• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Ekonomi'nin büyümesine en büyük katkı dış talepten geldi

Ekonomi'nin büyümesine en büyük katkı dış talepten geldi
Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye ekonomisinde yılın ilk çeyreğinde kaydedilen yüzde 4,3'lük büyümeye gerçekleştirdiğini bildirdi.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen Türkiye ekonomisinin yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yazılı açıklamasında, büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Yılın ilk çeyreğinde siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen Türkiye ekonomisinin yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü ifade eden Şimşek, bu faktörlerin iç talep üzerinde baskı yaratmasına karşın AB’deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyinin dış talebi olumlu yönde etkilediğini ve yılın ilk çeyreğinde dış talebin büyümeye 2,7 puan katkı yaptığını belirtti.

Özel sektör tüketiminin ise 2,1 puan ile büyümeyi destekleyen en büyük ikinci unsur olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Yılın geri kalanına baktığımızda ise yerel seçimlerin ardından pekişen siyasi istikrar, piyasaların istikrara kavuşması ile para politikasındaki göreceli gevşeme iç talebi destekleyici yöndedir. Zira ekonomiye dair öncü göstergeler de bu durumu teyit etmektedir. ABD ve AB ekonomilerindeki toparlanma, Avrupa Merkez Bankasının faiz oranlarını düşürmesi dış talep koşullarındaki iyileşmeyi daha da destekleyecektir. Bu çerçevede, 2014 yılında büyümenin daha dengeli bir yapıda gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yıl sonu için öngördüğümüz yüzde 4 büyüme hedefi üzerindeki riskler dengelidir. Ilımlı büyüyen iç talep ile güçlenen dış talep ise azalan cari işlemler açığında kendisini göstermektedir. Öte yandan istihdamdaki artış eğilimi 2014 yılında da devam etmektedir. İşgücüne katılım oranındaki artışa rağmen işsizlik oranı küresel kriz öncesindeki seviyelere yakın seyretmektedir."

Bakan Işık: Büyüme rakamı Türk insanının ülkesine ve istikrara olan güvenini gösteriyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AA muhabirine Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki büyüme rakamlarını değerlendirdi. 

Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüdüğünü hatırlatan Işık, bunun çok önemli bir rakam olduğunu söyledi. 

Yüzde 4,3'ün tüm beklentileri aştığını ve Türkiye için kötümser tahminlerde bulunan, kötümser rapor yazanlar için çok önemli bir cevap niteliğinde olduğunu vurgulayan Işık, şunları kaydetti: 

"İlk çeyrek yani Ocak-Şubat-Mart, özellikle birilerinin küresel bir operasyonla çok yoğun şekilde Türkiye'deki siyasi istikrarı etkilemeye çalıştıkları bir dönem. Yani Türkiye'nin siyasi açıdan en önemli sıkıntıları çektiği dönem. Cumhuriyet tarihinde bu kadar sıkıntılı dönem pek olmamıştı. Böyle bir dönemde üreticilerin, sanayicilerin, Türkiye'ye katkı veren insanların etkilenmemiş, aksine inadına büyümeye, üretime, istihdama devam etmeleri önümüzdeki dönem için çok daha iyimser olmamızı sağlıyor. Bu rakamı çok önemsiyoruz. Çünkü dediğim gibi Türkiye'de Cumhuriyet tarihinin en sıkıntılı dönemlerinden birini yaşarken bu rakamı elde etmek, aslında Türkiye'nin gücünü, Türk insanının ülkesine ve istikrara olan güvenini gösteriyor. Hükümetin ne kadar doğru, ne kadar kararlı adımlar attığını gösteriyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim