• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C

Eker: Kilis sadece zeytin merkezi değil

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kilis ve civarının sadece zeytin değil, hububat, koyun ve keçi merkezi olduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kocabey köyünde düzenlenen "2. Organik Zeytin Şenliği ve toplu açılış töreni"nin ardından valiliği ziyaret etti.

Eker, Kilis'in tarım ve hayvancılığa dayalı tanıtımı için önemli bir unsur olan kırsal kalkınma yatırımlarının toplu açılışını yaptıklarını, GAP idaresince desteklenen bir milyon lira değerindeki zeytinyağı tesisinin temelini attıklarını söyledi.

Bu bölgenin kültüründe, yaşamında tarım ürünlerinin çok değerli olduğunu ifade eden Eker, şöyle konuştu:

"Bu bölge sadece zeytin değil, aynı zamanda hububat, koyun ve keçi merkezidir. Bu coğrafyaya has keçi yetiştiriciliği de çok önemli. Biz, burada üretimin modernize edilmesi ve geliştirilmesi için üreticilere verdiğimiz destekler, onların örgütlenmesi, onların daha modern üretim yapmaları hem de bu ürettiklerini sanayi ürünlerine dönüştürmeleri için ilave destek programları başlattık. Bunlardan biri kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme projesi. 2006 yılından bu yana Kilis'te gıda ve hayvancılıkla ilgili 33 tesisi tamamlayıp hizmete açtık.

GAP kapsamında da büyük ölçekli işletmeler kuruluyor. Büyük ölçekli işletmeler de belli başlı işletmelerdir. Bugün 300 başlık süt sığırı işletmesinin açılışını yaptık. Üstelik bu tesis son derece modern çünkü elektrik ve enerji ihtiyacını rüzgargülünden karşılayan bir sistem var. Türkiye’de nadir işletmelerden biridir."

Suriyeli misafirler

Son birkaç yılda zalim rejimin baskısından ve zulmünden kaçan Suriyelilerin Kilis'e yerleştiğini dile getiren Eker, her Kilislinin bir tane de Suriyeliyi misafir ettiğini belirtti.

Kilis'in nüfusu kadar kente göç etmiş Suriyeli muhacir bulunduğuna dikkati çeken Eker, "Biz de bakanlık olarak gerek buradaki üreticiler, bunların örgütleri, gerekse gıda sanayisinin geliştirilmesi vasıtasıyla Kilis’in kalkınması, daha çok istihdam ve iş üretmesi için projeler hayata geçiriyoruz" diye konuştu.

Kilis Valisi Süleyman Tapsız da yatırımlarda diğer bakanlıklara göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın payının çok yüksek olduğunu, 10 yılda yapılan bir milyar liralık yatırımın 117 milyon lirasının bakanlıkça verilen desteklerden oluştuğunu söyledi.

Valiliğin ardından partisinin il başkanlığını ziyaret eden Eker, belediye başkan aday adaylarıyla bir araya geldi.

AK Parti'liler, Eker'e "AK Parti Kilis İl Teşkilatı" yazılı yorgan hediye etti.

Toplantı, basına kapalı devam etti.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim