• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Efkan Ala'dan Okmeydanı açıklaması

Efkan Ala'dan Okmeydanı açıklaması
İçişleri Bakanı Ala, Türkiye'nin Okmeydanı'nda yaşadığı olayları haketmediğini ve herkesin aklını başına almasının gerektiğini söyledi.

Efkan Ala, Yalova'daki bir Halk Eğitim Merkezi'nde son günlerde yaşananlar hakkında açıklama yaptı.
 
İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti'nin, kurulduğu andan itibaren vatandaşların düşüncelerini özgürce ifade edebilmesi için yasal değişiklikler yaptığını söyledi.
 

Özgürlükçü, hürriyetçi bir partiye sahip olduklarını belirten Ala, "Daha da var, onları da yapacağız. Özgürlükçü, hürriyetçi bir partiyiz ve bunun adımlarını attık. Bunu uyguladık. Sadece söz olarak söylemiyorum ama her şeyin bir kuralı var" ifadesini kullandı.
 
Okmeydanı'nda yaşanan olaylara değinen Ala, bunun "kuralsız anarşizm" olduğunu vurguladı.
 
İstanbul'da yeni miting alanları oluşturulduğunu anlatan Ala, şöyle devam etti:
 

"Biz, 'İstanbul’da vatandaşlarımız çok daha geniş kitlelerle düşüncelerini ifade etsin hatta bizi eleştirecek düşüncelerini de ifade edebilsin, biz de onların güvenliğini alalım, güvenlik hizmetini sunalım' diye çok büyük miting alanları yaptık. Bu alanlardan biri Kazlıçeşme, biri Maltepe. Daha küçük küçük alanlar da yapacağız ama biri 2,5 milyona yakın insan alıyor, biri 1,5 milyona yakın insan alıyor. Ayrıca İstanbul'un tam ortasında Yenikapı merkezinde yaptık. Şimdi buralar dururken onlar gösteri değil, onlar vatandaşa saldırı, polise saldırı, kendilerine saldırı. Yazık oluyor."
 
"BU ŞİDDET BU VANDALİZM NEDEN?" 
 
İnsanların, düşüncelerini ifade edebilmesi için televizyon, gazete ve başka platformların fazlasıyla olduğunu dile getiren Ala, bunun topluca yapılması isteniyorsa İstanbul'da 3 büyük alan bulunduğunu belirtti.
 
Küçük alanlar da bulunduğuna işaret eden Ala, şunları kaydetti:
 
"Kadıköy'de de yapılıyor şu anda ama o sonra değişecek. Bu kadar imkan varken bu şiddet, bu Vandalizm neden? Bu, gerçekten Türkiye'ye yakışmıyor, bize yakışmıyor. Düşüncenin, ifadenin, ifade etme özgürlüğünün önünü açıyoruz ama düşüncesi olmayanlar eylemle kendilerini ifade etmek istiyor. Ona da izin veremeyiz. Bu yanlıştır, bunun kimseye faydası yoktur. Hepimiz aklımızı başımıza alalım. İnsanlar ölüyorlar, orada polise saldırılıyor. Polis araçlarının içerisine molotofkokteyli atılıyor. Türkiye bunlara layık değil, bunları kaldıralım. Bunlara izin vermeyiz, böyle şeyler olamaz, olmamalı. Bunun tedbirlerini alıyoruz ama arzu ediyoruz ki CHP milletvekilleri de o göstericiler içerisine girmesin. Oradan güç alıyorlar bunlar. Bu göstericiler, orada milletvekili olunca güç alıyor. CHP, hükümete, millete bir şey söyleyecekse 2,5 milyon kişinin alınabileceği bir meydanı tahsis ederiz. Gitsin, Kazlıçeşme'de söylesin. Onu da mı dolduramıyor, diyelim ki o zaman 1,5 milyon alan Yenikapı'ya gitsin. Onu da mı dolduramıyor, o zaman kendini gözden geçirsin. Nasıl oluyor da AK Parti 2,5 milyon kişinin aldığı meydanı dolduruyor da CHP 1,5 milyon alan meydanı dolduramasın. Kendini gözden geçirsin. Sokaklarda vatandaşlarımızı tahrik edecek her türlü yanlış düşünceden, yanlış sözden vazgeçilmelidir. Bu, doğru bir yöntem değildir, doğru bir yol değildir."
 
Ala, Türkiye'nin, Batı standartlarındaki demokrasilerle aynı ligde bir yapıya sahip olduğuna dikkati çekti.
 
Daha ileri bir demokrasiye ulaşacaklarını anlatan Ala, "Türkiye'deki sistem yetmezliğini, demokrasi yetmezliğini biz de biliyoruz ve şimdiye kadar bunu ilerlettik. Bundan sonra daha çoğul yapacağız. Bunun adına da hedef koyduk, 'ileri demokrasi' dedik. Gelişmiş ülkeler standartlarında bütün argümanlar olacak, oluyor da ama buna katkıda bulunmak lazım. Bunu engelleyecek böyle daha önceki şiddet eylemlerine benzer eylemler yapmak son derece yanlıştır, kimseye bir faydası yoktur" değerlendirmesinde bulundu.
 
Polis okullarının kapatılmasına yönelik hazırlıkların hatırlatılması üzerine Ala, her devletin reforma ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bu konuda çalışmalarının sürdüğünü bildiren Ala, "O alanda da jandarma, polis, sahil güvenlik ve nüfus alanıyla ilgili çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz ama 'tamamlanmış' diyemiyoruz. O konularla ilgili paketimizi de önce Bakanlar Kurulumuza, sonra da TBMM'ye sunacağız" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim