• BIST 9092.9
  • Altın 2325.324
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0246
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Ekonomi Bakanı: Rusya'dan Eksilen Turist İran'dan Telafi Edilecek

Ekonomi Bakanı: Rusya'dan Eksilen Turist İran'dan Telafi Edilecek
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "2016'da İran'dan 2 milyon civarında turist gelecek. Rusya'nın telafi edici etkisi sanırım buradan çıkacak." dedi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "2015'te 1 milyon 750 bin İranlı turist, 1 milyar 750 milyon dolarlık döviz bırakarak ülkemizi ziyaret etti. Ümit ediyorum 2016'da İran'dan 2 milyon civarında turist gelecek." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Elitaş, Rusya ile yaşanan krizin, Türkiye ekonomisi üzerinde etkisi bulunduğunu ancak bu etkinin söylendiği kadar fazla olmadığını belirtti. Elitaş, 2015'te Türkiye'nin Rusya'ya ihracatının 3,7 milyar dolar olduğunu anımsatarak "2015'teki toplam ihracatımızın ancak yüzde 2,5'i Rusya ile yapıldı. İhracatçılarımız başka pazarlara yönelerek Rusya'dan azalan kısmı telafi etmek için gayret gösteriyorlar." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Sahra Altı Afrika, Güney Amerika, Çin, Hindistan, Japonya gibi alternatif pazarlara yöneldiğine dikkati çeken Elitaş, şunları kaydetti:

"Pakistan ile yaptığımız Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Çerçeve Anlaşması'nın sebeplerinden biri de bu. Rusya, Türk mallarını almayarak Türkiye'yi cezalandırdığını zannediyor ama Türk mallarını almayarak kendi halkına zulmettiğinin farkında değil. Ben aklıselime davet ediyorum. İki en yakın ülke ticaretlerini aynı şekilde devam ettirsinler diye düşünüyorum."

İRAN'A UYGULANAN AMBARGONUN KALDIRILMASI

Elitaş, İran'a uygulanan ambargonun kaldırılmasının Türk ekonomisine etkilerine dair, "İran 80 milyonu nüfusu olan, doğal kaynakları bulunan, 450 milyar dolara yakın gayrisafi yurtiçi hasılası, 80 milyar dolar ithalatı, 80 milyar dolara yakın da ihracatı olan bir ülke. Altyapı yatırımları da had safhaya ulaşmış durumda." diye konuştu.

"Türkiye ile İran'ın ticaretlerini iyi bir noktaya götüreceklerine inanıyorum" diyen Elitaş, "Sayın Başbakanımız ile yaptığımız İran ziyaretindeki temaslar çok olumlu sonuçlar verdi. Yakın bir zamanda tekrar bir araya geleceğiz. İran temaslarında alınan kararlar doğrultusunda, Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Nimetzade ile yüz yüze ya da telefonla görüşerek iki ülke arasındaki ticaretin üst noktaya götürülmesini arzu ediyoruz." dedi.

Elitaş, İran ile tercihli ticaret anlaşmasının 2015 Ocak ayında hayata geçirildiğini hatırlatarak "Bu ticaret anlaşmasının aksayan yönlerini tespit edip çözmek ve STA'mızın kapsamını genişletme hedefimiz var" ifadesini kullandı.

Müteahhitlik hizmetlerinin İran'da çok müsait bir imkan bulabileceğine değinen Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yine Sayın Ruhani ve Cihangiri'ye teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye'nin kendi vatandaşları için çok uygun bir turizm destinasyonu olduğunu ilan ettiler. 2015'te 1 milyon 750 bin İranlı turist, 1 milyar 750 milyon dolarlık döviz bırakarak ülkemizi ziyaret ettiler. Ümit ediyorum, 2016'da İran'dan 2 milyon civarında turist gelecek. Rusya'nın telafi edici etkisi sanırım buradan çıkacak."

TÜRKİYE AÇISINDAH STA'LAR

Elitaş, Türkiye'nin şu anda 18 STA'sı olduğunu, 5 de onay sürecini bekleyen anlaşma bulunduğunu söyledi.

Pakistan ile imzalanan STA Çerçeve Anlaşması'na değinen Elitaş, "Pakistan ile imzaladığımız STA iki ülkenin öncelikli ihracatını yapmak istedikleri mallarla ilgili kendi geleneksel sektörleriyle koruma ihtiyacı duydukları sektörleri arasındaki meseleleri masaya yatırıp bir sonuca varmayı hedefledikleri bir anlaşma türü." dedi.

Mustafa Elitaş, "Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve gözden geçirilmesi sürecinde 2016'da AB'nin yaptığı STA'ların doğrudan doğruya Türkiye tarafından uygulanması arzusunu dile getireceğiz" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim