• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

Ekime kadar '12 ay askerlik'

Uzun dönem askerliğin 12 aya ineceği müjdesi büyük yankı yarattı. Bu yılın sonunda adım atılması bekleniyor. Uygulama başladığında askerlik görevini yapanlardan 12 ayı tamamlayanlar terhis edilecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15 ay olan uzun dönem askerliğin 12 aya indirileceğini açıklaması, kışlalarda heyecan yarattı. Vatani görevini yapmakta olan yüz binlerce er, “üç ay erken terhis” hesaplarına başladı. Gözler hükümete odaklandı. Askere gidecekler de, düzenleme yasalaşırsa, “Şafak 365” diyecek. 
 
KISA DÖNEMDE DEĞİŞİKLİK YOK   
 
Askerlik süresinin kısaltılmasına ilişkin çalışmayı Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı yaptı. Taslağa göre, 15 ay olan uzun dönem askerlik 12 aya indirilecek. 6 ay olan kısa dönem askerlik süresinde ise bir değişiklik öngörülmüyor. Düzenlemenin, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınması planlanıyor. Hükümet, yasa tasarısı haline getirilecek düzenlemeyi hızla Meclise gönderecek. Meclis takvimine göre, önce Milli Savunma Komisyonu’nda ele alınması planlanan düzenleme, kabulü halinde Genel Kurul’a gelecek. Genel Kurulun da onayı halinde çıkarılan yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulacak. Bu nedenle sürecin, ekim ayı sonuna kadar tamamlanma ihtimali bulunuyor. Ancak, tasarı üzerinde yeni değişiklikler tartışılırsa, sürecin kasım ayına da kalabileceği kaydediliyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Sırbistan’dan işareti verdi. Bozdağ, “Askerlik süresine ilişkin düzenleme, detayları yasa ile belli olacak, yasa da en kısa sürede Meclis gündemine getirilecek” dedi. 12 aylık dönemi tamamlayanlar, “lehte uygulama”dan dolayı 15 aylık süreyi beklemeden terhis edilecekler. Askerliğe yeni başlayacak olanlar da 12 ay esasına göre vatani görevlerini yapacak. Kısa dönem askerlerin durumunda şimdilik bir değişiklik öngörülmüyor. Ancak taslak üzerinde değişiklik ihtimali bulunuyor. 
 
TEK TİP ASKERLİK RAFTA 
 
Genelkurmay’ın öncelikli tercihi, sürenin 12 aya indirilmesi ve kısa dönem askerliğin de kaldırılarak “tek tip askerlik” yapılmasıydı. Ancak, kısa dönem askerliğin süresinin uzatılmasına Başbakan Erdoğan ve hükümet karşı çıktı. Dört yıllık üniversite mezunlarının yararlanabildiği kısa dönem askerliğe ilişkin farklı öneriler ise kabul görmedi. Öte yandan uzun dönem askerliğin 9 ay, kısa dönem askerliğin 4 aya indirilmesi beklentileri de, “kadro sıkıntısı” yaşanabileceği gerekçesiyle şimdilik uygun bulunmadı. Ancak yetkililer, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki profesyonelleşme çalışmaları, çözüm sürecinin neticeye ulaşılarak terör sorununun çözümü dahil olmak üzere yaşanacak gelişmelere bağlı olarak ilerleyen aşamalarda bu adımların da gündeme gelebileceğini belirtiyor.
 
KIŞLADA ERKEN TERHİS HEYECANI
 
Başbakan Erdoğan, “Bedelli askerlik konusunda daha önceki karar neyse, o devam ediyor. Zaten bedellinin şartları açık” diyerek, bu konuda yeni bir hazırlık çalışmasının olmadığının altını çizdi.
 
AÇIK OLUŞMAMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR
 
Askerlik süresinin kısaltılmasıyla birlikte hizmetlerde bir sıkıntı yaşanmaması için de gerekli çalışmalar yürütülüyor. Uzun dönem askerlerin yaptığı bazı işlerin hizmet alımı yöntemiyle gerçekleştirilmesi planlanıyor. “Sözleşmeli er ve erbaş” uygulaması nedeniyle, terörle mücadelenin profesyonel askerlerce yapıldığını hatırlatan askeri yetkililer, hizmetlerde aksamanın olmaması için azami özenin gösterildiğini belirtiyor. 
 
TSK'DA 386 BİNİ AŞKIN ASKER VAR
 
Genelkurmay Başkanlığı’nın ekim ayı başı verilerine göre TSK’nın toplam personel sayısı 647 bin 583 kişiden oluşuyor. Bunlardan 379 bin 352’si erbaş ve er statüsünde görünüyor. 7 bin 175 de yedek subay bulunuyor. TSK bünyesinde ayrıca 347 general ve amiral, 39 bin 451 subay, 96 bin 442 astsubay, 24 bin 039 uzman jandarma, 46 bin 751 uzman erbaş, bin 893 de sözleşmeli erbaş ve er bulunuyor. 
 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim