• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Ege Ürünleri Dünya Baharat Kongresi’nde Tanıtıldı

Ege Ürünleri Dünya Baharat Kongresi’nde Tanıtıldı
Küresel sağlık otoriteleri kendi yurttaşlarına gıdaları güvenli sağlamak için misyon üstlenen çeşitli ticari kuruluşların güçlü desteği ile Hindistan...

Küresel sağlık otoriteleri kendi yurttaşlarına gıdaları güvenli sağlamak için misyon üstlenen çeşitli ticari kuruluşların güçlü desteği ile Hindistan Baharat Birliği tarafından düzenlenen Dünya Baharat Kongresi'nde (WSC) 200 uluslararası ve 700 civarında Hintli katılımcı yer aldı. Kongreye, Türkiye'den 10'un üzerinde sektör temsilcisi de katıldı.

Dünya Baharat Kongresi (WSC) 27-29 Şubat 2016 tarihlerinde, Dubai'de gerçekleşen Gulfood Fuarı'nın hemen ardından, Hindistan'ın Gucerat eyaletinde Ahmedabad kentinde düzenlendi. Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu ile Ege Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi'nin katıldığı Dünya Baharat Kongresi (WSC), ithalatçılar, ihracatçılar, düzenleyiciler ve baharat sektörünün diğer paydaşlar arasında tartışma ve etkileşim için küresel bir platform haline dönüştü.

Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, kongrede Türkiye'nin baharat ihracatını ve Hindistan-Türkiye arasındaki gıda ihracatı hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Her iki ülkenin ekonomi dinamiklerinin benzer olduğuna dikkat çeken Tarakçıoğlu, "Genç nüfus ve kalkınmakta olan ekonomi olmaları gibi özelliklerinden dolayı gıda konusunda özellikle çok uluslu şirketlerin hedef pazarı konumundayız. Türkiye'nin ihracatının Hindistan'dan ithalatına karşın düşük durumda. Özellikle kekik, defne yaprağı ve adaçayı gibi ürünler Hindistan pazarına henüz yeni giren ürünler ve pazarda potansiyellerinin yüksek olduğunu görüyoruz" dedi.

Başkan Tarakçıoğlu, Dünya Baharat Kongresi'nde baharat endüstrisindeki ürünlerin, pazarların ve son trendlerin dile getirildiğini belirtti.

Kongreye katılan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, "Birliğimizin iştigal sahasına giren kimyon ve anason ile ilgili dünya üretim rakamlarına baktık. Hindistan'da 220 bin ton kimyon üretimi olacak, rekolteleri gayet iyi. Suriye'de 4-5 bin ton anason üretimi bekleniyor" dedi.

Dünya gıda güvenliği konularında hızlı değişimler yaşandığını kaydeden Başkan Hemsi; "Dünya genelinde tuz yerine baharat tüketimi artıyor, bunda iki etken öne çıkıyor. Birincisi insanların değişik tatlar ve yeni lezzetler arıyor olması, diğeri ise baharatların antioksidan etkisi ve metabolizma hızlandırma özellikleri ile sağlığımıza faydaları" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Temiz ve kaliteli baharat üretimini sağlamak için verimli ve müşteri odaklı tedarik zinciri ağı kurmak için artan bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekilen kongrede, bu ihtiyacın özellikle kişniş, kimyon, rezene, çemen, ajowan, kereviz gibi tohumlarda ortaya çıktığı görüşü oluştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim