• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C

Eğitim gönüllüsü iş adamı Ali Birsen toprağa verildi

Eğitim gönüllüsü iş adamı Ali Birsen toprağa verildi
Orta Asya kapılarının açılması ile birlikte Anadolu'dan Türkmenistan'a giden işadamlarından eğitim sevdalısı Ali Birsen, sevenleri tarafından memleketi...

Orta Asya kapılarının açılması ile birlikte Anadolu'dan Türkmenistan'a giden işadamlarından eğitim sevdalısı Ali Birsen, sevenleri tarafından memleketi Samsun'un Ladik ilçesinde toprağa verildi.

Öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Birsen'in tabutu eğitimine katkı sunduğu Türkmenistanlı talebelerin omuzlarında tekbirlerle mezarlığa taşındı. Cenaze, Ladik ilçesine bağlı Merkez Şehir Mezarlığı'na defnedildi.

1994 yıllarında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın teşvikleri ile Türkmenistan'a giden ve yatırım yapan Ali Birsen, 22 yıl boyunca Türkmenistan'da eğitim sevdalılarının en büyük destekçisi oldu. Eğitime ve Türkmenistan'ın ekonomisini katkılarından dolayı Türkmenbaşı tarafından Türkmenistan pasaportu ve vatanı sevgi madalyası verilen Birsen, hayatı boyunca hayır ve eğitim işlerinin yanında yer aldı. İki yıl önce yakalandığı kanser hastalığı sebebiyle İstanbul'a tedavi için dönen Birsen vefatından son 6 ay öncesine kadar sürekli gidiş-geliş yaparak Türkmenistan'ı terketmedi.

Kendisi de Türkmenistan'da esnaflık yapan iş adamı İlhami Güven, merhum Ali Birsen'i, "eğitim gönüllüsü, hakperest, kazancını sahabe gibi cömertçe Allah için insanlığın faydasına dağıtan Türkmenistan'ın aksakallısı" olarak tanımladı.

"Ali Birsen abi ile 22 yıl Türkmenistan'da çalıştık. Yaklaşık 30 senelik dostumuz. Orada bizim babamız gibiydi, orada bir sıkıntımız olduğunda hep yanına giderdik. Türkmenistan'a ilk hicret eden iş adamlarındandı." diyen Güven, "Orada okulların bir ihtiyacı olduğu zaman ne kadar toplanmışsa eksik kalanı tamamlardı. Türkmenistan'daki bütün hizmetlerde gayretleri var." ifadelerini kullandı.

Türkmenistanlı esnaflardan Mevlut Kızılay ise "Ali abimizin vefatı hepimiz için bir eksik. 1994 yılında Türkmenistan gittiğimizde bu fedakar insanın yardımlarıyla çok karşılaştık. O dönemlerde hizmet müesseseleri yani açılıyordu. İstişare ortamı olurdu. Önümüze büyük miktarda ihtiyaçlar olurdu ve bütün ihtiyaçları omuzlardı. Türkmenistan'daki lakabı "Ali Baba" idi. Bir baba aramızdan ayrıldı. Allah rahmet eylesin kendisini çok özleyeceğiz. Cömert bir insandı." diye konuştu.

Türkmenistan'a giden ilk iş adamlarından Minur Karagöz de, "Örnek bir insandı. Ali abiyi Türkmenistan'da tanıdık. Zirve bir insandı. Yetim babasıydı. Okulların hepsinde emeği olan bir insandı. Hayrı hasenatı seven cömert bir insandı. Yeri doldurulacak biri değil. Oturması ile kalkması ile örnek bir insan, Lâdik'te lakabı da Ladikli kel Aliydi." dedi.

Ladik'te TIR şoförlüğü yapan vatandaşlardan Yahya Kemal Sancak ise başlarının her sıkıştığında kendisini aradıklarını ve her durumda yardımlarına koştuğunu söyledi. Sancak, şunları kaydetti: "Başımız sıkıştığında elimizden tutan çok değerli bir amcamızdı. Şu memlekette herkesin yardımına ayrı ayrı koşmuş bir insandı. TIR şoförlüğü yaptığım zamanda Türkmenistan'a gidiş, geliş yaparken yolda lastiğimin bir tanesi balon etti. Allah razı olsun bir telefon açtım, hiç beni ikiletmeden bulunduğum yerden lastik teminini yaptırdı. Beni yolda bırakmadı."

2 çocuk babası olan Ali Birsen'in tabutunun üzeri Türkmenistan'a özgü yöresel kıyafet ile örtüldü. Cenaze namazına Türkmenistan'da esnaflık yapan iş adamları, Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, Türkmenistan'dan gelen çok sayıda sevenleri ve Ladik ilçe halkı katıldı. Öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Birsen'in tabutu eğitimine katkı sunduğu Türkmenistanlı talebelerin omuzlarında tekbirlerle mezarlığa taşındı. Cenaze, Ladik ilçesine bağlı Merkez Şehir Mezarlığı'na defnedildi.

Eğitim gönüllüsü iş adamı Ali Birsen toprağa verildi

Eğitim gönüllüsü iş adamı Ali Birsen toprağa verildi

Eğitim gönüllüsü iş adamı Ali Birsen toprağa verildi

Eğitim gönüllüsü iş adamı Ali Birsen toprağa verildi

Eğitim gönüllüsü iş adamı Ali Birsen toprağa verildi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim