• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Ekmek yemeyenler kaslarını yiyor

Karbonhidrat yeterli alınmadığında, vücut kaslarda birikmiş olan karbonhidratları yakıyor.
Normal olarak bir insanın günlük ihtiyacında karbonhidrat, protein, yağ ve vitaminlerin yer aldığını anlatan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, karbonhidrat ihtiyacının da günlük enerji ihtiyacının yüzde 50'si ile yüzde 65'i arasında dengelendiğini ifade etti. Doç. Dr. Özyaral, 'Bu ihtiyacın tamamen ekmeğe dayandırılması son derece sıkıntılı olur. Hiç ekmek yememek de sıkıntılıdır. Mutlaka her öğün ekmek yemeliyiz' dedi.
 
Diyet yapanların sofralarından ekmeği kaldırdıklarını belirten Dr. Özyaral, 'Beyaz ekmeği kısmen kaldırmakta fayda var ama beyaz ekmeğin de kendine ait faydaları var. Bunlar son derece önemli. Bağırsağın hareketliliğinin sağlanması, vücudun ihtiyaçlarının karşılanması, meydana gelecek herhangi bir hastalıkta, mesela diyabet, kolit gibi hastalıklarda özellikle beyaz ekmeği hatta kabuğunu yediriyoruz' diye konuştu.
 
KASLARINIZ ERİYİP GİTMESİN
 
Ekmeğin ihtiyaç kadar yenilmesi gerektiğini açıklayan Doç. Dr. Özyaral, 'Ekmek yenilmediği zaman biz şu tanımlamayı yapıyoruz: 'Kasınızı yiyorsunuz' Çünkü karbonhidratı tamamlamadığınız zaman vücut bunu kendisi tamamlamak isteyecek çünkü şekere ihtiyacı var glikoza ihtiyacı var. Bu sefer karbonhidratları devirecek ve vücutta reaksiyonlar zinciri başlayacak. Dolayısıyla kaslarda birikmiş olan karbonhidratları yakacak bu da vücudumuzu çökertecek' dedi.
 
EKMEKSİZ DİYET YANLIŞ
 
'Ben ekmeksiz diyet yapıyorum' sözlerinin yanlış bir mantık olduğunu diye getiren Doç. Dr. Özyaral, 'Tam buğday ekmeği, mısır ekmeği, çavdar ekmeği tüketilmelidir ama ekmek mutlaka tüketilmelidir. Mesela çavdar ekmeği, buğday ekmeği diyoruz. Bunlar doygunluk yaratan ekmeklerdir. Siz sabah kahvaltısında bir dilim, öğle yemeğinde bir dilim, akşam yemeğinde bir dilim yediğiniz zaman zaten diyet yapıyor vaziyettesiniz. Ekmeği porsiyonlara veya günlük diyetimizin içerisine yerleştirirken sonra bazı hususlara dikkat etmemiz gerekiyor. Diyet yapanlarda sabah, öğlen ekmek yenilmezse öğleden sonda ciddi bir şeker fırlaması olur. Beynin mekanizmasında problemler olur ve eller titremeye başlar. İşte kaslarınızı yemeye başladığınız zaman ortaya çıkar' dedi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim