• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Ekonomi Bakanı Elitaş, Dokunulmazlıkların Kaldırılmasını Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Elitaş, Dokunulmazlıkların Kaldırılmasını Değerlendirdi
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, bütün dokunulmazlık dosyalarının yargı önüne çıkarılması için geçici madde ilave edilmesiyle ilgili tekliflerinin...

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, bütün dokunulmazlık dosyalarının yargı önüne çıkarılması için geçici madde ilave edilmesiyle ilgili tekliflerinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ifadesi çerçevesinde amacına ulaşamayacak gibi göründüğünü söyledi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Kayseri'de geldi. İlk olarak Kayseri Serbest Bölgesi'ni ziyaret eden Elitaş, bölge müdürlüğünde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Elitaş, "Kayseri Serbest Bölgesi Türkiye'de ki örnek iki serbest bölgeden birisidir. Mülkiyeti kendisine ait. Kurucu işletici AŞ tarafından değerlendirilip yapılan ve götürülen bir serbest bölgedir. Son zamanlarda büyümesi iyi bir noktaya gitmiş ve tercih edilen bir sebest bölgedir. Daha önceki dönemde parlamentoya sunduğumuz Serbest Bölge Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılan kanun tasarımız vardı. Bu tasarıyı tekrar gündeme almak ve serbest bölgelerin cazibesini artırabilmek için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu gördük. Bu kanunun yeniden gözdem geçirilmesi adına önceki gün İzmir'de Ege Serbest Bölgesi ile istişare ettik. Daha önce başka serbest bölgelerle de istişare ettik ve bugün Kayseri Serbest Bölgesi'nde kanun tasarısı ile ilgili değerli başkanımız ve diğer yetkililerin görüşleri doğrultusunda bir kanaat oluşturup kanun tasarısını TBMM'de yeniden hayata geçirmeye gayret edeceğiz" dedi.

Avrupa Birliği ile görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Bakan Elitaş, "Türkiye'nin gündeminde önemli meseleler var. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki geri kabul anlaşması müzakerelerinin iyi bir noktaya geldiğini takip ediyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde bu süreç net bir hal alır ve Türkiye 2016 yılında Avrupa Birliği'ne vizesiz girme hakkı elde etmiş olur. Bu bizim için önemli bir açılım haline gelecektir" diye konuştu.

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin çalışmaları değerlendiren Elitaş, şunları söyledi:

"Yine gündemdeki en önemli meselelerden birisi, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili konuydu. Grup Başkan Vekilimiz ve genel başkan yardımcımız siyasi partilerin yetkililerini ziyaret ettiler. Bugüne kadar olan dokunulmazlıklarla ilgili 507 dosyanın Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 83. Maddesinin geçici bir madde ile askıya alınıp bütün dosyaların yargı önüne çıkarılması amacıyla bir değişiklik yapılmasıyla ilgili geçici maddenin ilave edilmesiyle ilgili teklifimiz Sayın Kılıçdaroğlu'nun ifadesi çerçevesinde amacına ulaşmayacak gibi geliyor. Çünkü 507 dosyanın TBMM iç tüzüğü esasları çerçevesinde görülebilmesi en uygun şartlarla, en makul yöntemler ile 40 haftaya yakın bir süreyi alacak. Başka hiçbir iş yapmadığınız takdirde 40 haftayı geçen bir çalışma zamanını ortaya çıkaracak bir süreç. Bu dokunulmazlıkları düzenleyen maddeydi. Kürsü mahrumiyeti saklı kalmak üzere bir geçiş maddeyi kaldırılması herkesin yargı önünde aklanma imkanı da verme açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bazı dosyalar çok basit dosyalar. Bazı dosyalarda milletin vicdanını yaralayan dosyalar. 507 dosyanın milletin vicdanını yaralayan dosya ile aynı şekilde açıkçası hoş bir şey değil. En azından o arkadaşlarımızın yargılanabilmelerini veya en yakın zamanda o dosyaların kapatılmasıyla ilgili sürecin başlaması çok önemliydi. İnşallah Sayın Kılıçdaroğlu partisinin yetkili kurullarıyla konuştuktan sonra bu konuyu açar. Açması gerekir kanaatindeyim. Önümüzdeki hafta TBMM açılıyor. Önemli konular görüşülecek ve devam edilecek."

Elitaş ayrıca, "İhracatın önündeki engelleri kaldırabilmek ve ihracat seviyesini biraz daha üst seviyelere çıkarabilmek için Güney Doğu ve Doğu Anadolu'daki sınır kapılarımızda sınır ticaretiyle ilgili düzenlemelerde bazı iyileştirmeler gerçekleştirdi. Daha önce bölgede ikamet etme şansı uzun süreye ihtiyaç duyulurken şuanda Resmi Gazete'de yayınlanan karar gereğince bölgede 1 yıl ikamet eden kişilerin sınır ticareti yapabilme imkanları gerçekleşmiş oldu" ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanı Elitaş, Dokunulmazlıkların Kaldırılmasını Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Elitaş, Dokunulmazlıkların Kaldırılmasını Değerlendirdi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim