinin 22 trilyon avroluk tutarını yani yüzde 82'sini temsil ediyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim