• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Edirne’de, Medeniyetler İttifakı Konferansı gerçekleştirildi

Edirne’de, Medeniyetler İttifakı Konferansı gerçekleştirildi
Edirne Valiliği, Medeniyetler İttifakı Türkiye Ulusal Eşgüdüm Kurulu ve Trakya Üniversitesi işbirliği ile "Yeni Dünya, Yeni Türkiye ve Medeniyetler İttifakı"...

Edirne Valiliği, Medeniyetler İttifakı Türkiye Ulusal Eşgüdüm Kurulu ve Trakya Üniversitesi işbirliği ile "Yeni Dünya, Yeni Türkiye ve Medeniyetler İttifakı" konferansı T.Ü Balkan Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Necip Taylan'ın yaptığı konferansa, Başbakan Müşaviri ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Prof. Dr. Hüsrev Hatemi konuşmacı olarak katıldı.

Edirne Valisi Günay Özdemir, konferansın açılışında yaptığı konuşmada Edirne'nin medeniyetler şehri olduğunu ifade ederek, "Hocalarımız medeniyetler konusunda kitaplarını okuduğumuz örnek aldığımız kişiler. Edirne, gerçekten medeniyet konusunda çok önemli merkezlerden birisi. Tarih boyunca farklı medeniyetlerin kurulduğu en sonunda da Osmanlı Medeniyetinin kurulduğu, İstanbul'u fetheden medeniyetin kurulduğu bir şehirdir Edirne. Osmanlı, Edirne'de öyle bir medeniyet kurmuş ki farklı inanç ve düşüncedeki insanlar kendi inanç ve düşüncelerini yaşamışlar. Farklı medeniyetler Edirne'de hep beraber barış içinde yaşamışlar. Edirne 1912'de nüfusun yapısına bakıldığında, nüfusun yarıdan fazlası gayrimüslimdir. Yahudi, Hristiyan ve Ermeni olarak 50-60 bin civarında bir nüfus vardır. 40 bin civarında da Müslüman nüfus vardır. Bu da gösteriyor ki; Osmanlı, Edirne'de öyle bir medeniyet kurmuş ki farklı inanç ve düşüncedeki insanlar kendi inanç ve düşüncelerini yaşamışlar. Aynı zamanda da bunların ortak bir yaşama alanı ve biçimi oluşmuş. Yahudi, Hristiyan ve Müslüman inanç ve düşüncesini yaşamıştır. Aynı zamanda okuluyla, hastanesiyle yetimhanesiyle, evlenme ve her türlü hukuki işlemiyle kendi yaşama alanı olmuş ve ortak bir yaşama alanına da çok önemli katkılar sunmuştur" dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Edirne'nin tarihi ve kültürüyle bugünlere ışık tuttuğunu dile getirerek, katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, emekli öğretim üyeleri Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Prof. Dr. Hüsrev Hatemi sunum yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim