• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C

Eğitim-bir-sen, Milli Eğitim Bakanlığı’na Taleplerini İletti

Eğitim-bir-sen, Milli Eğitim Bakanlığı’na Taleplerini İletti
Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı ve Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Mehmet Emin Sofuoğlu, Eğitim-Bir-Sen olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurarak...

Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı ve Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Mehmet Emin Sofuoğlu, Eğitim-Bir-Sen olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurarak takviye kurslarında görevlendirilen memur ve hizmetlilere fazla çalışma ücreti ödenmesini ve yazılı sınava girecek aday öğretmenlerden ücret alınmamasını talep ettiklerini söyledi.

Talep ettikleri hususlarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın olumlu ve somut adımlar beklediklerini ifade eden Sofuoğlu, "Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında kurulan kurs merkezlerinin faaliyetini sürdürebilmesi için eğitim-öğretim ortamının hazırlanması, temizliği, düzeni, ısıtılması, evrak ve sair işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi iş ve işlemlerin kursun gerçekleştirildiği hafta sonlarında da yürütülmesinin zorunlu olduğu aşikârdır. Kurs merkezlerinde görev yapan öğretmen dışı personelin hafta sonlarında da göreve çağrıldığı bilinmektedir. Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme'nin "Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" bölümünün, "Kurs merkezlerinde görev yapan diğer personel" başlıklı 23. maddesinde, "Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında açılan kurs merkezlerinde görev yapan yönetici ve öğretmenler hariç olmak üzere normal çalışma saatleri dışında bu merkezlerde kurs süresince fiilen çalışan memurlara, bu çalışmaları karşılığında ayda 50 saati geçmemek üzere yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin iki katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenir." hükmü yer almaktadır. Ancak bu hususta illerde farklı uygulamalar yapıldığı, Bakanlık genelgesi ya da yazısı gelmediği sürece toplu sözleşme hükmü gereği ödeme yapmaktan imtina edildiği gibi şikâyetler sendikamıza iletilmiştir." dedi.

Sofuoğlu, sendikalarına iletilen şikayetler üzerine bakanlıktan, takviye kurslarındaki memur ve hizmetlilerin görevlendirilme usul ve esaslarını düzenleyecek ve bu suretle farklı uygulamalara ve adaletsiz işlemlere son verecek genel bir yazının illere gönderilmesini, bu çalışmaların fazla çalışma kapsamında toplu sözleşme hükmüne göre ücretlendirilmesi gerektiğinin illere gönderilmesini istediklerini söyledi.

Sofuoğlu açıklamasını şöyle tamamladı: "Ayrıca, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43. maddesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri gereğince, aday öğretmenlerin katılacakları yazılı ve sözlü sınava ilişkin "Aday Öğretmen Sınav Kılavuzu" Milli Eğitim Bakanlığı'nca açıklanmıştır. Buna göre, yazılı sınava girecek aday öğretmenler, sınav ücreti olarak 55 TL ödemek zorundadır. Ancak aday öğretmenlere uygulanacak olan yazılı sınav, isteğe bağlı bir sınav olmayıp 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43. maddesinde 1.3.2014 tarihinde yapılan değişiklikle öngörülmüş bir sınavdır, diğer bir ifadeyle, kanundan kaynaklanan bir zorunluluktur. İsteğe bağlı olmaksızın kanunî bir zorunluluk nedeniyle mesleğe başlamak için zorunlu ve gerekli kılınan bir sınavdan ücret istenmesi hakkaniyetle ve adaletle bağdaşmamaktadır. Bu konuda da Bakanlığa yazılı müracaatta bulunarak aday öğretmenlerin katılacakları yazılı sınavlarda adaylardan sınav ücreti alınmaması için düzenleme yapılmasını talep ettik."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim