• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C

Eco Ülkelerine, Ticareti Kolaylaştıracak Anlaşma İçin

Eco Ülkelerine, Ticareti Kolaylaştıracak Anlaşma İçin
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) 20. Yürütme Kurulu toplantısında konuştu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) 20. Yürütme Kurulu toplantısında konuştu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bütün bölge ülkelerini, ticareti kolaylaştıracak ECOTA anlaşmasına imza atmaya çağırdı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) 20. Yürütme Kurulu Toplantısında; bölge ülkeleri arasında işbirliğini artırma, başta vize olmak üzere ticaretin önündeki tüm engeli kaldırma, gümrük modernizasyonu ve uyumu ile alt yapının güçlendirilmesi konularına vurgu yapıldı. Ticareti kolaylaştıracak ECOTA Anlaşmasının bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulunuldu.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) 20. Yürütme Kurulu Toplantısının açılışı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ECO CCI ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Mian MuhammadAdrees, ECO Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça ve İran Ticaret Sanayiler Madenler ve Tarım Odası Başkan Yardımcısı Gholam hossein Shafie'nin katılımıyla gerçekleşti.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yaptığı konuşmada, ECO'nun çok stratejik bir konuma sahip olduğunu ifade ederek, dünyada ekonomik aktivitelerin batıdan doğuya doğru kaydığı bir sürecin yaşandığını anlattı. Ticareti artırmak ve bölgenin refahını yükseltmek için yapılması gerekenler üzerinde duran Yılmaz, bölge ülkelere ticareti kolaylaştıracak ECOTA anlaşmasını hayata geçirme çağrısında bulundu. Yılmaz, aslında ECOTA'nın yeterli olmadığını belirterek "Hemen arkasından burada bir serbest ticaret bölgesi oluşturulması gerekir. Ticareti ve ulaştırmayı kolaylaştırmalıyız. Gümrük standartlarını uyumlaştırmalı ve geliştirmeliyiz. Ayrıca altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Bu bölgeye daha fazla yabancı yatırım çekilebilir" dedi.

Özel sektörün güven, doğru bir hukuk sistemi ve yatırım ortamı istediğini söyleyen Yılmaz, "Serbestliği ne kadar artırabilirsek, zenginliği de o kadar yükseltiriz. AB zenginlik ve barışa katkı anlamında çok güzel bir örnek" diye konuştu. Bakan Yılmaz, özellikle uygulama üzerinde dururken, "Konuşmak, anlatmak güzel ama esas olan uygulama" dedi. Ticaretin önündeki engelleri kaldırabilmek için iş dünyasının karar alıcılarla lobi yapabileceğini belirten Yılmaz, "İş dünyası sonuç odaklıdır. Onları siz harekete geçirebilirsiniz" diye konuştu.

TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELİN KALKMASINI İSTEDİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da dünya ekonomisinde güneşin yeniden doğudan doğmaya başladığını kaydederek, ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasıyla başarının geleceğini anlattı ve Türkiye örneğini verdi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yılda 25 milyar dolar yabancı sermaye çektiğini hatırlatarak, ECO Bölgesi içerisinde de ECOTA anlaşmasının yürürlüğe girmesini istediklerini dile getirdi. ECO bölgesinin önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen dünya ticaretinden aldığı payın düşük olduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu, özellikle bölge ülkelerinin birbiriyle ticaretinin azlığından yakındı.

Gümrüklerin modernizasyonunun büyük önem taşıdığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "İki komşu ülkenin gümrüklerinin çalışma saatleri bile uyumlu değil. Gümrük idarelerinde standartların aynı olması lazım" diye konuştu. E-TIR uygulaması hakkında da bilgi veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda İran'la birlikte pilot uygulamayı başlattıklarını anlattı.

Tahkim konusunun da ticaret açışından çözülmesi gereken bir sorun olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, "ECO olarak tahkimin merkezinin neresi olacağını tartışıyoruz. Öncelikle sistemi kurmamız lazım" diye konuştu.

DİĞER KONUŞMACILAR

ECO CCI ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Mian MuhammadAdrees ise konuşmasında tarihi bir dönemden geçildiğine değindi. Geleneksel olmayan tehdit ve tehlikelerle karşı karşıya bulunulduğunu ifade eden Adress, bölgeler arası işbirliğinin ticaretin artırılmasına ve kalkınmaya katkı sağladığını bildirerek, "Bu işbirlikleri yoksulluğun azaltılmasını sağlayacaktır" dedi.

ECO'nun 20 yılı geride bıraktığını belirten Adress, bu süre zarfında sarf edilen zaman, enerji ve para karşılığında çok daha fazla yol almış olmaları gerektiğini kaydetti. Mian MuhammadAdrees, 20 yıl sonra halen mekanizmaları oluşturmaya çalıştığımızı belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Halen bunları tartışıyoruz. Bu hızla gidersek bu sorunları çözmek için belki 20 yıl daha gerekecek. Bölgesel ekonomiyi büyütme konusunda gerçekten samimi miyiz? Eğer öyleysek çok daha pratik olmamız ve hızlı hareket etmemiz gerek. Dünyanın geri kalanı bizim çok ilerimizde. Hedefe ulaşma noktasında bizden çok öndeler"

İran Ticaret Sanayiler Madenler ve Tarım Odası Başkan Yardımcısı Gholam hossein Shafie de toplantıda yaptığı konuşmada son dönemde yaşanan krizlerin ülke ekonomilerinin birbirlerine yakınlaşması açısından bir fırsat olabileceğini söyledi. Shafie, bölge çok büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen hayata geçirilen işlerin bu potansiyeli yansıtmadığını vurguladı. Vize engelinin ortadan kaldırılmasını isteyen Gholam hossein shafie, banka işlemlerinin basitleştirilmesi ile tarife ve tarife dışı engellerle ilgili sıkıntıları dile getirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim