• BIST 9548.09
  • Altın 2503.624
  • Dolar 32.4874
  • Euro 34.52
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Eklem iltihabı kadınlarda daha çok görülüyor

Artrit (eklem iltihabı),65 yaş öncesinde ve kadınlarda daha sık görülüyor
Erciyes Üniversitesi Başhekimlik Salonu’nda düzenlenen ‘Artrit’ konulu toplantıda konuşan Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zübeyde Gündüz, “Artrit eklemin iltihabi bir hastalığı olup, eklemde şişlik ve ağrının en sık nedenlerindendir. Artritli hastalarda eklem şişliği ve ağrının yanısıra eklemde kızarıklık ve ısı artışı, en sık görülen belirtilerdir. Artrik tek hastalık değildir. Hareket sistemindeki birçok bozukluk, ‘Romatizma’ terimi altında incelenmekte olup, bu başlık yaklaşık 200 hastalığı kapsamaktadır. Genellikle yaşlı hastalığı olarak bilinen romatizma, yeni doğan bebeklerde bile görülebilir. Gerçekte hastaların 3’de 2’si 65 yaşından önce hastalığı geliştirtir ve kadınlarda daha fazla görülür. Artritin en sık nedenleri erişkinlerde osteoartrit, romatoid artrit, lupuf, fibromyaliji ve gut’ken, çocuklarda bilinmeyen artrit ve ailesel Akdeniz ateşidir” diye konuştu.
 
Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel ise, Artrit’in tedavisinde doğru ve erken tanı ile uygun tedavinin önemini vurguladı. Düzenli egzersiz, ideal vücut ağırlığının korunması, stresten ve sigaradan uzak kalınması, düzenli uykunun hastanın yaşam kalitesini artıracağını da söyleyen Prof.Dr. Düşünsel, doktorların gereksiz tetkiklerden de kaçınmasını istedi, hastadan çok fazla tetkik istendiğini ve bu tetkikleri incelemenin bile çok zaman alacağını öne sürdü. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Demir, erken tanı ve doğru tedavi sayesinde hastalık nedeniyle el ve vücutta oluşan eklem eğrilikleri ya da kamburlukların oluşmadığını belirtti.
 
TIP DIŞI YÖNTEMLERDEN KAÇININ
 
Dahili Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Soner Şenel ise, hasta ve hasta yakınlarını tıp dışı yöntemlere başvurmamaları konusunda uyardı. Sanal sitelerin, hastaları yanlış yönlendirdiğini iddia eden Doç.Dr. Şenel, Türkiye’de Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığının en çok görüldüğü ilin Sivas olduğunu da belirterek aileleri erken tanı konusunda uyardı.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim