• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Ege Üniversitesi yüzde 100 doğal ürünlerle yurt dışına açılacak

Ege Üniversitesi yüzde 100 doğal ürünlerle yurt dışına açılacak
Zeytinyağından kuru patlıcana, organik çörekotu yağından salça, yoğurt ve kefire 20'den fazla çeşitte ürünü organik ve iyi tarım uygulamaları yolu...

Zeytinyağından kuru patlıcana, organik çörekotu yağından salça, yoğurt ve kefire 20'den fazla çeşitte ürünü organik ve iyi tarım uygulamaları yolu ile yüzde 100 doğal olarak üreten Ege Üniversitesi, kuracağı yeni tesis ile üretimini artırarak tüm Türkiye ve yurt dışına açılmayı hedefliyor.

Türkiye'nin en köklü ziraat fakültelerinden birine sahip olan Ege Üniversitesi, zeytinyağından peynire, salçadan reçele ve yumurtaya, çim gübresinden organik keten ve çörekotu yağına kadar geniş ürün gamı ile İzmirlilere hizmet veriyor. Organik ve iyi tarım uygulamaları yöntemi ile üretilen yüzde 100 doğal gıdanın adresi olan Ege Üniversitesi, Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliğinde kurmayı planladığı tesis ile üretim miktarını artırıp ürünlerini tüm Türkiye ve yurt dışına da ulaştırmayı hedefliyor. Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Bolca, tesisin hayata geçirilip üretimin artırılması halinde, halen iki noktada satışa sunulan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliği ürünlerinin Bornova, Alsancak ve Karşıyaka satış noktalarının yanı sıra internet üzerinden de satışının yapılmasının planlandığını söyledi. Hedefler arasında Ukrayna, Avustralya ve Amerika'ya ihracat yapılması da bulunuyor.

"Ürün talebine yetişemiyoruz"

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliği ürünlerinin, Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliği ve Mordoğan Araştırma, Uygulama ve Deneme İstasyonunda organik ve iyi tarım uygulamaları yolu ile üretildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Bolca, "Halkımızın bu konuda bize çok ciddi bir güveni ve talebi var ancak şu an bu talebi karşılayamıyoruz. Şu anda günlük 3 tona yakın süt işleme kapasitemiz var. Rektörlüğümüzün de destek verdiği proje sonucu son teknoloji ile donatılmış modern tesisimizin bir yıl içinde tamamlanması halinde bu kapasitemizi 15-20 tona kadar çıkarmayı planlıyoruz" dedi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliği markasının çok değerli olduğunu ve bu markaya güvenerek halkın Ege Üniversitesi ürünlerini güven içinde tükettiğini ifade eden Bolca, kısa zaman önce tüm ürünlerin sertifikalandırıldığını ve isim haklarının alındığını söyledi. Zeytinyağının artık plastik ambalaj yerine 5 kiloluk teneke ve 1 litrelik cam şişelerde satılmaya başlandığını belirten Mustafa Bolca, "Dünyanın en sağlıklı ürünü zeytinyağı. Uzun süre saklanabilmesi ve sağlıkla tüketilebilmesi için cam şişeye geçerek halkımıza daha güvenilebilir bir ürün sunmaya başladık" dedi.

"Çiftçinin halinden anlayan mezunlar yetiştiriliyor"

Tarım İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi'nin de desteği ile örnek bir tesis kurmayı planladıklarını ifade eden Dekan Vekili Mustafa Bolca, "Tüm Süt Teknolojisi bölümü öğrencilerimiz tesisimizde daha uzun yaz stajı yapabilecek ve üretimin her aşamasında yer almış olacak. Ziraat Fakültesinde üretimde yer almayan, tarlada çapa yapmayan, ahır temizlemeyen, çiftçinin halinden anlamayan öğrenci mezun etmek istemiyoruz" açıklamasında bulundu.

"Doğal gıdaya bir adım uzaklıktayız"

Menemen ve Mordoğan'da üretilen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliği ürünlerinin tarladan toplandıktan ya da üretildikten birkaç saat sonra halka sunulduğunu söyleyen Prof. Dr. Bolca, "Ege Üniversitesi'nde doğal gıdaya bir adım uzaktayız. Doğal beslenebilmek için kentten köye doğru bir yönelim var son yıllarda ancak buna hiç gerek yok. Biz doğal gıdayı halkımıza Ege Üniversitesi markası ile sunuyoruz" diye konuştu.

Yeni üretimler yolda

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin çalışan, üreten, kazanan ve katma değer yaratan bir fakülte olduğunu belirten Bolca, devam eden altyapı çalışmalarına yeni tesisin eklenmesi halinde Menemen'de gezen tavuk yumurtası üretiminin artırılmasının yanı sıra besi hayvancılığı, mantarcılık ve Mordoğan'da arıcılık gibi yeni üretimlere de başlamak istediklerini dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin projesi dahilinde 13 kovanla başlayan arıcılık faaliyetlerinin şimdiden 65 kovanla devam ettiğini belirten Bolca, "Hedefimiz 2017 yılında bu sayıyı 200 kovana çıkarmak. Mordoğan'ın birbirinden güzel aromalı otlarını barındıran maki-funda bitki örtüsü içine yerleştirdiğimiz kovanlarımızla gelecek seneden itibaren bal, polen, arı sütü gibi ürünlerin yanı sıra astım ve bronşit hastalarına kurmayı planladığımız apiterapi merkezimizle de hizmet vermek istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Ege Üniversitesi yüzde 100 doğal ürünlerle yurt dışına açılacak

Ege Üniversitesi yüzde 100 doğal ürünlerle yurt dışına açılacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim