• BIST 9708.11
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Eğitimin Kalbi İstanbul’da Attı

Eğitimin Kalbi İstanbul’da Attı
Dünyadaki birçok üniversitenin katılım sağladığı EURIE Avrasya Yükseköğretim Zirvesi sona erdi.

Dünyadaki birçok üniversitenin katılım sağladığı EURIE Avrasya Yükseköğretim Zirvesi sona erdi.

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen EURIE Avrasya Yükseköğrenim Zirvesi sona erdi. Kongrede Türkiye'yi 50'den fazla üniversite stant ve akademik çalışmalarıyla temsil etti. Türk yükseköğretiminin dünyaya tanıtılması ve global anlamda dünya standartlarına ulaşma yolunda büyük önem taşıyan zirve, Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Kongre'nin ev sahipliğini, kuruculuğunu ve genel başkanlığını İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın'ın yürüttüğü Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) yaptı.

KATILIM BEKLENENİN ÜZERİNDE

Türkiye'de ilk defa düzenlenen Avrasya Yüksek Öğrenim Zirvesi'ne katılımın beklenilenden fazla olması nedeniyle mutluluğunu dile getiren İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, " Beklediğimizin çok üzerinde bir katılım gerçekleşti ve hedefimizin üzerine çıktık. Bu etkinliği düzenlerken dünyanın dördüncü büyük etkinliği olarak yola çıkmıştık. Amerika, Avrupa Birliği ve Asya Pasifik'ten sonra Türkiye geliyordu. Türkiye'de böyle bir etkinliği ilk defa düzenledik. Fakat katılımcıların ve ziyaretçilerin fazlalığı bizi üçüncü sıraya yükseltmiş durumda" diye konuştu. Çok farklı alanlarda yükseköğretimin değerli disiplinlerinin ele alınıp tartışıldığını da belirten Aydın, "Dünyanın 32 ülkesinden yaklaşık 500 civarında akademisyen ve üniversite temsilcisi bu etkinliğe katıldı. Ülkemizden de bine yakın eğitimci yer aldı. Burada tam bir yüksek öğretim harmanlaması oldu. Bu yüzden çok mutluyuz" dedi.

AMAÇ BİR DÜNYA ÜLKESİ OLUŞTURMAK

Eğitimde evrenselleşmenin dünya standartlarına ulaşmada ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Mustafa Aydın, "Şunu asla unutmamak lazım. Evrensel düşünebilirseniz dünya ile rekabet edebilirsiniz. Sadece ulusal düşünüyorsanız ilerleme şansınız olmuyor. Uluslararasılaşmak, dünyayı algılamak, dünya ile entegre olmak için eğitimi her şeyin önüne koymak gerekir. Biz buna eğitim diplomasisi diyoruz. Siz ekonominin, siyasetin, askeriyenin, sanatın, kültürün önüne eğitimi koyarsanız bir yere varabilirsiniz. Bunu da ancak evrensel olarak yapabilirseniz uluslararasılaşabilirsiniz ve rekabete o zaman girebilirsiniz. Dolayısıyla bu çalışmalarla biz ülkemizdeki eğitim kurumlarını dünyadaki eğitim kurumlarıyla biraraya getirerek bir kültür ve eğitim alışverişi yapabiliyorsunuz. Yani bir dünya üniversitesi, dünya ülkesi oluyorsunuz" diye konuştu.

"ÜLKEMİZDEKİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER BİRER TÜRKİYE SEMPATİZANI OLACAK"

Türkiye'de okuyan yabancı öğrencilerin ülkelerine dönerken birer Türkiye sempatizanı olacağının altını çizen Aydın, "Burada düzenlediğimiz bu zirvedeki en büyük hedefimiz üniversitelerimize kalite getirebilmek ve onların dünya ile entegre edebilmek. Bu okullar kanalıyla dünyanın bu değişik ülkelerinden ülkemize gelen uluslararası öğrenciler kendi ülkelerine dönerken birer Türkiye sempatizanı olarak, Türkiye lobisini oraya taşıyacak olan birer birey olacaklar. Artı olarak kendi ülkelerinde birer Türkiye sevdalısı olarak görev yapıyorlar. Yarın bu çocuklar kendi ülkelerinde bakan olacaklar, genel müdür olacaklar, cumhurbaşkanı olacaklar. Ve onların bu mevkilerde Türkiye'ye olan bakış açılarını düşünmenizi istiyorum. Ve bundan da öte ülkemize bir ekonomik girdi sağlıyor. Şuanda ülkemizde 120 bin civarında uluslararası öğrenci var. Bütün bu öğrenciler yarın kendi ülkelerine dönerken bu ülkeden kazanımlarıyla beraber gidecekler. İşte bütün bunlara zemin hazırlayan şey bu yaptığımız çalışmalardır" ifadelerini kullandı.

"SADECE YABANCI DEĞİL KENDİ ÖĞRENCİLERİNE DE ODAKLANILMALI"

Uluslararası Kültürel Değişim Programları ICEP'in ABD temsilcisi Joseph Burrow da bu işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirirdi. Burrow, "Burası gelişen bir bölge. Ancak eğer sadece yabancı öğrencilere ev sahipliği yapmaya ve gelen öğrencilere hizmet sunmaya odaklanılırsa, kendi öğrencilerinin dışarıya açılıp gelişmeleri, farklı kültürleri görmeleri, farklı akademik tecrübeler edinmeleri ve farklı anlayışlara sahip olmalarına yönelik pek çok fırsat kaçabilir" diye konuştu.

"BURASI YETERSİZ DİYE TEMSİL EDİLEN BİR BÖLGEYDİ"

Bu zirvenin Türkiye'de ilk defa yapılmasına rağmen çok güzel geçtiğini ve iş birliği için birçok üniversiteyle tanıştığını da dile getiren Burrow: "Zirvede birçok ağ oluşturuldu, sohbetler edildi. İşbirlikçi oturumlar mükemmeldi. Kim kiminle stratejik olarak işbirliği yapacağını seçme imkanı buldu. Burası daha geniş kapsamlı uluslararası eğitim çerçevesi içerisinde gerçekten yetersiz temsil edilen bir bölgeydi. Bu nedenle artık kendi değerlerini, ihtiyaçlarını ve endişelerini temsil eden bir kuruma sahip olmasının zamanının geldiğini düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim