• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Ekonominin nasıl şekilleneceği bu toplantıda masaya yatırıldı

Ekonominin nasıl şekilleneceği bu toplantıda masaya yatırıldı
Finans Bilim Platformu tarafından düzenlenerek, bu yıl Balıkesir Üniversitesi'nin (BAUN) ev sahipliğinde yapılan "21. Finans Sempozyumu'nda ekonominin kalbi...

Finans Bilim Platformu tarafından düzenlenerek, bu yıl Balıkesir Üniversitesi'nin (BAUN) ev sahipliğinde yapılan "21. Finans Sempozyumu'nda ekonominin kalbi atıyor.

Edremit'in Güre Mahallesi'ndeki termal otelde dün başlayan "21. Finans Sempozyumu'nda, finans alanında söz sahibi isimler sunumlar yaptı. Sempozyumun ilk konuşmacıları, Sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şakir Sakarya, Finans Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Metin Kamil Ercan ve Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir oldu. Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Halk Portföy Genel Müdürü Alim Telci ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkan Vekili Dr. M. Berra Doğaner ise finans ve sermaye piyasaları hakkında anlatımlar gerçekleştirdi.

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şakir Sakarya ve BAUN Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir katılımcılar ile sponsorlara teşekkür ederek, sempozyumun 3. kez Balıkesir'de düzenlenmesinden dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. Finans Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Metin Kamil Ercan, "Teknoloji çok hızlı değişiyor. Bugün kullandığımız para bile, belki yarın ömür gün teknolojik para haline gelecek. Pek çok meslek ortadan kalkıyor. Şu anda yaygın olan pek çok meslek 6-7 yıl sonra ortada olmayacak. Bizler finansçılar olarak şanslıyız. Bizim önemimiz giderek artıyor. Bunun da kıymetini bilmemiz lazım. Günümüzde robotların hakim olduğu düzende, insanların robotları eğittiği dönem yakın gelecektedir. Buna biçilen süre de en fazla 30 yıldır. Robotların robotları eğittiği döneme geçiyoruz ki, o zaman pek çok meslek yok olacaktır" dedi.

TSPB Başkan Vekili Dr. M. Berra Doğaner de, "İnşallah bundan sonra endüstri ve akademi daha iç içe olacaktır. Bu organizasyonda emeği geçen herkese birlik adına teşekkür ediyorum. Bizden ne bekleniyor diye sorduğumda sermaye piyasaları açısından bir resim çekin dediler. Nedenine, ne içini ne pek girmeden sunum yapacağım. Bizim 300 milyar dolarlık bir işlem hacmimiz varken, çok daha fazla işlem hacmi yapan borsalar var. İşlem hacmini piyasa değerine böldüğümüzde hisselerin devir hızını görüyoruz. Burada biz dünyada 3'üncüyüz" şeklinde konuştu.

Halk Portföy Genel Müdürü Alim Telci de yaptığı konuşmada, "Dünya fon yönetim sektörü büyüyor. 2008'de karanlık çağa girdiğimizi düşünmüştük. Ama sonra Merkez Bankası müdahale etti ve çok güzel ve özel bir etkisi oldu. Yılda 5,8 büyüme oranı ile hızla büyüdük. Dünyadaki portföy yönetim sektörü de o günden bu güne büyüdü. Yatırımcı cebinden çıkartıp fonlara para koymuş. Bu net giriş çıkışı son 5 yıla götürdüğümüzde 3.3 trilyon dolar net giriş anlamına geliyor. Yani dünyada fon yönetimi tarafından baktığımızda işler iyi gidiyor" dedi.

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince de, "Ömrüm boyunca ücretli bir insan olarak, bu işin sırrını sermayedarlarla, akademisyenler çözmeli, bizim gibi maaşa talim edenler, tasarruflarımızı en iyi değerlendirme derdindeyiz. Ulusal ekonomi politikalarında da bir şeyler yapmak gerekiyor. Bugün bir çok önemli başarılara, önemli alt yapı işlerine şahit olmakla beraber, dünyanın en önemli köprüleri, dünyanın en önemli tünellerinden birini biz yaptık diyoruz. Gerçi borç ile yaptık ama, sermaye piyasamız öyle diyoruz. Bankalarımız, aman iyi ki reforme ettik de sermayelendirdik diyoruz. Dünyanın ilk 20 ekonomisindeyiz. Ama onunla mütenasip ölçülerimiz yok diyoruz. Biz kapitalizmi kurallarıyla teşkil etmek derdinde değiliz. Bu aslında bir çok benzer yanılgıyı da getiriyor. Toplumsal mutabakat diyoruz. Toplumun iktisadi faaliyetlerini daha iyi yapabilmeleri için, istikrarın sürmesi için ulusal mutabakat iyi bir şey. Siyasi istikrarın sürmesi için iktisadi istikrarın sürmesi lazım. Katılım olması lazım" diye konuştu.

Bankaların müdür ve temsilcileri, finans alanındaki bilim insanları, araştırmacılar, reel sektör temsilcileriyle birlikte, sempozyuma 58 farklı üniversite ve 5 farklı kurumdan yetkililer katıldı. Balıkesir'in 3. kez ev sahipliği yaptığı ve 4 gün sürecek olan sempozyumda 2 gün boyunca 18 oturumun yapılarak, 76 adet bildiri düzenlenecek. Sempozyumun sonunda, bölge gezisi gerçekleştirilecek.

Ekonominin nasıl şekilleneceği bu toplantıda masaya yatırıldı

Ekonominin nasıl şekilleneceği bu toplantıda masaya yatırıldı

Ekonominin nasıl şekilleneceği bu toplantıda masaya yatırıldı

Ekonominin nasıl şekilleneceği bu toplantıda masaya yatırıldı

Ekonominin nasıl şekilleneceği bu toplantıda masaya yatırıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim