• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C

Ege'de fide dikim sezonu açıldı

Ege'de fide dikim sezonu açıldı
Şubat ayının ortasına gelinmesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte üreticiler için fide dikim sezonu açıldı.

Şubat ayının ortasına gelinmesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte üreticiler için fide dikim sezonu açıldı. Fide uygulamasının tarım üretimindeki önemi ve ekonomik katkılarından bahseden Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dursun Eşiyok, sebze ve meyve üretiminin tohumlama veya fideleme şeklinde iki yöntemle yapıldığını ifade etti.

Otsu bitkilerin üretilmesinde kullanılan fidelerin, türüne göre 2 ay ile 2 yıl arasında ömrü olduğunu belirten Aşiyok, fideyle sebze ve meyve üretiminin avantajlarını anlattı. Prof. Dr. Eşiyok, "Fideyle meyve ve sebze yetiştirmenin birinci avantajı, toprakta daha kısa süreyle yetiştirildikleri için üreticiler tarafından tercih edilmesidir. İkinci avantajı da erkenciliktir. Erkencilik, tohum ekimiyle kaybedilen zaman içerisinde aynı yerden birden fazla ürün alınabilmesini sağlar." dedi. Her sebzenin fideyle dikiminin mümkün olmadığını, birim alanda ürün sayısı çok olan sebzelerin tohum yoluyla yetiştirilebileceğini belirtti.

Ege Bölgesi'nde fide dikiminin nisan ayının 15'ine kadar yapıldığını ifade eden Eşiyok, "Tohum ekimleri şubat sonu mart başı yapılırken fide nisan ayının ortasında yapılmaktadır. Tohum tercih etmeyip fide diken çiftçi, mart başı ile nisan ortasındaki 45 günlük süre zarfında başka bir ürün ekerek erkencilikten faydalanabilir." diye konuştu.

HER BİTKİ FİDELEMEYE UYGUN DEĞİL

Kavun, karpuz, hıyar, kabak, börülce ve fasulye gibi şaşırtma şokuna uygun bitkilerin fide dikim yöntemiyle yetiştirilemediğini belirten Dursun Eşiyok, bu bitkiler için son yıllarda geliştirilen dikim uygulamalarından bahsetti: "Şaşırtma şokuna adaptasyonu yeterli olmayan bitkiler, kök fide dikimi yapılarak yetiştirilemiyor. Bu yüzden korumalı koşullar altında, nem ve ışık kontrolü yapılarak toprağı, torfu ve gübresiyle birlikte sökülerek fideleme yapılmaktadır." dedi.

FİDE SATIŞI NİSAN SONU

EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nün yaptığı çalışmalardan da bahseden Prof. Dr. Eşiyok, 300 dekarlık alanda öğrencilerle birlikte meyve ve sebze yetiştirdiklerini, böylelikle uygulamalı öğrenme imkanı sunduklarını belirtti. Nisan sonu itibariyle hobi bahçeciliği için domates, biber ve patlıcan fidesi satılacağını sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim