• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

‘Edirne kırmızısı’ UNESCO’ya göz kırpıyor

‘Edirne kırmızısı’ UNESCO’ya göz kırpıyor
Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da uğruna casusluk faaliyetlerinin yapıldığı "Edirne Kırmızısı" için UNESCO Dünya Somut Olmayan...

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da uğruna casusluk faaliyetlerinin yapıldığı "Edirne Kırmızısı" için UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne başvuracaklarını söyledi.

Edirne'de gazeteci Orkun Akman'ın araştırmaları sonucu gün yüzüne çıkardığı "Edirne Kırmızısı'nı ayrıntılarıyla anlatan "Mükemmel Edirne Kırmızısı" isimli kitap Amerika'dan çıktığı yolculuğunun ardından 1 ay sonra Trakya Üniversitesi Kütüphanesi'ne kazandırıldı.

Edirne'nin dünya literatürüne kabul ettirdiği rengi "Edirne Kırmızısı'nın konu alındığı Fransızca ismiyle "Adrinople - Le Rouge Magnifique" yani "Edirne - Mükemmel Renk" kitabı T.Ü. Kütüphanesi'ne kazandırıldı.

Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphane'de özel bölmedeki yerini alan kitap için gerçekleştirilen törene Rektör Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Cem Uzun, Kütüphane Dökümantasyon Daire Başkanı Recep Zogo ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu'nun yanısıra çok sayıda akademisyen ve tarihçi katıldı.

Toplantıda konuşan Kütüphane Dökümantasyon Daire Başkanı Recep Zogo, Edirne Kırmızısı'nın bilinen tarihinin 17'inci yüzyıla dayandığını belirterek, "Bu renk Edirne'ye özel bir renk ve o dönemde Avrupalılar bu rengi elde etmek için Edirne'ye ajanlarını yolluyorlar. Sonrasında bu rengi alıp Avrupa'ya götürüyorlar. Biz bu rengin anlatıldığı kitabı almak için çok uğraştık. Özellikle bir kitap olmadan çalışma yapmak çok zor. Kulaktan duyma bilgilerle bu iş olmuyor. Fransa ve İngiltere'de bu kitaba ulaşmaya çalıştık fakat olmadı. En son Amerika'dan kitabımızı getirdik. Yaklaşık 1 ay sürdü bu yolculuk" dedi.

"Edirne Kırmızısı'na üniversite'nin sahip çıkması çok sevindirici"

Konuyu Edirne gündemine taşıyan gazeteci Orkun Akman da konuyu Edirne gündemine taşımanın kendisi için hem zor hem de keyifli olduğunu dile getirerek, "Bu keyfi de bu yılın Mart ayında önce Hudut Gazetesi'nde sonra da kişisel bloğumda "Paylaşılamayan Renk - Edirne Kırmızısı" yazı dizisiyle yayınladık. Bundan sonra çok güzel olumlu geri dönüşler aldık. Çünkü literatürde Edirne adının geçtiği bir rengin çokça bilinmediğini gördüm. Bu konuya Edirne'deki kurumlar sahip çıkması çok önemliydi. Aradan geçen zamanda özellikle bilimle büyüyen bir kurumun sahip çıkması kentlilik bilinci açısından da çok sevindirici" ifadelerini kullandı.

"Yeni bir renk geliyor"

Edirne kırmızısının artık bir turistik veya ticari obje olarak değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizen Akman, "Son olarak şunu söylemek istiyorum. Edirne kırmızısını bir şekilde kenara koyduk. Şu an Emel hocamla yeni bir renk üzerinde çalışma ve araştırmamız var. Edirne'yle tarihi geçmişi olan bir şey. Onu şimdilik söylemeyelim, ileride ortaya çıkınca tekrar paylaşırız" şeklinde konuştu.

Rektör Erhan Tabakoğlu ise Edirne Kırmızısı kitabını kütüphaneye koymanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, "Süheyl Ünver'in dediği gibi Her şey biter Edirne bitmez. Her küçük ayrıntısının bir büyük hikayesi vardır. Bunlar gün yüzüne çıkmayı bekliyor işte belki çok önemsemediğimiz çinilerdeki Edirnekari'deki o kırmızı renk bir dönem efsane olmuş, casusluk işlevlerine konu olmuş. 17. Yüzyılda bu rengi bulabilmek için insanlar bir çaba göstermişler. Edirne'ye ait bir kültürü tekrar gün yüzüne çıkartıyoruz. Üniversiteye düşende budur. Bu anlamda gerçekten önemli bir iş yapılmıştır. Bu kırmızıyla artık hediyelik eşyalar, yeni tasarımlar, yeni sanat eserleri belki gün yüzüne çıkacak. Biz var olan değerlerimizi yaşatacağız. Daha da büyütmek için uğraşacağız" ifadelerini kullandı.

'Edirne kırmızısı" UNESCO'ya göz kırpıyor

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da Edirne Kırmızısı'nın UNESCO "Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi"ne girmesi için çalışma yürüttüklerini belirterek, "Edirne Kırmızısı'nın UNESCO'nun "Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi"ne girmesi için çalışma yürütüyoruz. 2018'in ilk toplantısında üniversitemiz, belediyemiz, müdürlüğümüz ve bu işe gönül veren kişilerin katkılarıyla bu değerin tanıtımını yapacağız. Yerel, ulusal ve UNESCO bazında Edirne'nin çok önemli değerleri var. Bunu daha da arttırmak istiyoruz. Edirne Kırmızısı'nı da ilk önce il envanterine, ardından ulusal envantere ve nihayetinde UNESCO'ya kadar uzanan bir süreç bizi bekliyor. Bunun için çalışacağız ve inşallah hedeflediğimiz yere varacağız" dedi.

‘Edirne kırmızısı’ UNESCO’ya göz kırpıyor

‘Edirne kırmızısı’ UNESCO’ya göz kırpıyor

‘Edirne kırmızısı’ UNESCO’ya göz kırpıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim