• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Ege’nin İhracatı Aslında İki Kat Daha Fazla

Ege’nin İhracatı Aslında İki Kat Daha Fazla
Ege İhracatçı Birliklerine bağlı 12 birlikten biri olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliğinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı...

Ege İhracatçı Birliklerine bağlı 12 birlikten biri olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliğinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit, Ege Bölgesinde çok daha fazla ihracat yapıldığını ancak bazı büyük firmaların ihracat beyannamelerini İstanbul'dan verdikleri için bölge ihracat rakamlarının asıl ihracatın yarısı kadar görüldüğünü dile getirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından Manisalı ihracatçılara yönelik bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Aydın'dan sonra Ege İhracatçı Birliklerinin verdiği hizmetle ilgili sunumların yapıldığı ikinci buluşma Manisalı ihracatçılarla gerçekleştirildi.

Anemon Otel'de yapılan toplantıya Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliğinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit, EİB Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Coşkun, TOBB Manisa İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Nilgün Aksoy ve Manisalı ihracatçılar katıldı.

İHRACATÇILARIMIZIN MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Manisa'nın önemli bir tarım ve sanayi kenti olduğuna dikkat çeken Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, şöyle konuştu:

"Manisa'da global ekonomi, dalgalı seyir, gelişmiş ülkelerin ekonomilerindeki sorunlarla birlikte Orta Doğu'da artan güvenlik riskleri ihracatımızı olumsuz yönde etkilemeye devam ederken, iş dünyamız için zor geçeceği düşünülen 2016 yılının da her zorluğa rağmen ihracatçılarımızın, ihracat odaklı ekonomik büyüme ve cari açık sorunumuzun giderilmesi konularındaki mücadelesi devam ediyor. Ege Bölgesinin buna katkısı ise Türkiye ekonomisine her zaman yaptığı katkı gibi büyük ve lokomotif güç niteliğindedir. Bugüne kadar elde edilen başarı bu salonda bulunan ihracatçılarımızın sayesinde oldu. Yeni hedef ve başarılarda yine sizle özverili ve yeniyi yakalayan çalışmalarımızla mümkün olacaktır."

MANİSA DIŞ TİCARET FAZLASI VEREN BİR İL

Ege İhracatçı Birliklerini temsilen bir konuşma yapan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit ise, "Tarih boyunca Anadolu'da önemli bir merkez olmuş, şehzadeler şehri Manisa'da sizle birlikte olmaktan son derece mutluyuz" dedi.

Manisa'nın, çekirdeksiz kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı, pamuk, tütün, sebze, meyve üretimi başta olmak üzere önemli bir tarım kenti olduğunu anlatan Girit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı zamanda Türkiye'nin sanayileşmede en öncü şehirleri arasında. Manisa Organize Sanayi Bölgesi 5 etapta 22'si yüzde 100 yabancı sermayeli, 12 tanesi yabancı ortaklı 175 firmaya ulaşmış durumda. Manisa 2015 yılı sonu itibariyle 3 milyar 916 milyon dolar ihracat, 3 milyar 286 milyon dolar ithalat rakamıyla 7 milyar doları aşan dış ticaret hacmine sahip bir ilimiz. Bu rakam 2014 yılında 8 milyar doların üzerindeydi."

Küresel ekonomik daralmanın Manisa'nın dış ticaret rakamlarına da olumsuz yansıdığını belirten Girit, sözlerine şöyle devam etti:

"Manisa'nın gurur duyacağı bir diğer özelliği ise dış ticaret fazlası veren bir ilimiz. İhracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 119. Bu anlamda Türkiye'nin diğer illerine örnek bir şehir. İhracatta Ege Bölgesinde İzmir'in ardından ikinci sırada yer alan Manisa, Türkiye genelinde 7. sırada yer alıyor. Manisa, 2015 yılında 183 ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdi. Manisa'nın ihracatına sektör bazında baktığımızda, sanayi ürünleri ihracatı 3 milyar 390 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatı 527 milyon dolar. Elektrik-Elektronik, Otomotiv Yan Sanayi, İklimlendirme sektörleri ihracatta öne çıkan sektörlerdir."

BÜYÜK FİRMALAR BEYANNAMESİNİ İSTANBUL'DAN YAPIYOR

Girit, bölgeden aslında çok daha fazla ihracat yapıldığını ancak bazı büyük firmaların ihracat beyannamelerini İstanbul'dan verdikleri için bölge ihracat rakamlarının asıl ihracatın yarısı kadar görüldüğüne dikkat çekti.

Ege İhracatçı Birlikleri olarak geçen yıl 10,5 milyar dolarlık ihracatımız olduğunu anlatan Girit, "Manisa'da ve bölgemizde olan büyük firmalar, ihracatçı birliği olarak bizim ihracatçı birliğimizi değil de kendi alanlarında olan İstanbul'daki başka ihracatçı birlikler üzerinden ihracat beyannameleri açıyor. Eğer açmasalardı yani bulundukları yerden borsadaki gibi ürün bulunduğu yerden tescil edilmiş olsaydı bu manada Ege İhracatçılar Birliği olarak ihraç değerimiz 20 milyar dolar mertebesinde olacaktı. Vestel gibi Pektim gibi firmaları kastediyorum. Bu firmalar beyanname işlemlerini tabi belki haklı gerekçeleri olabilir İstanbul üzerinden yapmaktalar" dedi.

MANİSA ÇOK DAHA İYİ BİR NOKTAYA GELECEK

Manisa'dan daha katma değerli ürün ihracatı için Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşmaya yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Girit, "Manisa, AR-GE, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşmayı özümsemiş çok sayıda firmanın yatırım yaptığı bir ilimiz. Bu nedenle Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmada Manisa'yı bugünkünden çok daha iyi bir noktada göreceğimize inanıyorum. Bu süreçte devlet yardımlarından azami yararlanmak hayati öneme sahip. Ege İhracatçı Birliklerinden arkadaşlarımız bugün devlet yardımları ve tarımsal iadelerle ilgili bilgi verecekler" diye konuştu.

Ege İhracatçı Birliklerinin 1939 yılında kurulan ilk sektör birliği olduğuna dikkat çeken EİB Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Coşkun ise şunları söyledi:

"12 tane birliğimizin 7 tanesi tarım 5 tanesi de sanayi birlikleridir. Rakamlarla bizi ifade edecek olursak 12 ihracatçı birliğimiz var, 7 bin 500 ihracatçı üyemiz var, 200'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz ve geçen sene 2015 yılı itibariyle 10,5 milyar dolarlık bir ihracat yapılmış durumda."

DEVLET DESTEKLERİ ANLATILDI

EİB Devlet Yardımları Şube Müdürü İsmail Saydam, Ege İhracatçılar Birliği bünyesinde vermiş oldukları devlet yardımlarından bahsederek destekleri şöyle sıraladı:

"Yurt dışında gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesi, yurt dışı birim, marka ve tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi, pazara giriş belgelerinin desteklenmesi, Türk ürünlerinin yurt dışında markalaşması, Türk malı imajının yerleştirilmesi ve Turqualıty®'nin desteklenmesi, tasarım desteği ve uluslararası nitelikteki yurt içi fuarların desteklenmesi."

Toplantının en son sunumunu EİB Devlet Yardımları ve Tarımsal İadeler Şube Şefi Kenan Acet tarımsal iadeler konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantıda, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Karata da Manisalı ihracatçılara 2015 yılı değerlendirmesi, 2016 yılı öngörüleri ile ilgili bir sunum yaptı.

Toplantı ihracatçıların merak ettiği soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Ege’nin İhracatı Aslında İki Kat Daha Fazla

Ege’nin İhracatı Aslında İki Kat Daha Fazla

Ege’nin İhracatı Aslında İki Kat Daha Fazla

Ege’nin İhracatı Aslında İki Kat Daha Fazla

Ege’nin İhracatı Aslında İki Kat Daha Fazla

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim