• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

'EGO önce itibarsızlaştırılacak, sonra da yandaş bir firmaya peşkeş çekilecek'

'EGO önce itibarsızlaştırılacak, sonra da yandaş bir firmaya peşkeş çekilecek'
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin EGO'yu satma niyetinde olduğunu söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin EGO'yu satma niyetinde olduğunu söyledi. Kendilerine bu konuda bilgiler geldiğini belirten Emir, "EGO'nun önce itibarsızlaştırıldığını ve sonrasında da bir yandaş firmaya peşkeş çekileceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu firma hepimizin yakından bildiği bir firma: Söğüt İnşaat. Belediyenin yol ve köprü ihalelerinin neredeyse tamamını Söğüt İnşaat alıyor. Sadece 2009-2011 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı ihale miktarının toplamı 4.1 milyar lira." diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi.

EGO'da çok kirli işler olduğunu ve bu kurumdan burunlarına pis kokular geldiğini belirten Emir, "EGO, 74 yıldır hizmet veren, kamu tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş. Bu kuruluşta 1.800 otobüs var, 1.280'i doğalgazla çalışıyor; 5 bölge müdürlüğünde doğalgaz dolum istasyonları var ve otobüslerdeki doğalgaz tanklarının 10 yılda bir denetlenmesi gerekirken bu denetlemenin yapılmadığı yönünde bilgiler ulaşıyor. Neden yapılmadığını sorduğumuzda maalesef bir cevap alamıyoruz." dedi.

Dolum istasyonlarının güncel standartlara uyumlu şekilde yapılmadığı konusunda da ciddi iddialar olduğunu belirten Emir, şöyle konuştu: "İçeriden aldığımız duyumlara göre, otobüslerin acil parçaları dışındaki parçalarının değiştirilmesi yönünde bir talimat verilmiş. Yani EGO otobüsleri şu anda kaderine terk edilmiş durumda. Bunlarla bitmiyor; yine EGO'yu itibarsızlaştırmak ve düzgün çalışmadığını halka göstermek için otobüslerin yüzde 30 ile 40'lık bir bölümünün bilinçli bir şekilde çalıştırılmadığını, hizmete sokulmadığını biliyoruz. Peki bunlar niye yapılıyor. EGO'nun üzerinde hangi oyunlar oynanıyor, amaç ne?"

TOPLU ULAŞIM ZAMMI İLE SÖĞÜT İNŞAAT'A PASTAYI ÜZERİNDE ÇİLEKLERLE VERMEYİ TERCİH ETTİ

Amacın EGO'yu özelleştirmek, niyetlerinin EGO'yu satmak olduğunu ifade eden Emir, şöyle devam etti: "EGO Genel Müdürlüğü ile Belediye Meclis grubumuzdaki üyelerden edindiğimiz bilgiler bu konuda herhangi bir kurumsal çalışma bulunmadığı yönünde ancak kulağımıza gelen bilgiler doğrultusunda EGO'nun önce itibarsızlaştırılacağı, sonrasında da yandaş bir firmaya peşkeş çekileceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu firma hepimizin yakından bildiği bir firma: Söğüt İnşaat. Sayın Melih Gökçek, 1994 yılında belediye başkanı olduktan iki yıl sonra 1996 yılında kuruluyor ve ışık hızıyla gelişmeye başlayan bir firma. Belediyenin yol ve köprü ihalelerini neredeyse tamamını Söğüt İnşaat alıyor. Sadece 2009-2011 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı ihale miktarının toplamı 4.1 milyar lira. Tabi bunlar adrese teslim ihaleler olduğunu, şartnameye öyle maddeler yazılarak sadece Söğüt İnşaat'ın alabileceği ihaleler yapıldığını sadece biz söylemiyoruz, 2015 yılında Kamu İhale Kurumu da söylüyor. Kamu İhale Kurumu, Söğüt İnşaat'ın aldığı, 2015 yılında tüm asfalt ve kaldırımların yapımı için düzenlenen 1.9 milyar liralık ihaleyi, adrese teslim yapıldığı ve rekabet koşullarını taşımadığı gerekçesiyle iptal etmek zorunda kalıyor."

2 Şubat'ta Ankara'da toplu ulaşıma yüzde 20 zam yapıldığını hatırlatan Emir, "Aslında bu zam aynı zamanda özelleştirmenin de bir hazırlığıydı. Çünkü alacak firmaya yani bizim tahminimize göre Söğüt İnşaat'a o pastayı üzerinde çileklerle vermeyi tercih etti. Buradan iddiamızı ortaya atıyoruz ve soruyoruz: EGO'yu özelleştirecek misiniz, otobüs şirketini özelleştirecek misiniz ve bu özelleştirmeyi her zaman yaptığınız gibi Söğüt İnşaat'a, adrese teslim bir ihaleyle verecek misiniz? Bu soru çok açıktır ve ivedilikle cevabını beklemektedir." açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim