• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:
Türkiye'nin vize konusunda endişe edecek hiçbir durumu olmadığını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin AB ile bir vize problemi yoktur....

Türkiye'nin vize konusunda endişe edecek hiçbir durumu olmadığını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin AB ile bir vize problemi yoktur. AB'nin Türkiye ile ilgili bir vize problemi vardır" dedi. Bakan Nihat Zeybekci, "Bundan 700 yıl önce "dünya yuvarlaktır" diyenleri engizisyon mahkemelerine çıkaranlar bize medeniyet dersi veremez" diye konuştu

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) 38. Girişim ve İş Dünyası Konseyi, Orta Demokrasi Tuzağından Çıkışta Özel Sektörün Rolü Paneline katılan Bakan Zeybekci, Türkiye için kimsenin ağzını sulandırmasına gerek olmadığını ve tefecinin eline düşmeyeceğini herkesin bildiğini söyledi. Birilerinin spekülasyon yaptığı kurla ilgili olarak endişe edilmemesi gerektiğini söylediğini hatırlatan Bakan Zeybekci, "Spekülatiftir, Türkiye'nin realiteleri ile bağdaşmıyor. Merkez Bankamıza şunu söyledik, buna müdahale etmeyin piyasa bunu kendisi çözecektir. Spekülasyon amaçlı girenlerin istediği günlük 30, 40, 50 milyon dolarlık spekülasyon amaçlı oynayanların beklediği Merkez Bankası'nın oyuna girmesini istiyor. Kamu ihtiyaçlarının böyle bir ihtiyacı, tedirginliği asla yok. Kamu dış borçlarımızın tutarına baktığımız zaman hemen sıfır seviyesinde. Kamunun bu oyuna girmesinin hiçbir ihtiyacı yok" dedi.

Şuanda kurla ilgili endişe edilecek, bu seviyeyi onaylayacak hiçbir gerekçenin bulunmadığına dikkat çeken Bakan Zeybekci, 2015 yılının Nisan ayına kadar bakıldığında İngiliz Sterlini, Japon Yeni, İsviçre Frangı,Kana'da doları gibi dolar endeksi denilen sepeti oluşturan para birimlerinin dolara karşı kaybettiklerini yaklaşık yüzde 20'lik değer kaybıyla Türk lirasının da aynı değeri kaybettiğini söyledi. Mayıs ayından itibaren seçimlerin anketle ilgili bazı şeyler görülmeye başladığı anda speküle edilmeye başlandığını ifade eden Zeybekci, yaklaşık yüzde 15'e varan, şimdiki dolar endeksinin oluşturduğu sepetin dolara karşı değer kaybının üzerinde bir köpük olduğunu, o köpüğün gideceğini ve bundan emin olduğunu kaydetti.

Bakan Zeybekci konuşmasına şöyle devam etti: "2013 yılının sonunda Amerikan Merkez Bankası'yla (FED) yatıp kalkıyoruz. Dedik ki, FED o parasal genişlemeyi yani 750 milyar dolardan 4 trilyon dolara çıkardığında faiz oranlarının hemen hemen reel anlamda sıfır seviyelerine geldiğinde ABD" de dedi ki, "Ben istediğimi elde ettim'.İşsizlikte büyümede istediğim noktaya geldim. Artık parasal genişlemeyi durdurup, parasal daralmaya disipline gideceğim. Doların da bu kadar ucuz olmasına, faizin eksi veya sıfır noktasında olmasına müsaade etmeyeceğim diye beklenti oluşturmaya başladı. Bunu yaklaşık 2.5 yıl 3 yıldan bu yana söylüyor. Kaç kez faiz artırımı yapabildi. Bir kez. O günden bugüne kadar da belki yüz defa şunu söyledik, FED faiz artırımını yapamaz. Yapsa bile bu uzun süreli ve yüksek miktarda olamaz. Amerikan ekonomisi için şuandaki durum sürdürülebilir değil. Şu andaki durum, 1 yılda ABD doları, dolar endeksini oluşturan o sepete karşı yüzde 22-23 değer kazandı. Rakipleri karşısında parası yüzde 23 değer kazandı. Aynı marka ürünün Amerika'da üretilenin dünya piyasalarına çıktığınız zaman refahlık anlamında Avrupa'dan mı Amerika'dan mı alırsınız. Avrupa'dan alırız."

AMERİKAN MERKEZ BANKASININ ALDIĞI KARAR TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEZ"

Yüzde 25L'ik milli gelirini, ticaretten, ihracattan sağlayan ABD ekonomisi için bunun sürdürülebilir olmadığını kaydeden Bakan Zeybekci, "Faizi attırmadan bile ABD doları, dolar endeksini oluşturan para birimleri karşısında yüzde 22 değer kazanması faizi artırdığınız zaman doların faiz gelirinin pozitif biraz daha yukarı çıkmaya başlamasıyla ne olacak dünyadaki fonlar yönünü ABD dolarına çevirecek. Başka para birimlerinden çıkarak ABD dolarına yönelen para birimleri, ABD dolarının değerini yükseltecek. Yüzde 22'lik yükselme yüzde 35" çıkacak ve bu gerçekleşebilir değildir. Sürdürülebilir değildir. ABD ekonomisi için bu dayanılabilir olmayacaktır. Yapsalar bile çeyrek puan yaparlar. Asla bir daha yapamazlar. Sürdürülebilir değil. Türkiye, Şili, Brezilya,Hindistan, Çin, Güney Afrika değil. Çünkü Türkiye farklı. Türkiye ihracatının yüzde 45'ini AB ye yapıyor. Türkiye şu 13 senede 175 milyar dolarlık doğrudan yatırımın yüzde 71'ini AB'den alıyor. Biz ekonomik anlamda Avrupa'ya entegreyiz. Onun için Amerikan Merkez Bankası'ndan aldığı kararlar değil Avrupa Birliği Merkez Bankasının kararları ilgilendiriyor. Onun için endişe etmeyin, rahatsız olmayın. ABD Merkez Bankası parasal daralma faiz artırımı, AB Merkez Bankası her ay 80 milyar Euro piyasaya para pompalıyor. Ne diye, piyasa canlansın diye. Büyüme sıfırda o yükselsin diye. AB'de başka açmazlar var. Nüfusla ilgili kobi ile ilgili açmazları var. AB'de Kobi göremezsiniz. Ama Türkiye'de bir yatırım cenneti, görünmeyenin altında inanılmaz bir potansiyeli var. İhracatının yüzde 45'ini AB'ye yapan, yatırımlarının yüzde 71'ini Avrupa'dan alan Türkiye, FED'in kararlarından mı, AB Merkez Bankası kararlarından mı daha çok etkilenir" dedi.

"BUNDAN 700 YIL ÖNCE DÜNYA YUVARLAKTIR DİYENLERİ MAHKUM EDEN SEN DEĞİL MİYDİN, BİZE MEDENİYETİ ÖĞRETMEK SANA DÜŞMEZ"

Konuşmasında Türkiye'nin endişe edecek hiçbir şeyinin olmadığını yineleyen Bakan Zeybekci, "Türkiye'nin AB ile bir vize problemi yoktur. AB'nin Türkiye ile ilgili bir vize problemi vardır. Biz 54 yıldan beri AB ile tam üyelik yürüyüşümüzü devam ettiriyoruz. Asla bu yoldan dönmeyeceğiz. Hedefimiz AB pasaportu almak değil, hedefimiz Avrupa'da serbestçe dolaşmak değil bizim insanımızın, halkımızın AB standartlarında bir Tükiye'de yaşamak hakları olduğuna inandığımız için. AB hedefimiz stratejik bir hedeftir. Orada birinci hedefimiz AB'nin tüm standartlarını, demokrasi,insan hakları, özgürlüklerde tüm alanlarda AB'nin dünyanın Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine tutturmaktır. Öyle kompleks içinde değiliz. Bundan 700-800 sene önce dünya yuvarlaktır diyenleri giyotin ve engizasyon mahkemelerinde mahkum eden sen değimliydin. Bize medeniyeti öğretmek sana düşmez sana yakışmaz. Bu millet birazcık soluklanmış,durmuş olabilir medeniyeti tüm dünyaya tanıtan insanlar arasındaki barışı tanıtan bir zamanlar Bizans'ta, " Kardinal kavuğu görmektense, Osmanlı sarığı görmek isteriz" diyenleri unutmayan bütün dinleri barış içinde yaşatan ecdadın torunlarıyız Hedefimiz, Türkiye'nin koyduğu bu hedeflere ulaşmaktır" dedi.

Göç krizi sebebiyle Türkiye'nin vize serbestisine ihtiyacı olmadığını vurgulayan Bakan Zeybekci, "Onlar bunu ortaya koymuştur.Amacımız Türkiye'nin taşıdığı pasaportun değerini yükseltmek. O pasaportu gösterildiğinde dünyanın her yerinde saygın hale getirmektir. Yeşil pasaport gözden geçirilmeli. Bu millete hizmetle görevli olan herkeste, bu milletin tabi olduğu tüm standartlara tabi olmalı ki milletimizi anlayabilmeliyiz. Sanayicilerimiz bugün vize alırken zorluk çekiyorlar. O ülkelerin büyükelçilikleri masraflarını çıkartmak için Türkiye'den vize için aldıkları paraları önemsiyorlar. Türkiye vize serbestisi bizim için hedef olamaz. AB ile 20 yıldır sürdürdüğü Gümrük Birliği Anlaşması alanındaki çalışmamız devam ediyor" dedi.

Konuşmasının ardından Bakan Zeybekci'ye katılımlarından dolayı plaket verildi.

Bakan Zeybekci, ardından 3. Sanayi Sitesi Keresteciler sitesindeki, 3. Sanayi esnafı hayır yemeğine katıldı. Bakan Zeybekci, daha sonra Denizli Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'ni de ziyaret etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim