• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Eker'den kuraklıkla ilgili sevindiren açıklama

Eker'den kuraklıkla ilgili sevindiren açıklama
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, son yağışların tarımsal kuraklık endişesini izole ettiğini söyledi.


"Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" kapsamında geçen yıl yüzde 50 hibe desteği verilen 40 tarımsal tesisin açılışını yapmak üzere İzmir'e gelen Eker, Vali Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret etti.
Burada bir gazetecilerin sorularını cevaplandıran Eker, son yağışlarla tarımsal kuraklık tehlikesinin önemli ölçüde atlatıldığını belirterek, "Bu yıl için bazı bölgelerde kuraklık endişesi vardı. Son yağışlarla bu önemli ölçüde izole oldu. Güneydoğu'da, Marmara'da, Trakya'da bir sıkıntı yoktu. İç Anadolu'nun batı kısmı da, Akdeniz'in bazı bölgelerinde bir miktar sıkıntı vardı. Son yağışlarla bu sıkıntı izole edildi. Bu şekilde devam ederse inşallah yine hayırlı bir hasat sezonuna girmiş olacağız" diye konuştu.
İzmir'deki tarımsal üretim
İzmir'in hem tarımda hem ticarette hem de sanayide Türkiye'nin en önde gelen illerinden biri olduğunu anlatan Eker, İzmir'deki tarımsal ve hayvansal üretiminde daha iyi bir noktaya gelmesi için bakanlık olarak muhtelif projeler altında desteklerinin sürdüğünü belirtti.
Kentte 46 bin kayıtlı çiftçinin bulunduğunu kaydeden Eker, hükümet olarak çeşitli programlar altında şu ana kadar 1,7 milyar lira karşılıksız nakdi hibe destek ödemesinde bulunduklarını anlattı. Bu desteklerin yarısının hayvancılıkla ilgili olduğunu ifade eden Eker, İzmir'de geçtiğimiz aylarda bir ilki gerçekleştirerek, damızlık düve ihracatını yaptıklarını hatırlattı.
Eker, şunları kaydetti:
"Bu defa başka bir ilk yaşanıyor. Yine İzmir'de ilk defa damızlık saanen keçisi ihracatını başlatacağız. Bugün kırsal kalkınma için çok önemli bir faaliyet olan 40 civarındaki tesisin açılışını yapacağız. Bunlar gerek süt işlemeyle ilgili, gerek et işlemeyle ilgili, gerek meyve sebze işlemeyle ilgi ve gerek modern muhafaza silolarıyla ilgili bakanlığımızın destekleriyle kurulan tesislerdir. Parasının yarısını bakanlığımızın hibe verdiği 40 tane tesisin açılışını yapacağız. Bunların toplam 21 milyon lira olan yatırım bedelinin yarısını biz hibe olarak ödedik. Bu açılışları topluca yapacağız."
Bakanlık olarak gerek bitkisel gerekse hayvansal üretimde makineleşmeye önem verdiklerini aktaran Eker, üreticinin verim artışı için teknolojiyi kullanmasını istediklerini anlattı. 30 civarında tarımda ve hayvancılıkta kullanılan makine ve ekipmana da hibe desteği verdiklerini hatırlatan Mehdi Eker, 2007 yılından bu yana her yıl ihtiyaca binaen her ilde bu projeleri desteklediklerini dile getirdi.
Bu yıl İzmir'de destekledikleri makine ekipman ve proje sayısının yaklaşık 800 olduğunu dile getiren Eker, bunların tarım ve hayvancılıkta kullanıldığını vurguladı. Eker, şunları söyledi:
"800 civarında makine ve ekipman parasının yüzde 50'sini hibe olarak ödedik. Türkiye için de İzmir için de bir ilk olan saanen ırkı keçisinin ihracatına başlayacağız. Bunlar yılda yaklaşık 800 litre süt veriyor. Keçi sütü talebi artan bir ürün olmaya başladı. Türkiye 1960'tan bu yana bunları hep ithal ediyordu. Şimdi kendimiz yetiştirip ihraç ediyoruz. Kasım ayında yine İzmir'den başlattığımız damızlık süt sığırı gebe düve ihracatı da böyle bir şeydi. İlk defa Türkiye kendi yetiştirdiği damızlık düveleri ihraç etti."
Bu yıl tarım desteklerinin 9.7 milyar lira olduğunu anlatan Eker, bu miktarın çiftçiye karşılıksız hibe desteği olduğunu söyledi. Ocak-şubat aylarında yaklaşık 2.5 milyar lira ödeme yaptıklarını, mart ayı içinde de 1 milyar 230 milyon lira ödemede bulunacaklarını kaydeden Eker, mart ayı itibarıyla yıllık destekleme tutarının yaklaşık yüzde 40'ını ödemiş olacaklarını vurguladı.
Bakan Eker, ziyaretin ardından İzmir Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Yardımlaşma Derneği eski başkanı Yavuz Alphan ile bir süre sohbet etti.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim