• BIST 9431.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Ebso’nun Reform Talebi Birer Birer Yanıt Buluyor

Ebso’nun Reform Talebi Birer Birer Yanıt Buluyor
Ege Bölgesi Sanayi Odasının sürdürülebilir büyüme ve istikrar vurgusu ile başladığı kabine üyelerini ziyaretlerinde gündeme getirdiği, ekonomik büyümeye...

Ege Bölgesi Sanayi Odasının sürdürülebilir büyüme ve istikrar vurgusu ile başladığı kabine üyelerini ziyaretlerinde gündeme getirdiği, ekonomik büyümeye ivme kazandıracak reform talepleri birer birer yanıt buluyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EBSO'nun gündeme getirdiği Torbalı OSB'nin otoyol bağlantısı konusunda Karayolları İzmir Bölge Müdürlüğüne "sorunu çözün" talimatını verdi. Bakan Yıldırım, Suriyelilerin mesleklerine göre sınıflandırılarak iş gücüne kazandırılması konusunda da EBSO'nun İzmir'de pilot uygulama önerisine destek verdi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin ise EBSO'nun önerdiği ve 64. Hükümetin eylem planına giren TOKİ modeliyle fabrika yapımı konusunda çalışmaların son aşamaya geldiği müjdesini verdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkan Vekili Işın Yılmaz, Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Vatansever, Yönetim Kurulu üyeleri Kamil Porsuk, Ateş İlyas Demirkalkan, Deniz Gündüz ve Hakan Ürün, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'i makamlarında ziyaret etti.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ı ziyaretlerinde hükümetin terörle mücadele konusunda verdiği mücadeleyi sonuna kadar desteklediklerini vurgulayan EBSO Başkanı Yorgancılar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ile birlikte geçen günlerde gerçekleştirdikleri Çin temasları hakkında bilgi verdi. Çinli e- ticaret şirketlerinin merkezi Zhejiang eyaleti ve Hangzou kentinin sınır ötesi e - ticaret konusunda önemli fırsat sunduğunu ifade eden Yorgancılar, "Sizlerin desteği ile sınır ötesi e ticarette yeni işbirlikleri sözkonusu olabilir. Küçük ölçekleri büyüklerin içine taşıyan sınır ötesi e- ticaret sistemiyle KOBİ'lerin üretimlerini birleştirip pazara sunma imkanı var" dedi.

81 İLE ÖRNEK OLALIM

Görüşmede ayrıca, İzmir'in trafik sorununa köklü bir çözüm getiren ve kente büyük bir değer katan Körfeze Tüp Geçit projesinden duydukları heyecanı dile getiren EBSO Başkanı Yorgancılar, "Menemen'de sona eren çevre yolunun Aliağa OSB'ye kadar uzatılması ve tren hattının Çandarlı Limanına uzatılması yatırımlara ve üretime ivme kazandıracak unsurlar arasında yer alıyor" dedi.

Torbalı OSB'nin otoyola bağlantı sorununa da değinen Yorgancılar, şunları söyledi: "Ayrıca Suriyeli sığınmacıların istihdamında mesleki sınıflandırma ihtiyacı sözkonusu. Bu insanları istihdam edelim ancak meslekleri konusunda sertifikasyon olmaması sıkıntı oluşturuyor. İzmir'de pilot bir uygulama yapalım. Suriyelilerin mesleklerine göre sınıflandırılmasını sağlayalım ve iş gücüne kazandırılmasını kolaylaştıralım. 81 ile örnek olalım."

ANINDA ÇÖZÜM

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EBSO heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği kabulde ilk olarak Torbalı OSB konusunda Karayolları İzmir Bölge Müdürlüğüne "sorunu çözün" talimatı verdi.

Torbalı'daki otoyol gişelerinin geriye alınması işini Karayollarının üstleneceğini, otoyol bağlantısı ile kavşak düzenlemesinin ise Torbalı OSB ve sanayiciler tarafından gerçekleştirileceğini belirten Yıldırım, "Suriyeli mültecilerin mesleki sınıflandırması ve sertifikasyonu konusunda İzmir Valiliği bu kayıtları sağlar, EBSO ile paylaşır. Sektörlerden talepler, valilik kanalı ile gerçekleştirilir ve işe yerleşmeleri sağlanır. Bu çalışma aynı zamanda 81 ile örnek teşkil eder" diye konuştu.

İHRACATTAKİ DÜŞÜŞE ÇARE

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile gerçekleşen görüşmenin önemli gündem maddesi ise düşen ihracata çözüm yolları oldu. Ocak ayı ihracatının uzun yıllardan bu yana ilk kez 10 milyar doların altına düştüğünü ifade eden Yorgancılar, düşen ihracata karşı alternatif pazar arayışlarının yanı sıra ithalata olan bağımlılığı azaltıcı düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Yorgancılar, görüşmede ayrıca TOKİ modeliyle fabrika yapılması, meslek liselerinin TOBB'a devredilmesi ve Tire, Ödemiş'e et ve süt ürünleri konusunda eğitim verecek ve İzmir'i pilot il yapacak bir fakülte taleplerini dile getirdi. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, TOKİ'nin fabrika yapması ile ilgili proje konusunda çalışmaların sonuna gelindiğini belirtirken, meslek liselerinin TOBB'a devri konusunda da olumlu görüşe sahip olduğunu vurguladı.

Yerli üretimi destekleyerek ithalata bağımlılığı azaltma konusunda yeni modeller üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Metin, "2016 zor bir yıl olacak ancak, devamında parlak bir gelecek öngörüyoruz. Dubai ve Tahran'da kurmayı planladığımız ticaret merkezleri konusundaki çalışmaları sıklaştırdık. Tahran'ın en güzel yerinde Cumhurbaşkanımızın da katılımı ile ticaret merkezi açma çalışmalarında belli bir aşamaya geldik. Bizim görevimiz sizlerin, üreticinin, sanayicinin ihracatçının önünü açmak" diye konuştu.

YASA VE MEVZUAT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ile bir araya gelen EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ise, meslek liselerinin TOBB'a devri sağlandığı takdirde sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman sıkıntısının çözümü konusunda önemli mesafe alınacağını ifade etti. Gökçüoğlu, "Kalkınmanın en büyük itici gücü olan eğitim sisteminin gelişen koşullara uygun olarak revize edilerek, özellikle işgücü arz talep dengesinin sağlıklı işlemesi adına meslek liselerinin özel sektöre devri yani TOBB'a devri ve OSB'lere açılacak meslek liselerinin teşvik edilmesi yerinde olacaktır" dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Porsuk ise Kemalpaşa OSB'de hayata geçirmeyi hedefledikleri meslek lisesi konusunda destek talebinde bulundu. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise mesleki eğitim konusunda taleplerin farkında olduklarını konu ile ilgili yasa ve mevzuat konusunda çalışmaların sürdüğü bilgisini paylaştı.

Ebso’nun Reform Talebi Birer Birer Yanıt Buluyor

Ebso’nun Reform Talebi Birer Birer Yanıt Buluyor

Ebso’nun Reform Talebi Birer Birer Yanıt Buluyor

Ebso’nun Reform Talebi Birer Birer Yanıt Buluyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim