• BIST 9524.59
  • Altın 2491.542
  • Dolar 32.5421
  • Euro 34.719
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Edirne Büyük Sinagog'da 41 yıl sonra ilk nikah kıyıldı

Edirne Büyük Sinagog'da 41 yıl sonra ilk nikah kıyıldı
Evlenmeye 1975 yılında karar veren Sara-Rufat Mitrani çifti, ana binayı temizleterek düğünlerini Edirne Büyük Sinogog'ta yapmıştı.

Edirne Büyük Sinagog'da, 41 yıl sonra ilk nikah kıyıldı.

RESTORASYON SONRASI İLK NİKAH

Evlenmeye 1975 yılında karar veren Sara-Rufat Mitrani çifti, ana binayı temizleterek düğünlerini Edirne Büyük Sinogog'ta yapmıştı. Sinagogta daha sonra hiç düğün yapılmadı. Kullanılmayan sinagog, geçen yıllar içerisinde yıkılarak harabeye döndü. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 2010 yılında sinagogda restorasyon çalışması başlattı. Beş yıl süren restorasyonun ardından ayağa kaldırılan sinagog, düzenlenen törenle ibadete açıldı. 1492 yılında Osmanlıya sığınan Museviler için yapılan, 1983 yılına kadar hizmet veren Avrupa'nın en büyük, dünyanın 3'üncü büyük sinagogunda, 41 yıl aranın ardından ilk düğün bugün gerçekleştirildi.

Musevi Cemaati'nin Edirne'deki tek temsilcisi işadamı Rifat Mitrani'nin eşi Sara Mitrani ile evlendiği sinagogda, bu kez kızları Güneş Mitrani ve İstanbul Musevi cemaatinden Anita ve Selim Erentürk'ün oğulları Harun Erentürk için, nikah töreni düzenlendi. Edirne Dilaverbey Mahallesi'nde bulunan tarihi sinagogun bulunduğu cadde ve sokaklar, gece geç saatlerden itibaren trafiğe kapatıldı. Etrafa demir bariyerler dizildi. Davetliler x-ray cihazından geçirilerek sinagoga alındı.

"41 KERE MAŞALLAH"

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, "Bugün yapılan nikah, 41 yıl sonra yapılan nikah olduğu için, "41 kere Maşallah" diyoruz . İnşallah bundan sonra da törenlerimiz burada yapılmaya devam edecektir." dedi.

Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan da "Bugün buranın kadim dostlarını görmekten mutluyuz ve bunların her zaman burada olmalarını istiyoruz. Umuyoruz ki bundan sonrada burada olurlar." şeklinde konuştu.

"İNŞALLAH TORUNLARININ DÜĞÜNLERİNİ DE BURADA YAPARLAR

Sinagogda 41 yıl önce kızı Sara'yı evlendiren anneanne Güneş Sinevi ise "Çok mutluyuz. Burada kızımın düğünü de çok güzel geçti. Bugün torunumunda nikahının burada yapılması beni duygulandırdı. Edirne'yi çok seviyoruz. Kızımın nikahının ve torunumun nikahının burada yapılması çok büyük bir mutluluk. İstanbul'da yapsaydık bu kadar güzel olmazdı. İnşallah torunlarının da düğünleri burada olur." diye konuştu.

Hazan Nesim Beruhiel'in yönettiği nikahta, Tevrat'tan bölümler okundu. Nikahın bir kısmında Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için de dua edildi. Yapılan dini nikahın ardından resmi nikah kıyıldı. Sinagogda düzenlenen düğün merasimine İstanbul'dan çok sayıda Musevi cemaati üyesi de katıldı. Geline evlilik cüzdanını Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan verdi.Cihan

Edirne Büyük Sinagog'da 41 yıl sonra ilk nikah kıyıldı

Edirne Büyük Sinagog'da 41 yıl sonra ilk nikah kıyıldı

Edirne Büyük Sinagog'da 41 yıl sonra ilk nikah kıyıldı

Edirne Büyük Sinagog'da 41 yıl sonra ilk nikah kıyıldı

Edirne Büyük Sinagog'da 41 yıl sonra ilk nikah kıyıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim